Jennie Adén är Årets förnyare 2018!

Föreningen för Svensk Hemslöjds stipendiat Årets förnyare 2018 är nu utvald! Jag sitter ju med i föreningens styrelse och har arbetat med stipendiet under våren tillsammans med min styrelsekollega Åsa Kax. Superroligt och svårt var uppdraget att välja, då det kommit in så många kreativa och talangfulla ansökningar, men vi är stolta och glada över att presentera Jennie Adén som vår första stipendiat.

Jennie Adén gick ut Beckmans formlinje i våras och presenterade då sin kollektion Down to Earth, där hon skapat produkter inom en mils radie i trakten kring Sölje i Värmland, en plats hon har koppling till. Ur kollektionen har vi valt att lyfta hennes arbete i svamp.

Hela Jennie Adéns kollektion heter Down to Earth, men här har vi valt att fokusera på de magiska askarna gjorda i ticka, här ses de i mitten av bilden. (Foto Jennie Adén)
Hela Jennie Adéns kollektion heter Down to Earth med föremål gjorda i naturmaterial från ett avgränsat område, men här har vi valt att fokusera på de magiska askarna gjorda i ticka, här ses de i mitten av bilden. (Foto Jennie Adén)

Vi är stolta att presentera vår första stipendiat i Årets förnyare 2018 med följande motivering:

Hon gräver där hon står, Årets förnyare 2018. Jennie Adén är en intressant förnyare som utgått från de material hon har i sin direkta omgivning. Hon har tagit sig an materialet utifrån dess förutsättningar och skapat något nytt. Massa från björkticka, fnöskticka och klibbticka har pressats mot formar och givit en ny produkt. Dessa askar står för hållbarhet och förnyelse i en intressant kombination och därmed är vi stolta över att dela ut vår utmärkelse till ett kraftfullt och tydligt koncept, tillika nyfiket och vackert utfört i sin produktion.

Så här ser hon ut, Årets förnyare 2018! Jennie Adén är Föreningen för Svensk Hemslöjds nya stipendiat. Kom och var med oss när vi delar ut priset, 10 oktober på Svensk Hemslöjd!. (foto Jennie Adén)
Så här ser hon ut, Årets förnyare 2018! Jennie Adén är Föreningen för Svensk Hemslöjds nya stipendiat. Kom och var med oss när vi delar ut priset, 10 oktober på Svensk Hemslöjd!. (foto Jennie Adén)

Vi delar ut stipendiet nästa onsdag, 10 oktober på Svensk Hemslöjd 18.00 – kom och var med! Träffa Jennie och ta även del av de fem (!) hedersomnämnanden som vi också utsett, flera av dem är också på plats i butiken. (OSA gärna: stipendium@svenskhemslojd.org) Jag och Åsa håller i kvällen, och vi för bland annat ett samtal med Jennie om hennes arbete.

Vi delar också ut inte mindre än fem (!) hedersomnämnanden och de går till:  Malou Larssons Björkkopp, till Olof Davidssons svarvade urnor i körsbärsträ, till Lina Niklasson och henens handstickade tröjor och till Hannes Åström för sin pall Trifilus. Butikens val går till Jennie Jakobsson och hennes ryamatta Purrurr.

I stipendiet ingår det 5 000 kronor, ett mentorskap och en utställningsplats i butiken. Vi öppnar utställningen i och med stipendieutdelningen och Jennie Adéns svampaskar går att se tillsammans med hedersomnämnandena fram till 16 oktober om du inte har möjlighet att vara med oss på utdelningskvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *