Glad världsstickningsdag! Imorgon är det World Wide Knit in Public Day!

Imorgon lördag är det dags för den årliga Världsstickningsdagen! Den har numera blivit så etablerad att den fått ett svenskt namn, observerar jag när jag nu skriver om företeelsen – rörelsen – som sannerligen är global. World Wide Knit in Public Day startade 2005 som ett sätt att synliggöra stickningen och visa på att det inte är en obskyr hobby som många tror, utan snarare en livsstil, ett sätt att uttrycka sig och inte minst, ett sätt att skapa saker som man behöver. Dagen firas fortfarande, med hjälp av en rad lokala organisationer runt om i världen, och tillfällen ges att titta på vackert stickat (och virkat!) samt ofta också lära sig själv hur tekniken går till.

Synliggörandet har gjort susen, det som i början alltså var en gräsrotsrörelse grundad av en person – Danielle Landes – har nu backats upp av  många etablerade organisationer och rörelser. I Sverige firas dagen ofta med hjälp av hemslöjdsföreningar till exempel, eller stickorganisationer. Numera manifesteras också virkningen och andra garnrelaterade tekniker under dagen.

Sticka - eller som här - virka - på Knit in public-day som är imorgon lördag. Över hela landet (och världen) manifesteras garnet och handarbetet. Var med och bidra med några rutor till vårt gemensamhetsverk till exempel! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Sticka – eller som här – virka – på Knit in public-day som är imorgon lördag. Över hela landet (och världen) manifesteras garnet och handarbetet. Var med och bidra med några rutor till vårt gemensamhetsverk till exempel! (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Är du intresserad av att vara med? Se här  vad som händer runt om i landet (nå först får du skrolla fram Sverige i Europa) – och vill du själv vara med och ordna en KIP som det kallas, ett lokalt evenemang, går det också fintfint, se mer här.

Gerillaslöjdsrörelsen har förstås ett stort finger med i spelet, många aktiva utövare använder Världsstickningsdagen för att manifestera sina åsikter och för att ta plats offentligt med det handgjorda skapandet. Stickningen blir politik i ett samhällsperspektiv, alla som vill bjuds in att vara med, men synliggörandet av stickningen innebär också att utövarna tar plats och stärks i sitt offentliga utövande, vilket jag tycker är fantastiskt.

Ett tips för att delta i världsstickningsdagen och också ingå i en gerillaslöjdsaktion – var till exempel med i vårt gemensamhetsverk! Gerillaslöjdsfestivalen är ju inbjudna till gatukonstfestivalen No Limit, och kommer 6-10 september att finnas på plats i Borås för att klä in en 23 meter lång bro i stickade eller virkade rutor – varmt välkommen att delta! Rutorna bör vara 12,5 x 12,5 cm eller 25 x 25 cm – gärna med tema Flower and Power. Mer information om hur du är med och var du skickar dina färdiga rutor finns här! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *