Anna Ting Möller är Kaleidos nya stipendiat

Förra veckan utsågs Uppsalabaserade Kaleido sin konsthantverksstipendiat – årets stipendium går till Anna Ting Möller, som gick ut Konstfack i våras och hade en av de allra mest drabbande verken i utställningen. Jag blev riktigt glad över att hon är vald som stipendiat då det är ett så intressant och spännande fält som hon utforskar.

Kaleido ger sitt stipendium till Anna Ting Möller eftersom hennes arbete får oss att tänkta till kring kropp, materialitet och konsumtion, som de skriver i sin motivering.

Anna Ting Möller är årets Kaleidostipendiat. Här är verket The Baby Bucha Project, celluosabaserat material från en kumbuchakultur. (Foto Amanda Nilsson)
Anna Ting Möller är årets Kaleidostipendiat. Här är verket The Baby Bucha Project, celluosabaserat material från en kumbuchakultur. (Foto Amanda Nilsson)

Anna Ting Möller är textilkonstnär och hennes verk heter The Baby Bucha Project. Hon har använt sig av kombucha, vilket alltså är fermenterat te, som innehåller bakterier som under jäsningsprocessen bryter ner socker och producerar cellulosa, där mikroorganismerna klamrar sig fast och bildar en tjock hudliknande hinna, läser jag på. En hel del dricker kombuchan, men Anna Ting Möller använder den istället som en textil, som hon syr ihop eller draperar och det är den textilliknande huden vi ser i hennes färdiga verk. Eller färdiga och färdiga, produkten lever ju på ett sätt, så verket andas eller förändras – vilket jag tycker är så oerhört spännande.

I hennes arbete vill hon ställa frågor om kropp och identitet och här handlar det också om de material hon använder och hur vi tillskansar oss dem:  I Anna Ting Möllers verk är kombuchan både motbjudande och inbjudande, och hon får oss att associera till såväl kropp och materialitet som konsumtion, skriver Kaleido och låter Anna Ting Möller själv berätta:

Precis som människor är mina verk helt beroende av näring. Jag ser en tydlig symbolik i att kombuchan behöver te och socker, alltså klassiska koloniala varor. Hur hittar vi i dagens postkoloniala samhälle vägar att förstå och ifrågasätta de privilegier och samhällsstrukturer som råder?

Här, detalj av verket The Baby Bucha Project, celluosabaserat material från en kumbuchakultur. (Foto Amanda Nilsson)
Här, detalj av verket The Baby Bucha Project av Anna Ting Möller, celluosabaserat material från en kumbuchakultur. (Foto Amanda Nilsson)

Kaleidos stipendiat utses vid den här tiden varje år och i utmärkelsen ingår en utställningsperiod i mars året därpå, 2019 visas Anna Ting Möllers utställning 9-31 mars. Stipendiet har delats ut sedan 2002 och jag har följt stipendiet under lång tid – här finns ofta guldkorn och framtida stjärnor att upptäcka. Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst, konsthantverk eller design för högst tre år sedan. Förra årets stipendiat var Mari Sjövall Anari (keramik) och året innan dess var det Vega Määttä Siltberg (textil).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *