Mellan handen och ögat – hållbart hantverk på Svensk Hemslöjd

Under hela den här veckan pågår Mellan handen och ögat, en utställning om slöjd, hantverk, design och hållbarhet på Svensk Hemslöjd i Stockholm. Under pågående designvecka visar designjournalisten Cia Wedin tillsammans med butikschef Jenny Berge sitt urval av hantverk.

Mellan handen och ögat är en utställning om slöjd, hantverk, design och hållbarhet. Urval och idé av Cia Wedin och Jenny Berge på Svensk Hemslöjd. (Foto Anna Kern)
Mellan handen och ögat är en utställning om slöjd, hantverk, design och hållbarhet. Urval och idé av Cia Wedin och Jenny Berge på Svensk Hemslöjd. (Foto Anna Kern)

Här finns unika föremål varvade med småskalig produktion, men även de större möbel- och produktproducenterna finns representerade bland de sextiotalet föremål som visas.

Jennie Adén är en av kvällens gäster i det hållbara samtalet i butiken. Hon är också Föreningen för Svensk Hemslöjds stipendiat. (Foto Anna Kerin)
Jennie Adén är en av kvällens gäster i det hållbara samtalet i butiken. Hon är också Föreningen för Svensk Hemslöjds stipendiat och mottog utmärkelsen i höstas för dessa askar i formpressad ticka. (Foto Anna Kern)

”I ett möte mellan hantverksnäringarna och designindustrin lyfter vi olika aspekter av hållbarhet och bjuder in till ett »hemma-hos Svensk Hemslöjd« där besökaren ges möjlighet att uppleva slöjd och hantverk i en designkontext” beskriver avsändarna utställningen.

Jag var där och kollade in hemma hos häromdagen och det är verkligen stilrent och stiligt. Den annars ganska fullödiga folkkonsten och slöjdglädjen får här en stramare inramning i en striktare designkostym, en intressant mix att ta del av.

Ett sextiotal föremål visas som alla är unikt framställda, eller ingår i en hållbar produktionskedja i mindre eller större skala. Här med hantverk och hållbarhet i fokus. (foto Anna Kern)
Ett sextiotal föremål visas som alla är unikt framställda, eller ingår i en hållbar produktionskedja i mindre eller större skala. Här med hantverk och hållbarhet i fokus. (foto Anna Kern)

Under veckan har också hållbara samtal hållits i butiken, och är du snabb hinner du med veckans sista, redan ikväll torsdag klockan 19.00.

Kvällens tema heter Framtidens material och hållbara processer och gästerna är Jennie Adén, designer och hantverkare, Francesca Vilches, konsumentansvarig Djurens Rätt och Katarina Brieditis, designer och hantverkare Studio Brieditis & Evans. Mer information hittar du här!

Mellan handen och ögat har syfte att visas just under pågående designvecka, för att kopplingarna mellan slöjd och design ska bli ännu mer tydliga, enligt Cia Wedin, initaitivtagare till utställningen. (Foto Anna Kern)
Mellan handen och ögat har syfte att visas just under pågående designvecka, för att kopplingarna mellan slöjd och design ska bli ännu mer tydliga, enligt Cia Wedin, initativtagare till utställningen. (Foto Anna Kern)

Utställningen Mellan handen och ögat finns att se i butiken fram till söndag denna vecka, gör gärna det! Och här är den annars fint fångad av fotografen Anna Kern.

Jennie Adén lanserar också denna nyhet - hon arbetar ju i ticka och här har hon gjort en vacker lampa! (Foto Jennie Adén)
Jennie Adén lanserar också denna nyhet – hon arbetar ju i ticka och här har hon gjort en vacker lampa! (Foto Jennie Adén)
Med intressant dämpat sken. Armatur alltså av Jennie Adén, gjort i formpressad svamp som hon plockat själv. Lyssna på Jennie i kvällens samtal om framtidens material och hållbara processer. (Foto Jennie Adén)
Med intressant dämpat sken. Armatur alltså av Jennie Adén, gjort i formpressad svamp som hon plockat själv. Lyssna på Jennie i kvällens samtal om framtidens material och hållbara processer. (Foto Jennie Adén)
Mellan handen och ögat pågår till och med söndag på Svensk Hemslöjd i Stockholm. (Foto Anna Kern)
Mellan handen och ögat pågår till och med söndag på Svensk Hemslöjd i Stockholm. (Foto Anna Kern)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *