Sommarläsning: Stickprat av Kerstin Jönsson

Den här boken har legat till sig lite hemma hos mig, den både pratar och berättar fint och relevant om ett liv med stickorna och garnet och jag skulle vilja slå ett slag för just Stickprat som sällskap i sommar. Skriven av Kerstin Jönsson, som är mångårig stickare med en uppsjö erfarenhet och kunnande kring hantverket.

Boken Stickprat kom ut i våras och innehåller berättelser kring stickningen, av Kerstin Jönsson. (Foto Kurbits)

Här delar hon med sig inte bara av det praktiska kring hantverket, utan kommer också nära i själva berättandet – om vad stickningen har givit henne, vilka möten den skapat och inte minst, var i världen den tagit henne. Så här beskriver hon det själv:

I den här boken vill jag berätta om det sociala livet och kulturen runt stickningen. Det handlar om traditioner som omprövas, om nyfikenhet och inspiration och om hur mönster och plagg vandrar mellan platser och generationer.

Bild ur boken Stickprat. Vackra koftor med djurmotivstickade av Kerstin Jönssons mor Swea Nyberg 1943 respektive 1973. (Foto ur boken/Kurbits)
Bild ur boken Stickprat. Vackra koftor med djurmotivstickade av Kerstin Jönssons mor Swea Nyberg 1943 respektive 1973. (Foto ur boken/Kurbits)

Detta är som hon skriver en bok med stickprat – historier om stickerskor och deras arbete, om metoden, om vägen och om resultatet. Berättelserna har hon samlat under sitt stickliv, som kursledare och utifrån sin övriga verksamhet inom det textila hantverket. Här finns också ett antal mönster och beskrivningar på plagg att sticka längs vägen. Kerstin Jönsson bor och verkar utanför Borås. Boken är utgiven på Ariadne förlag, tillsammans med fler av Kerstin Jönssons böcker, se mer här! 

Metoder och material är delar av Stickpratet, men i fokus står berättelserna. Men självklart har en handgjord nystvinda också en berättelse att förtälja... (Foto ur boken/Kurbits)
Metoder och material är delar av Stickpratet, men i fokus står berättelserna. Men självklart har en handgjord nystvinda också en berättelse att förtälja… (Foto ur boken/Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *