Kommunicerande stol som gör skillnad

Nyutexaminerade studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö har utvecklat en stol för dem som inte vill dra så mycket uppmärksamhet till sig – här tänkt till en klassrumssituation – för att få direktkontakt med läraren. Uppdraget kommer frånTrä- och Möbelföretagen, TMF där man vill rikta fokus på det faktum att forskning om ADHD främst utgår från killar och att tjejers diagnoser både är svårare att upptäcka och ser annorlunda ut. Kanske behövs annat typ av stöd från läraren, tänker sig uppdragsgivarna.

Men, betonar de samtidigt, att tanken är att stolen kan vara till hjälp för alla som vill få lärarens hjälp utan att påkalla klassens uppmärksamhet.

Chair of Attention är en stol som innehåller en inbygd sändare som eleven kan aktivera med en knapp. Läraren, som har en mottagare i fickan märker om knappen aktiverats och kan därmed gå till stolen och hjälpa den som önskar hjälp. Stolen är en del av initiativet TM_X som vill visa hur teknik, design och hantverk kan göra skillnad i människors vardag och bidra till samhällsnytta.

TMF bjuder dessutom på beskrivningen av stolen, här kan du hitta mer information för att göra din egen. 

– Syftet med TM_X är att branschen tillsammans, genom olika kompetenser, ska kunna experimentera fram lösningar som förändrar och förbättrar livet. Vi tycker att stolen är ett av många exempel på att möbelindustrin kan vara med och driva innovation, säger TMF:s vd David Johnsson.

Chair of attention är en del av TM_X som tillsammans med andra exempel vill visa hur mötet mellan innovation, design och hantverk kan bidra till samhällsnytta, och i det här fallet skapa helt nya möjligheter för elever som av olika anledningar inte vill eller kan kommunicera inför hela klassen, enligt Trä- och möbelföretagen. Effektiv lösning eller ej, jag tycker att det är av intresse att en organisation som denna väljer att aktivt gå in och vilja bidra med förändring – att se att innovation, design och hantverk kan bidra till samhällsnytta är en god sak tänker jag.

Trä- och möbelföretagen skriver om sin stol här, och häromdagen gjorde Resumé en artikel om Chair of Attention, se här. Och som sagt, varför inte bygga en egen?  Här finns beskrivningen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *