I helgen öppnade vandringsutställningen Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva på Regionmuseet Kristianstad. Här finns de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som finns kvar i Sverige idag och den historia som finns att berätta om dem, det är en kulturhistorisk skatt som nästintill gått förlorad idag. Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller, här finns allt från enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver.
Traditionellt var denna kunskap livsviktig för de svenska romerna, många var de svenskar som blev beroende av dessa kunskaper inom förtenning och smide, vilket alltså belyses i utställningen Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva. Så här skriver museet utifrån området och den pågående utställningen – frågor som är viktiga att lyfta tycker jag:
När den framstående romska silversmeden Rosa Taikon gick bort 2017 fanns det ingen som kunde ta över yrket efter henne. Men traditionen att romska män ritar och designar de smycken som kvinnorna i familjen bär är fortfarande levande. Numera lämnas dock själva tillverkningen bort till utvalda guldsmeder. Kan det romska hantverket levandegöras igen och kan ungdomar inspireras till att vilja utbilda sig och föra arvet efter Rosa Taikon vidare in i framtiden?
I utställningen finns berättelser om de romska föremålen liksom utställda föremål, bland annat inlånade från Hälsinglands museum och Pantbanken Stockholm, samt en alldeles nyutgiven bok med samma namn som utställningen, skriven av Åsa Nilsson och Erland Kaldaras.
Utställningen Romska smycken – hantverk, tradition (läs mer här!) och ett sätt att leva finns att se i Kristianstad till och med början av februari.