Julklappstips: Vanvördiga skåp och fria fundringar

I julklappstider som dessa tänker jag att det finns få saker som är så bra att ha i rockärmen som ett par riktigt bra slöjd- och hantverksböcker, eller hur? Och som av en händelse har jag samlat på mig en rejäl hög, jomenvisst! Jag tänkte dela med mig av dessa här och där inför julen och här kommer det första tipset: Vanvördiga skåp och fria fundringar, av Henrik Brolin.

Med blick för skönhet i det väderbitna, maskätna, rötmärkta eller ratade virket och med sin kärlek till gammalt smide har han genom åren byggt hundratals skåp och andra skapelser. Han kallar dem vanvördiga skåp.

 

Skåpen Skogsväsen och Kråkslottet, av Henrik Brolin. (Foto Semafor Förlag)
Skåpen Skogsväsen och Kråkslottet, av Henrik Brolin. (Foto Semafor Förlag)

Jag såg texten om boken och blev nyfiken. Det här är en finurlig, annorlunda och rolig bok som handlar om hantverksglädjen, vördaden för skogen och materialet, om lusten att göra med händerna och den obändliga viljan att göra kreativa avtryck. Jag blir glad och förbluffad när jag bläddrar, fördjupar mig och tar in de lite magiska skåpen, för att de är just så förbluffande i all sin prakt. Vanvördiga som titeln anger, men också väldigt ömsint gjorda tycker jag.

Skåpmakaren är idag 93 år gammal, Henrik Brolin har tillverkat över 300 skåp genom åren, men han har varit extra flitig eftersom arbetet började med att han kom över en urtidsstock när han som pensionär bosatte sig i Hälsingland. Stocken, över 6 000 år gammal, inspirerade honom att bli skåpmakare. I boken förmedlas skåpmakarens hantverk, i olika sorters virke och med olika tekniker – här finns också en hel del ratat och rötat virke som han med skicklighet handskas med.

Boken har Brolin som avsändare  också i i berättelserna, då en hel del texter utgår från hans egna betraktelser och funderingar om skogen, materialet och sättet vi behandlar skogen idag. Varvat med en hel del visdom som kanske tappats längs generationerna. Kort, kärnfullt och rakt upp och ner kommer fakta och betraktelserna:

Ur kapitlet skog - träd-virke-bräder syns att skåpmakarens känsla för träeets natur är kopplad till känslan för skog och träd, grundad i barndomens skogspraktik. Något som inte lika lätt låter sig finnas idag. (Foto Kristoffer Jäderberg)
Ur kapitlet skog – träd-virke-bräder syns att skåpmakarens känsla för träeets natur är kopplad till känslan för skog och träd, grundad i barndomens skogspraktik. Något som inte lika lätt låter sig finnas idag. (Foto Kristoffer Jäderberg)

När träd växer
Är det på utsidan
Som en ny strumpa utanpå
Och utanpå och utanpå osv
Det blir årsringar
Räkna ringarna
Du får trädens ålder

Ljusa delen är sommarved
Smala mörka delen är vinterved
Gynnsamt klimat ger breda årsringar
ödår – tunna årsringar
Kan läsas som en EAN-kod
Kopplade efter varandra
En klimatalmanacka det blir
Dendrokronologisk tidsbestämning
Och från samma storområde

Kunskap som är vad den är liksom. Styckena ovan är hämtade ur strofen Träd – virke – bräder. Skåpmakarens alster heter vad de är och är vad de heter, Henrik Brolins kluriga hantverk får ofta humoristiska vändningar; Stockskåp, Grenverk, Kvisten, Lapptäcke, Avkap. Men har också förklarande namn, Fabulös, Ordföraren, Revisorn.

Skåpet Fabulös. Luckans tydliga kådlöpor visar att det järnhaltiga grundvattnet inte rådde på virkets fetare partier. De mörka partierna på skåpets lucka och på bakstycket beror troligen på att järnhaldigt vatten trängt in, i de mindre feta partierna, då stocken låg under grunvattennivån i tusentals år. (Foto Semafor Förlag)
Skåpet Fabulös. Luckans tydliga kådlöpor visar att det järnhaltiga grundvattnet inte rådde på virkets fetare partier. De mörka partierna på skåpets lucka och på bakstycket beror troligen på att järnhaldigt vatten trängt in, i de mindre feta partierna, då stocken låg under grunvattennivån i tusentals år. (Foto Semafor Förlag)

Fakta som ovan bildtext är något som boken är fullmatad med. Skåpet Kråkslottet ovan till exempel, är gjort av virke som oskyddat legat ute i regn och rusk, och därför angripits av lavar. Stor tillväxt av lav är ett tecken på frisk luft lär jag mig.

”Ta kroken när du ser den,
Så har du den,
När du behöver den.”

Så sa vår gamle granne på landet.
Och i vedboden låg det alltid
En massa krokiga och vresiga
Träddetaljer i väntan på behov
Eller inspiration.

Det här är en mer poetisk och underfundig bok än till exempel den bok jag har vid sängkanten just nu, förra årets storsäljare Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben, eller Vedboken som kom för ett par år sedan. Gav du bort dem är detta en bok som säkerligen lär bli uppskattad av samma målgrupp. Allt om skogen, träet och materialet därtill komprimerat i strofer och bilder. Vanvördiga skåp och fria fundringar av Henrik Brolin är utgiven på Semafor förlag.

Vanvördiga skåp och fria funderingar, av Henrik Brolin, utgiven på Semafor förlag. (Omslag Semafor förlag)
Vanvördiga skåp och fria funderingar, av Henrik Brolin, utgiven på Semafor förlag. (Omslag Semafor förlag)

Foto inläggets topp Kristoffer Jäderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *