Julklappstips #2: Trä – snickerihandbok för inredning och odling

Förra hösten köpte jag en sticksåg. En enkel variant men jösses vad det har skapat potential i att snickra om möbler och bygga nytt här hemma! Sänggavel med kurviga former, ett formsågat bakstycke till ett tidigare fult barskåp har det blivit. Så himla roligt och så enkelt att få till saker som man vill ha dem och för mig blev det ett sätt att komma igång, en möjliggörare.

Ett annat sätt kan vara att läsa dagens julklappstips, där handfasta idéer, projekt och inte minst en massa vägledning i kunskap finns förpackat. Boken heter Trä och det är en snickerihandbok för inredning och odling, skriven av Moa Brännström Ott. Här har författaren, som själv är finsnickare och arbetar med specialritade möbler och objekt, samlat tjugotalet projekt som du kan ha nytta av i hemmet. Saker du behöver och kanske kan göra själv istället för att köpa – blir ju så mycket mer unikt och personligt så!

Julklappstips! Moa Brännström Ott är finsnickare och arbetar bla med designruppen Uglycute, hon har också en examen från Capellagården och står här för 20-talet projekt att snickra själv därhemma. Kolla in!
Julklappstips! Moa Brännström Ott är finsnickare och arbetar bla med designruppen Uglycute, hon har också en examen från Capellagården och står här för 20-talet projekt att snickra själv därhemma. Kolla in!

Det är en bok med anvisning främst till handverktyg i projekten, vilket också förenklar processen – du behöver alltså inte investera i avancerad teknik (eller en sticksåg). En hammare, spik, skruv och borr har du kanske hemma, liksom en rasp eller några stämjärn. Resten kan du säkert låna av en granne.

Jag gillar ansatsen och ingången i att lära ut handfast kunskap, det här är en handbok om snickeri och den känns tillräckligt enkel att följa/ge sig i kast med, samtidigt som den känns tillräckligt avancerad för att förstå att det faktiskt kommer att bli bra grejor om en följer beskrivningarna. Det är ju en avvägning det där, att pedagogiken och avsändaren bakom projekten känns trovärdig. Här lyckas författaren utomordentligt.

Det jag gillar med boken är också att projekten är så tydliga i användningsområden. Jag fattar att jag vid någon tidpunkt i livet (kanske mer ofta än jag tidigare trott) behöver ett knivställ, en skärbräda, en prylhylla, ett blombord eller en pall. Och här finns förklaringar på hur jag gör dem.

En förvaringsbänk - perfekt till balkongen eller altanen ju! Gör den själv med hjälp av beskrivning ur boken Trä från Natur&Kultur. (Foto uppslag ur boken Kurbits)
En förvaringsbänk – perfekt till balkongen eller altanen ju! Gör den själv med hjälp av beskrivning ur boken Trä från Natur&Kultur. (Foto uppslag ur boken Kurbits)

Och nörden i mig älskar inledningskapitlet som börjar i skogen men som landar i brädgården – ett område sin jag kan tycka kan lämna en del att önska ur pedagogisk synpunkt. En teoretisk genomgång av vad som väntar på brädgården och hur en ska tänka kring det material man fraktar med sig hem därifrån stärker iallafall mig inför nästa besök. Trots att jag vet att personalen är till för mig är det inte alltid den känslan infinner sig när en står där i kylan och stirrar på massivträ, byggvirke, A-sort, B-sort, trall och plank och inte riktigt vet vad som är vad.

Ett knivställ? Gör det själv! I boken Trä - Snickerihandbok för inredning och odling visar finsnickaren och författaren Moa Brännström Ott hur du gör. Julklappstips! (Foto uppslag ur boken Kurbits)
Ett knivställ? Gör det själv! I boken Trä – Snickerihandbok för inredning och odling visar finsnickaren och författaren Moa Brännström Ott hur du gör. Julklappstips! (Foto uppslag ur boken Kurbits)

Utgångspunkten med boken är att projekten är anpassade för dig som inte rört en såg sedan träslöjden.Ge bort Trä till en kompis eller familjemedlem som vill snickra mer och köpa mindre helt enkelt. Bra julklappsbok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *