Global Solidarity: Gerillaslöjdare i gemensam garnaktion för klimatet

I lördags såg det ut så här i Tantolunden i Stockholm, nedanför Liljeholmsbron. Snett bortanför den lagliga graffitiväggen samlades tiotalet utövare, som i en gemensam aktion satte upp taggar för att lyfta det faktum att vi behöver en bättre klimatpolitik och större fokus på att minska vår klimatpåverkan.

Ändra systemet - inte klimatet! I lördags ägde en gemensam aktion för klimatet rum i Tanto i Stockholm. Budskapen stickades, broderades och syddes och sattes upp. (Foto Kurbits)
Ändra systemet – inte klimatet! av @rutigt_ I lördags ägde en gemensam aktion för klimatet rum i Tanto i Stockholm. Budskapen stickades, broderades och syddes och sattes upp. (Foto Kurbits)

De utövare som deltog är alla knutna till facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite!, där diskussionen förts en tid för att genomföra den här manifestationen. Dessa gerillaslöjdare är engagerade i sina egna uttryck och taggar i sina egna personer, men det som är så roligt är att hantverksaktivismen ju också fungerar så fint i gemenskap.

I mars förra året genomfördes en första kampanj, då under den gemensamma #metoo-röelsen (se mer om den taggningen här!) – och nu var det alltså dags igen.

Planeten är i våra händer! Gerillaslöjdare i gemensam aktion. (Foto Kurbits)
Planeten är i våra händer! Gerillaslöjdare i gemensam aktion. Allt kan vända och Än är det inte kört, av @sibyllagun och verken till höger har signaturen @strikkchics. (Foto Kurbits)

Ur väskorna i lördags plockades en rad olika taggar upp – virkade, broderade, sydda, textiltryckta – alla tekniker är förstås möjliga när det kommer till att uttrycka sina åsikter med händerna. Det bekanta Gunnebostängslet passar bra för alla sorters budskap och ganska snart var själva uppsättandet igång.

Greta Thunbergs mycket välformulerade ord blev här fångade i textil. (Foto Kurbits)
Greta Thunbergs mycket välformulerade ord blev här fångade i textil. (Foto Kurbits)

Förbipasserande tittar nyfiket, men på det hela taget passerar själva uppsättandet väldigt stillsamt och obemärkt. Men så fort budskapen börjar växa fram – ”Every hour is earth hour”, ”Global Solidarity”, ”Global Warning”, ”Allt kan vända” – stannar fler till och vill veta vad som händer. Många med positiva tillrop och med medhåll. Gerillaslöjd engagerar och väcker diskussion och samtal, vilket är så fint att se.

Every hour is earth hour, av @needlepoet. (Foto Kurbits)
Every hour is earth hour, tagg av @needle_poet och här på väg upp på det gemensamma gunnebostängslet. (Foto Kurbits)
@sibyllagun in action. (Foto Kurbits)
@sibyllagun in action. (Foto Kurbits)

En av styrkorna med dessa grupptaggningar är att alla i sig uttrycksfulla och i stil varierade uttryck får en sån gemensam styrka när de sätts ihop. Det blir en fin helhet, och när själva temat är gemensamt blir också budskapen så tydliga.

Dagens taggning avslutades med att alla fick berätta kort om sitt verk och sina tankar inför budskapet och evenemanget. När hantverket används som metod kommer många tankar automatiskt, då ju dessa arbeten tar tid att skapa. Det var fint att få lyssna till dessa vittnesmål och höra det engagemang som ju också är så synligt i resultatet tycker jag.

Gemensam aktion från medlemmar ur Gerillaslöjdare Unite! i lördags i Stockholm. (Foto Kurbits)
Gemensam aktion från medlemmar ur Gerillaslöjdare Unite! i lördags i Stockholm. (Foto Kurbits)

Vill du också gerillaslöjda? Gå med i vår gemensamma facebookgrupp! Där föds och delas ideer, tankar om uttryck och kampanjer, där får hantverksaktivismens många glädjen och fördelar luft och rymd. Kom och var med du också!

Och vill du se dessa taggar live är det alltså till Tantolunden du ska bege dig omgående, förhoppningsvis får de sitta kvar ett tag framöver.

Naturens rättigheter - ett avtryck i textil om hur förändringar i klimatet ställer allt på ända. Utövaren Ulrika in action. (Foto Kurbits)
Naturens rättigheter – ett avtryck i textil om hur förändringar i klimatet ställer allt på ända. Utövaren Ulrika in action. (Foto Kurbits)
Global Warning - garntagg av @needlepoet till förmån för klimatet förstås. (Foto Kurbits)
Global Warning – garntagg av @needle_poet till förmån för klimatet förstås. (Foto Kurbits)
@strikkchics in action. (Foto Kurbits)
@strikkchics in action för klimatet. (Foto Kurbits)
Redskap bra att ha när det ska taggas på publik plats. Liksom påsen med buntband! (Foto Kurbits)
Redskap bra att ha när det ska taggas på publik plats. Liksom påsen med buntband! Här visar @rutigt_ upp sitt kit, hon var också initiativtagare till dagens manifestation för klimatet. (Foto Kurbits)

2 comments

  1. Underbart! Får titta när vi är näst i Stockholm. Hoppas det blir kvar länge, Bra att det är många olika manifestationer så att politiker och de andra som orsaker utsläpp känner ett stort tryck. Det är bråttom!
    Jacky

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *