Gerillaslöjdare taggar #metoo i Tanto – kolla in!

”You used me like trash and threw me away”, ”My body, my voice”, ”Ta på dig dina intersektionella glasögon, lyssna, lär och gör nåt!” Hocus pocus patriarchy is gone”.

Igår samlades ett gäng gerillaslöjdare för att göra en gemensam taggning på temat #metoo. Jag är så glad över att jag kunde vara med och följa arbetet, vi samlades i Tanto nedanför graffitiväggen och ganska snart valdes ett staket ut. Tiotalet gerillaslödjare som alla hade förberett budskap, broderier, virkningar och stickningar hemma på temat.

Hokus pokus! @virkadygnetrunt. (Foto Kurbits)
Hokus pokus! @virkadygnetrunt. (Foto Kurbits)

Stämningen var varm, generös och oerhört energigivande, alla var där för en gemensam sak, även om var och en av de deltagande förstås förberett sina arbeten hemma.

Tiotalet garntaggare samlades igår under gemensam #metoo-flagg i Tantolunden i Stockholm. (Foto Kurbits)
Tiotalet garntaggare samlades igår under gemensam #metoo-flagg i Tantolunden i Stockholm. (Foto Kurbits)
Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)
Relevant och viktigt budskap av @virkavakna då en grupp gerillaslöjdare igår samlades och taggade under gemensamt tema #metoo. (Foto Kurbits)

Det är en av de delar av gerillaslöjden som gör mig så ödmjuk och fascinerad – hur så många därute som sitter hemma och funderar, gör och uttrycker sig på sin kammare, för att i nästa steg själv eller som igår i grupp, dela med sig av sina tankar i textil form. Det behövs ett starkt budskap eller en tydlig idé för att tålamodet ska räcka till alla stygn eller maskor.

@ragtale med ett starkt broderat budskap ur sin dagbok från 1992. (Foto Kurbits)
@ragtale med ett starkt broderat budskap ur sin dagbok från 1992. (Foto Kurbits)
Ytterst välfunnen formulering med tanke på temat, eller hur? Motstånd. Mot stånd. (Foto Kurbits)
Ytterst välfunnen formulering med tanke på temat, eller hur? Motstånd. Mot stånd. (Foto Kurbits)

Igår träffades också många för första gången, den gemensamma nämnaren för gårdagens aktion är facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite, där vi samlas och diskuterar gerillaslöjd. Temat har varit en av gruppens trådar en tid och därför var det extra roligt att så många kunde delta – en gemensam taggning på #metoo-temat var för många en nödvändighet, då flera av berättelserna och upplevelserna är extra personliga, men som många av de medverkande konstaterade, det kändes helt okej att sätta upp budskapen tillsammans, inom gruppen.

En ytterligare detalj som vi också pratade en hel om igår är att det gemensamma uttrycket alltid blir så mäktigt – det må vara olika spår, uttryck, budskap, språk, material och tekniker – men hopsatt så här blir det alltid extra kraftfullt och extra tydligt tycker jag.

Ett minne från en sexårig flicka, här beskrivet i stygn och berättat under Gerillaslöjdare unites gemensamma #metoo-taggning. (Foto Kurbits)
Ett minne från en sexårig flicka, här beskrivet i stygn och berättat under Gerillaslöjdare unites gemensamma #metoo-taggning. (Foto Kurbits)
Viktig fråga från @sibyllagun. (Foto Kurbits)
Viktig fråga från @sibyllagun. (Foto Kurbits)
@ragtale. (Foto Kurbits)
”and I pray oh my god do I pray, I prey every single day. For a revolution.” @ragtale. (Foto Kurbits)

Vill du titta på taggarna live? Ta dig då till Tantolunden i Stockholm, vid den lagliga graffitiväggen under Liljeholmsbron. Tack alla modiga, starka, smarta och kreativa gerillaslöjdare som jag fick nöjet att träffa igår, ni gör skillnad!

Budskap från @strikkchiks - min kropp, mitt val. (Foto Kurbits)
Budskap från @strikkchics – min kropp, mitt val. (Foto Kurbits)
"Jag valde att återanvända ett gammalt broderi, men eftersom budskapet kändes så starkt fick det inte bli för gulligt. Jag fyllde därför i med svart" berättar gerillaslöjdaren bakom det här verket. (Foto Kurbits)
”Jag valde att återanvända ett gammalt broderi, men eftersom budskapet kändes så starkt fick det inte bli för gulligt. Jag fyllde därför i med svart” berättar @helenamanne som ligger bakom det här verket. (Foto Kurbits)
My rights i mitten - rättesnöret och riktlinjen för mycket inom #metoo. Samt att lägga skammen där den hör hemma. Tack alla gerillaslöjdare för era berättelser! (Foto Kurbits)
My rights i mitten @strikkchics – rättesnöret och riktlinjen för mycket inom #metoo. Samt att lägga skammen där den hör hemma. Tack alla gerillaslöjdare för era berättelser! (Foto Kurbits)
Tack för igår alla medverkande - alla fantastiska gerillaslöjdare som bidrar till förändring. Gå med i facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite om du också vill vara med och förändra världen med händerna! Arbete från @ragtale. (Foto Kurbits)
Tack för igår alla medverkande – alla fantastiska gerillaslöjdare som bidrar till förändring. Gå med i facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite om du också vill vara med och förändra världen med händerna! Arbete från @ragtale. (Foto Kurbits)

Fold your fleet wings, I’ve brought som dreams to share har @ragtale broderat och nedanför i den gula pratbubblan står det A dream that you love someone. A dream that the wars are done.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *