Slöjden som kreativ och digital gemenskap

Hoppas ni har det bra detta mycket annorlunda påsklov, dagarna rullar på här hemifrån och förhoppningsvis är vi många som får vara fortsatt friska därute. Jag följer det handgjorda på nätet och det är ju till mycket stor hjälp, inte bara för att det är fint att se att kreativiteten fortsätter att blomstra, utan också för att det spelar en viktig roll i utvecklandet av nya sätt att se på det handgjorda. Hur kan vi göra tillsammans utan att vara fysiskt tillsammans?

De norska stickarna och formgivarna Arne och Carlos var tidiga med sin Daily Quarantine Knitting Podcast, som följare över hela världen snabbt hittade. Varje dag släpps ett nytt mönster i projektet, som de kallar Hug me later. (Bild från deras Youtubekanal)

Dagens inlägg handlar om detta. Jag har följt ett antal utövare som de senaste veckorna testat sig fram i olika format, fler och fler utövare tillkommer och nya lösningar skapas, vilket är fint att se. Igår kom också ett extrainsatt avsnitt av podden Handgjort, som handlar om kris och kreativitet i Coronatid, där också detta avhandlas på ett bra sätt.

15 rutor har hittills kommit från norska stickarna Arne & Carlos, och nu är 12 000 medlemmar i gruppen i spänd förväntan på nästa mönster, samt förstås, hur projektet kommer att avslutas. (Foto Arne & Carlos)

Några som var mycket tidiga var norska stickarna Arne&Carlos. De hade själva varit ute och rest och försatte sig i karantän för att vänta ut eventuell smitta. Redan 16 mars startade de sin QKAL, Quarantin knit along, där de släpper ett mönster på en ruta att sticka dag för dag. Projektet kallar de Hug me later, och i dagsläget har femton rutor kommit till, dock är nu Arne sjuk så vi får se hur själva projektet avslutas.

Tolkningarna på mönstren är oändliga i färgställningar och utförande, det är riktigt roligt att se allas bidrag! (Foto ur facebookgruppen Quarentin Knitting with Arne&Carlos)

I facebookgruppen är det numera mer än 12 000 medlemmar och aktiviteten här är febril, här delas oerhört mycket mer än bara de färdiga rutorna som stickare från hela världen producerar. Här finns omtanke, tröst, gemenskap och framtidstro – allt som ju slöjden har inneboende. Med ett handarbete i händerna fördjupas ju lätt samtalen och det är fint att se att det fungerar digitalt när trygga rum skapas. Vi håller tummarna för Arnes tillfrisknande och hoppas att de kan ro projektet i land. Arne och Carlos har presenterat sitt mönster dag för dag, vilket har varit mycket uppskattat i gruppen.
Här hittar du alla episoder som är släppta hittills >>
Här finns beskrivningen på alla rutor >>
Och här kan du gå med i gruppen >>

Länsmuseet Gävleborg har en pågående Coronafilt, dit alla som vill får skicka sin ruta, 15×15 cm. Rutorna sys ihop och ska visas i museet längre fram. (Foto Länsmuseet Gävleborg)

Länsmuseet Gävleborg öppnade också de för några veckor sedan upp möjligheten att skapa en gemensam Coronafilt. I det projektet kan man delta med en valfri ruta – stickad, virkad, krokad eller annan garnteknik – 15×15 centimeter i format. Det går fint att både lämna in eller skicka in sin ruta till museet i Gävle. Mer information om Coronafilten och det praktiska finns lätttillgängligt via museets instagramkonto >>

Anmäl ditt intresse till arrangörerna bakom Djur och odjur, så får du en sådan här vit klädeslapp hemskickad. Brodera på rutan och skicka tillbaka. (Foto Västarvet)

Förra veckan öppnade också ett riktigt ambitiöst projekt från Västra Götalandsregionen, där man bjuder in till gemensamhetsbroderi. Projektet heter Djur och odjur och här är det fritt fram för alla att vara med. Just nu strömmar anmälningarna in och för att vara med registrerar du dig via det här formuläret >>

Då får du material till en ruta hemskickad till dig, och kan på rutan spåna loss helt på temat djur och odjur. Senast 14 april behöver du anmäla dig, och när du fått din ruta i brevlådan har du tre månader på dig att skapa. Rutorna sätts ihop till ett stort gemensamhetverk. Det finns en facebookgrupp till projektet, där det förstås redan börjat fyllas på med energi, tips, pepp och gemenskap, den hittar du här >>

Isländska Tinna bjuder på ett gemensamhetsmönster på Ravelry, för flera att komma samman med. (Foto Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir)

Ravelry är förstås också ett bra ställe för att hitta gemensamma stick- eller virkprojekt. Jag har tidigare varit inne på det i ett inlägg om textila tolkningar av Corona, se här >> Den isländska virkaren Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir använder plattformen för alla sina virkmönster, och nyligen släppte också hon ett rutmönster gratis för alla som är sugna på att virka tillsammans, mönstret heter Hope>>

Ta del av den uppsjö inspiration som finns därute, låt händerna arbeta och därmed också lugna eller skapa samtal. Passa också på att ta in digital inspiration som erbjuds live, lyssna på Handgjort där detta exemplifieras.

Och var rädda om er därute, tvätta händerna och håll avstånd. Tillsammans gör vi detta.

För att du håller igång bloggen! Om du har möjlighet i dessa avbokningarnas tidevarv är Kurbits Hall of Slöjd ett extra värdefullt ställe att vara på just nu. Swisha gärna ditt bidrag till 070-605 05 54.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *