Inger Blix Kvammens smycke till Nationalmuseum

Se vilket fantastiskt halssmycke som Nationalmuseum förvärvat!  Det heter Eternity Cap Kanin 2 och är gjort av Inger Blix Kvammen. Nationalmuseum har kunnat köpa in det det med hjälp av Bengt Julins fond och Nationalmusei Vänner. 

Detalj av “Eternity Cap Kanin 2”, från 2019 av Inger Blix Kvammen Virkad tråd 925 sterling silver, laminerade fotografier och ett av Nationalmuseums senast förvärvade verk. (Foto Linn Ahlgren/Nationalmuseum)

Smycket är en stor virkad, stickad och broderad halskrage av oxiderad silvertråd med porträtt gömda bland trådarna. Halssmycket kommer att gå att se i Skattkammaren när museet öppnar igen, skriver museet i ett meddelande idag. Så här beskrivs verket och konstnären ytterligare;

Blix Kvammens smyckekonst berättar om det oupplösliga samspelet mellan liv, konst, kultur och natur hos nomadiska kulturer och urfolk. Verken handlar om identitet. Allmängiltiga frågor om vem jag är, varför jag är den jag är, var jag kommer ifrån och vart jag ska genomsyrar hennes konstnärskap. Materialen är huvudsakligen oxiderad silvertråd kombinerad med egna digitala fotografier. Metalltråden bearbetar Blix Kvammen i textila tekniker som virkning, stickning, vävning, broderi och sömnad. I tråden fäster hon fotografier eller upphittade material som horn, läder och plast. Verken berättar om platser, återger minnen av människor hon mött och samtal som de har fört.

Ett viktigt och vackert verk, eller hur?

Inger Blix Kvammen “Eternity Cap Kanin 2” i sin helhet. Att se på Nationalmuseum framöver. (Foto Linn Ahlgren/Nationalmuseum)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *