Hjälp flickor i Kenya – sy tygbindor

Sömmare därute har säkert kommit i kontakt med Christinas sytips, på nätet, eller kanske i på en eller annan Syfestival i landet. Bakom den populära Youtube-kanalen och sajten ligger Christina Palmqvist.

Hon är slöjdlärare sedan 20 år tillbaka och märkte tidigare att hon ägnade mycket tid åt att hjälpa folk på olika sysidor. För två år sedan drog hon därför igång sin digitala verksamhet, där hon främst gör instruktionsfilmer med beskrivningar på trixiga detaljer, förklarar grundläggande sömnadsprinciper eller bjuder på inspiration för den som vill sy mer. Nu, 170 filmer senare märker hon att behovet fortfarande är stort.
-Det är ett ökat intresse för sömnad och för att göra själv helt klart. Jag har väl aldrig varit så inne som jag är just nu, skrattar Christina.

Christina Palmqvist bland några av de 2 300 tygbindor som sömmare från hela landet skickat in. Bindorna skickas till unga flickor utanför Nairobi. (Foto Christinas sytips)
Christina Palmqvist bland några av de 2 300 tygbindor som sömmare från hela landet skickat in. Bindorna skickas till unga flickor utanför Nairobi. (Foto Christinas Sytips)

Och hon konstaterar också att behovet av just den här typen av instruktionsfilmer är stort just på grund av att så många fler idag är nyfikna på att göra själva. Som rutinerad lärare var steget inte så svårt att ta när det gäller just att instruera framför kameran.

Vad behöver folk hjälp med?
-En hel del olika förstås, men jag får frågor om overlockmaskiner som krånglar, om hur man gör snygga halsringningar, om dragkedjor och knappslåar.

Gehöret har alltså varit stort medger Christina, och hennes plattformar har växt på kort tid. Och att hon själv har den platsen att kommunicera från blev utgångspunkten i det projekt som hon sedan en tid nu driver. Hon såg ett reportage om fattiga flickor någonstans i Afrika som var tvungna att sluta gå till skolan när de kom upp i puberteten, eftersom de inte har mensskydd.
-Jag blev så berörd och kände att det borde gå att göra något åt detta. Som lärare gör det så ont i mig att inte barn ska få gå i skolan, det är en mycket viktig fråga för mig och jag vet hur stor skillnad det gör.

En mönstrad trikåsida och en vit sida med lakansväv gör att flickorna enkelt ser skillnad på bindorna. Men visst är de fina också! (Foto Christinas sytips)
En mönstrad trikåsida och en vit sida med lakansväv gör att flickorna enkelt ser skillnad på bindorna. Men visst är de fina också! (Foto Christinas Sytips)

Hon funderade och kom på att det ju kunde gå att sy tygbindor till dessa flickor.
-Jag började fråga runt på sysidor om detta och framförallt om kontakter i Afrika. Jag hittade två skolsköterskor i Göteborg som åker till Nairobi två till tre gånger per år, och tog kontakt med dem.

Skolsköterskorna arbetar i den ideella organisationen Healthy Thinking och de åker till Nairobi för att informera om hälsofrågor och även delar ut bindor till unga tjejer. Christina etablerade kontakt och började under förra hösten ta fram mönster och beskrivningar på en tygbinda för att kunna skicka med dem några prov vid nästa resa. Hon lade ut det första inlägget om projektet i november och i samma veva gjorde hon också en första film med beskrivning.
-Varje kit till flickorna innehåller åtta bindor och två par trosor i en tygpåse. Första laddningen skickade jag med sköterskorna ner i januari, då fick vi ihop över 800 (!) bindor, det blev så många fler än jag trodde!

Gensvaret bland syentusiaster runt om i landet har också sedan dess varit stort, hittills har över 2 300 (!) bindor delats ut förpackade i kit till flickorna på landsbygden utanför Nairobi.
-Det är oerhört fint att se att det engagerar så många. Extra roligt är det när det kommer paket från skolor, nu är det många elever som gör bindor i slöjden vilket är härligt att se.

Påse efter påse med färdiga bindor och kit, här på väg till Kenya för utdelning via organisationen Healty Thinking. (Foto Christinas sytips)
Påse efter påse med färdiga bindor och kit, här på väg till Kenya för utdelning via organisationen Healty Thinking. (Foto Christinas Sytips)

Allt eftersom projektet rullat på har Christina adderat fler mönster och fler filmer. Men hur gör man en tygbinda?
– Det finns nu två olika mönster, ett med och ett utan vingar. Principen är att du behöver en bit lakansväv, ett tyg som fungerar som fuktspärr, jag använder PUL (polyuretanlaminerat polyestertyg), en frotteandduk och en bit mönstrad trikå.

Kolla in den här videon om det känns klurigt att förstå hur det funkar, Christina visar och förklarar tydligt! Där klipper du till 20 x 10 centimeter långa bitar av alla delar och lägger ihop som en tårta, markerar bindans form för att sedan sy runt.

Ytterligare en sändning bindor har nu gått iväg, denna gång kunde inte sköterskorna ta med sig bindorna i resväskorna, kiten fick denna gång skickas ner med flyg. Totalt har alltså över 2 300 bindor skapats av spillbitar och engagemang runt om i landet, det är en enorm summa!
-Ja det är verkligen fantastiskt. Många berättar om att de tycker det känns så meningsfullt att kunna sy för att hjälpa. Och att det är något konkret som faktiskt gör skillnad. Dessa bindor gör att flickorna kan gå till skolan och det känns verkligen bra.

Christina får ofta frågan om varför just bindorna är ett alternativ för dessa flickor, varför inte menskopp skulle vara bättre?
-Organisationen jag samarbetar med rör sig ute på landsbygden runt Nairobi där vattentillgången är dålig. De gör bedömningen på plats att menskoppen är för svår att hålla ren och rekommenderar därför bindor till dessa flickor istället. Många av flickorna i området är också omskurna och då är inte heller menskoppen ett alternativ.

Vad händer i framtiden?
-Jag tycker att vi fortsätter å länge det finns människor som vill sy. Nästa resa är inplanerad till oktober och sen får vi se. En dröm är att få arbeta vidare med själva utbytet kring skolorna eller se om det går att göra något ytterligare projekt av detta.

Även om projektet involverat så många fler och därmed krävt en del samordning  menar Christina att det varit oerhört givande att få organisera.
-Det är fantastiskt att få känna att man kan göra skillnad. Jag är så glad över att jag har kunnat använda mina kanaler till detta och att det är så många runt om i landet som velat engagera sig.

Alla kan vara med och sy i detta projekt, med hjälp av enkla instruktioner i film och mönsterväg gör du lätt en egen binda att skicka iväg. (Foto Christinas sytips)
Alla kan vara med och sy i detta projekt, med hjälp av enkla instruktioner i film och mönsterväg gör du lätt en egen binda att skicka iväg. (Foto Christinas Sytips)

Till sist, hur gör jag för att vara med?
Titta på instruktionsfilmen.  Du kan gärna använda de spillbitar du har hemma, men se gärna till att ha ett bra vattenavstötande material (exempelvis PUL) och följ sedan mönstrets beskrivning. Bindorna packas åtta och åtta och om du vill kan du också sy en påse och trosor som ingår i det kit som varje flicka får.

Mönstren finns att ladda ner här utan vingar och  här  med vingar . När du är färdig med dina bindor, skicka dem hit: Christinas sytips, Christina Palmqvist, Parkgatan 8, 26574 Hyllinge.

Följ dina och övrigas bindor och dess väg till Kenya via Christinas kanaler, det finns gott om uppdateringar och information att läsa. På Christinas Sytips blogg finns en hel kategori som bara handlar om projektet >>

Det är ett superfint projekt  som jag hoppas många av er därute vill vara med i! Jag säger som Christina, tillsammans kan vi göra skillnad!

2 comments

 1. Hej, Cristina
  Jag har många gjärn i elden när det gäller pyssel av alla olka möjliga slag. När jag upptäckte den här möjligheten att få sy bidor trosor och påse tillflickor/kvinnor som verkligen behöver hjälp. Blev jag glad .
  Att jag sitter mycket hemma är på grund av halv pensionär och halvt sjukskriven. Jag pysslar ihop ett och annat, som inte är till mycket till nytta. Ny vill jag göra nytta och vara med att sy detta bindpaket som gör livet lättare för dessa kvinnor.
  Jag hoppas verkligen att jag fpr vara med. Ni känns så glada och positiv och rara här. Förför vill jag bidra på mitt sett.
  Hör gärna av er om jag kan vara med med och sy.
  Kram till er duktiga kämpar.
  Från Tone,Wiman Brekkvassmo.
  Email : tone.wiman@live.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *