Slöjdkraft: Här är Postnords nya frimärken!

I januari får vi en ny kollektion slöjdfrimärken från Postnord, det var ett antal år sedan vi hade slöjdrelaterat porto till våra brev. Nu satsar Postnord på ett textilt frimärkstema och ännu mer i fokus står faktiskt broderiet och virkningen. Det är en superfin kollektion som inte bara vill visa på handaskickligheten i stygnen och maskorna, utan också verk med humor och av utövare som mer och mer tar gatan eller det digitala rummet i besittning med sitt arbete.

<em>Det blir som det blir - budskap av Lotta Sjöberg som från och med 10 januari nästa år pryder brev från Sverige och ut i världen. Ur kollektionen Slöjdkraft. (Foto Postnord/Per Myrehed)</em>
Det blir som det blir – budskap av Lotta Sjöberg som från och med 10 januari nästa år pryder brev från Sverige och ut i världen. Ur kollektionen Slöjdkraft. (Foto Postnord/Per Myrehed)

Jag har varit inblandad i processen att ta fram utövarna och det är sannerligen mycket roligt att nu se det färdiga resultatet. Slöjdkraft heter alltså själva kollektionen och de medverkande är: Emma Ihl, @stygnen, Maria Yvell, @virkadygnetrunt, Anneli Lindberg med sin husmorsgraffiti, Monika Aldenhag från Skapande broderi, samt brodöserna Lotta Sjöberg och Karin Holmberg.

Kollektionen består av fem frimärken i häfte med utrikes porto och ett frimärke i rulle med inrikes porto. Utgivningsdag är 10 januari 2019. Det är ett roligt och relevant tema, jag gillar att frimärkena precis som en hel del av slöjden som pryder dem får finnas i det offentliga rummet, jag tänker exempelvis på Anneli Lindbergs husmorsgraffiti och Maria Yvells gerillaslöjd.

<em>Maria Yvells virkade bidrag till Slöjdkraft ser ut så här - en filur hon vanligtvis brukar sätta upp i det offentliga rummet. (Foto Postnord/Per Myrehed)</em>
Maria Yvells virkade bidrag till Slöjdkraft ser ut så här – en filur hon vanligtvis brukar sätta upp i det offentliga rummet. (Foto Postnord/Per Myrehed)

Liksom att Emma Ihl och Lotta Sjöberg har en aktiv och publik digital närvaro och når på så vis många med sina verk i sina sociala medier-kanaler.  Och Monika Aldenhag och Karin Holmberg med sina publika verksamheter i workshops och författarskap kring sitt utövande har även de en offentlig representation. Kollektionen känns representativ kring hur slöjden finns i samhället i stort idag och det glädjer mig mycket.

Jag frågade Barbro Sjöberg som är projektledare på Postnord Frimärken och ansvarig för framtagandet av nya kollektioner om hur de tänkt kring Slöjdkraft. Hon säger att det har kommit in en del förslag på frimärksteman inom det textila området, i kombination med att slöjden tar mer plats i det offentliga rummet.
– Vi ville fånga den moderna slöjden med rötter i traditionen, stick- och virkkaféer, garngraffiti, ”moderna” bonader, återbruk, hållbarhet, samhällsengagemang, eget skapande och gemenskap.

Emma Ihls fria broderi ingår också det i den karta om fem utrikesfrimärken som Postnord släpper i januari. Håll utkik efter Slöjdkraft! (Foto Postnord/Per Myrehed)
Emma Ihls fria broderi ingår också det i den karta om fem utrikesfrimärken som Postnord släpper i januari. Håll utkik efter Slöjdkraft! (Foto Postnord/Per Myrehed)

En ytterligare inspirationskälla har gruppen Skapande broderi varit, som under 2018 haft broderikvällar på Postmuseum i Stockholm. Arbetet med urval och motiv har pågått under hela 2018, det var i februari som jag och Barbro Sjöberg hade kontakt för första gången, då tankar om ett slöjdrelaterat urval hade aktualiserats. Men hur går det till?
– Som alltid när vi börjar med ett nytt tema letar vi rätt på en eller flera personer som kan betydligt mer än oss om temat. Efter ett par intervjuer hade vi en lista med namn på utövare med lite olika profil. Eva Wilsson som formgivit frimärkena kopplades in och vi resonerade oss fram till vilka som skulle representera temat på våra sex frimärken. Vi tänkte då på variation både i teknik och uttryck.

Hela detta år har gruppen Skapande broderi suttit och broderat på Postmuseum, Monica Aldehag som gjort detta broderi ingår i gruppen. (Foto Postnord/Per Myrhed)
Hela detta år har gruppen Skapande broderi suttit och broderat på Postmuseum, Monika Aldenhag som gjort detta broderi ingår i gruppen. (Foto Postnord/Per Myrehed)

Karin Holmbergs löpande broderi, som en bård blev exempelvis perfekt i formatet av frimärksrullen. Och en hel del funderingar kring vad som gör sig bäst i ett frimärksformat ägde rum under arbetets gång, det har varit ett spännande arbete att följa.

Karin Holmbergs broderi pryder inrikesportot och är lagt till rullen, då hennes blombård löper från frimärke till frimärke så som den traditionella bården fungerar. (Foto Postnord/Per Myrheden)
Karin Holmbergs broderi pryder inrikesportot och är lagt till rullen, då hennes blombård löper från frimärke till frimärke så som den traditionella bården fungerar. (Foto Postnord/Per Myrehed)

Jag undrar vilka reaktioner frimärkena kommer att väcka:
– Jag hoppas att man blir glad av dem, att de väcker ytterligare någons skaparlust, och så klart att de känns fint att frankera sitt kort eller brev med ett av frimärkena. Att de kan ge ett positiv budskap till mottagaren, hoppas Barbro Sjöberg.

Här kan jag nu visa upp alla sex utövares frimärken, de kommer att finnas hos Postombud runt om i landet och upplagan är tänkt att räcka minst ett år, beroende på hur stor efterfrågan blir. Lanseringen sker alltså 10 januari – håll koll!

Så här ser hela kartan ut, nedan. Och utöver kartan består alltså kollektionen av Karin Holmbergs broderi på rulle. Har du tur och får tag i en samlarutgåva får du dessutom med en text om kollektionens ämne och område skriven av mig. Frimärkena är formgivna av Eva Wilsson och fotade av Per Myrehed.

9 comments

    1. Jag kollade med Postnord, och tyvärr inte hälsar de. Dock finns frimärkena hyfsat högupplösta som bilder på postnord.se om du vill klippa och klistra själv 🙂

  1. Åh så fint! Jag skickar fler brev o paket än någonsin, de här kommer till användning. <3 🙂

    1. Hi Nadya, yes no problems! Swedish national postoffice released this handcrafted colletion of stamps in january this year. Today it is sold all over Sweden. Nice, right?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *