Engagerande gerillaslöjdsdag i Århus

Förra veckan var jag i Århus i Danmark för att delta i den fantastiskt fina gerillaslöjdsdag som anordnats där. Jag var inbjuden av FOF Århus och stickföreningen Gavstrik som verkligen bjöd på en heldag i hantverksaktivismens tecken.

Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)
Oerhört fin marknadsföring för dagen, dessa små taggar satt uppe på en rad olika platser i Århus. Tack för ett så fint arrangemang FoF Aarhus! (Foto Kurbits)

Jag fick föreläsa om gerillaslöjdsrörelsen för en stor och entusiastisk publik, som också hade mycket intressanta frågor och resonemang att dela med sig av.

Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FoF Aarhus, foto: Jørgen Diswal
Jag har varit i Århus! Tack alla som var med under dagen, verkligen roligt. Alla fina bilder från dagen, inklusive den här kommer från FOF Aarhus, foto: Jørgen Diswal

Det var en så fin upplevelse, dels att se hur gerillaslöjden engagerar runt om i världen och kunna få vara på plats utanför Sveriges gränser för att ta del av det, dels att de projekt som dagen både presenterade och genomförde var så intressanta.

En finfin publik! Här i mitten med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
En finfin publik! Här med röd halsduk sitter Agnete Rasmussen, ordförande i Gavstrik och initiativtagare till dagen. Fotandes till höger i bild Eva mm Engelhardt som höll i en av de spännande workshoparna under eftermiddagen. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Under våren har Gavstrick bjudit in sina medlemmar och allmänt broderiintresserade att göra bokrecensioner i broderi – samma förutsättningar till alla; välj ut en bok du tycker om eller vill rekommendera, eller av andra anledningar lyfta – betygsätt den med stjärnor och berätta vad den heter och vem som gjort den. Allt fritt tolkat i stygn förstås, samma givna format, samma vita botten.

Broderade bokrecensioner - med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt - fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Broderade bokrecensioner – med utgångspunkt i det du själv vill rekommendera till andra. Utförda i valfria stygn och på valfritt sätt – fint eller hur? (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Se hur mycket olika rekommendationer som kom in! Och så spännande att se hur olika det blir när olika människor väljer ut böcker som av olika anledningar betyder något.

Och oooh, kolla här! jJag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Och oooh, kolla här! Jag är mycket stolt över att jag fått ett eget bokomslag! Se Gerillaslöjdsboken, längst upp! (Och med 5 (!) stjärnor!)  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Resten av dagen ägnades åt att göra bløde brosten – mjuka gatustenar. Till dagen hade det tagits fram skumgummikuber som alla förvandlades till gatusten med budskap under dagen genom olika workshops: broderi, virkning, stickning, fri sömnad eller återbruk. De över hundra deltagarna delade upp sig i olika workshops och satte igång. Se så många fina bilder på hantverksaktivister in action! 

Ivriga deltagare i stickworkshopen - mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Ivriga deltagare i stickworkshopen – mitt i bild syns skumgummistenarna som undner dagen förvandlades. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Workshop i broderi för att skapa i dubbel bemärkelse mjuka budskap till det offentliga rummet. Allt under gerillaslöjdsdagen i Århus förra veckan. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Gemensamt tema, olika uttryckssätt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Färdiga stenar! Dessa tillverkades på Dokk1 under gerillaslöjdsdagen, fler finns säkerligen på gång! Fint projekt. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Workshop också i återbruk och redesign, där en rad olika material användes för att klä in de mjuka stenarna. (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se här! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Också i fria stygn med valfri bakgrund tillverkades stenar, här med gerillaslöjdaren Eva mm Engelhardt, se mer av hennes arbete här! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Mycket inspiration på samma ställe, en fin dag i Århus alltså!  (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)
Tack för en strålande dag FoF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FoF Aarhus)
Tack för en strålande dag FOF Aarhus och Gavstrik! Låt oss göra det igen 2018! (Foto Jørgen Diswal, FOF Aarhus)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *