Paper Stories berättar papperets historia på Östasiatiska

I helgen öppnade Östasiatiska stora satsning på papper i utställningen Paper Stories – gå och se! Här berättas papperets historia 2000 år tillbaka i tiden fram till idag, superspännande grepp och förstås är det få museer som kan ta det som världskulturmuseerna.


Jag läser att Paper Stories består av tre delar, papper ur samlingarna från Kina, Japan och Korea (och världens äldsta papper!). Fokus finns också på materialets användningsområde; kalligrafi, dekoration och funktion.

Världens äldsta papper, från Loulan, och del av den alldeles nyöppnade utställningen Paper Stories på Östasiatiska i Stockholm. (Foto Tony Sandin)
Världens äldsta papper, från Loulan, och del av den alldeles nyöppnade utställningen Paper Stories på Östasiatiska i Stockholm. (Foto Tony Sandin)
Solfjädrar från Östasien, del i Paper Stories. (Foto Tony Sandin)
Solfjädrar från Östasien, del i Paper Stories. (Foto Tony Sandin)

Den tredje delen ligger på samtidskonsten, där Bea Szenfeld, konstnär, kreatör och konsthantverkare med papper som numera huvudsakligt material, fått visa upp sin skicklighet. Paper Gallery heter delen som visar upp många av hennes fantastiska kreationer.

Bea Szenfeld känns given i en samtidskonstdel om papper, där hon är en av våra främsta kreatörer inom materialet. I Paper Gallery visar hon ett antal av sina magiska pappersdräkter - kolla in Paper Stories på Östasiatiska! (Foto Carl Thorhorg Söderberg agentur)
Bea Szenfeld känns given i en samtidskonstdel om papper, där hon är en av våra främsta kreatörer inom materialet. I Paper Gallery visar hon ett antal av sina magiska pappersdräkter – kolla in Paper Stories på Östasiatiska! (Foto Carl Thorhorg Söderberg agentur)

Jag har inte hunnit se utställningen ännu, men det blir ett givet stopp på Östasiatiska längre fram – utställningen står också fram till april 2019, så tid finnes.  Läs mer om utställningen här!

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *