Huipil: textila likheter mellan skånskt och mexikanskt hantverk

Ytterligare ett par veckor finns möjlighet att se denna vackra prakt i Landskrona, på Hemslöjden i Skåne. Det är Eva Davidsson som ställer ut broderier som är inspirerade från Skåne och Mexiko. Utställningen heter Huipil, efter namnet på de kvadratiska blusar som kvinnor från ursprungsbefolkningen i den mexikanska delstaten Oaxaca.

Eva Davidsson har arbetat med de likheter som finns mellan uttrycken i de skånska flamskvävnader och yllebroderier som hon hittat i arkiven i Skåne, och de broderade blusarna från Mexiko.

Färgstarkt, mönstrat och vackert - många besläktade drag finns i mexikanska broderade blusar, huipils, och skånska broderier. Eva Davidsson har utforskat släktskapet och visar sina upptäckter i Landskrona just nu. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Färgstarkt, mönstrat, fyrkantigt och vackert – många besläktade drag finns i mexikanska broderade blusar, huipils, och skånska broderier. Eva Davidsson har utforskat släktskapet och visar sina upptäckter i Landskrona just nu. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Eva Davidsson berättar mer om sitt med huipilerna i senaste numret av Hemslöjd som kom förra veckan och jag fastnade för hennes så karaktäristiska sätt att ta sig an nya områden, mönster och inte minst tekniker, här var det en resa till Mexiko för några år sedan som gjorde att hon oplanerat kom i kontakt med dessa vävda och broderade färgstarka plaggen, det sa bara klick som hon sa.

Blusarna är fyrkantiga och bärs av ursprungsbefolkningarna i Oaxaca, här broderade av Eva Davidsson. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Blusarna är fyrkantiga och bärs av ursprungsbefolkningarna i Oaxaca, här broderade av Eva Davidsson med tolkningar från skånska textila traditioner. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Utställningen Huipil på Hemslöjden i Skåne just nu, verk av Eva Davidsson. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Utställningen Huipil på Hemslöjden i Skåne just nu, verk av Eva Davidsson. (Foto Hemslöjden i Skåne)

– Den var broderad med turkos och cerise på svart botten, just sådana färger som jag är förtjust i. Mönstret var uppbyggt symmetriskt från mitten på samma sätt som många flamskvävnader och bestod av blommor och fåglar. Jag tänkte, gud det är ju en flamsk!

Ur Hemslöjdens samlingar i Skåne hittade Eva Davidsson inspiration att arbeta vidare med, där likheterna mellan mönstervärldarna är tydliga. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Ur Hemslöjdens samlingar i Skåne hittade Eva Davidsson inspiration att arbeta vidare med, där likheterna mellan mönstervärldarna är tydliga. (Foto Hemslöjden i Skåne)
"Jag är ju ingen brodös. Jag har knappt broderat alls sedan jag var liten. Men det har varit så himla kul att upptäcka ett nytt medium. --- Jag försökte inte göra så där fint, så som de som kan. Det var bara att köra. Den där duktighetsgrejen får man släppa" Säger Eva Davidsson till tidningen Hemslöjd apropå sitt arbete med mexikanska och skånska huipiler. (Foto Hemslöjden i Skåne)
”Jag är ju ingen brodös. Jag har knappt broderat alls sedan jag var liten. Men det har varit så himla kul att upptäcka ett nytt medium. (…)  Jag försökte inte göra så där fint, så som de som kan. Det var bara att köra. Den där duktighetsgrejen får man släppa” Säger Eva Davidsson till tidningen Hemslöjd apropå sitt arbete med mexikanska och skånska huipiler. (Foto Hemslöjden i Skåne)

Eva Davidsson beskriver huipilen som en perfekt canvas som man kan fylla med vad som helst. Har du möjlighet att ta dig till Landskrona kan du göra just det, se hur hon fyllt sina med lite vad som helst. Fram till 20 juni finns utställningen på Hemslöjden i Skåne.

Dramatiska mönster i olika nyanser - just nu möts mexikanska och skånska traditioner i Landskrona. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Just nu möts mexikanska och skånska traditioner i Landskrona tack vare Eva Davidssons arbete. (Foto Hemslöjden i Skåne)
Utställningen Huipil av Eva Davidsson. (Foto Anna Molander)
Utställningen Huipil av Eva Davidsson. (Foto Anna Molander)

 

1 comment

  1. Detta gör en så glad.Och visst känner vi igen något som påminner om folkdräkter.Tack för reportaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *