Nytt från Pussyhatrörelsen: The Welcome Blanket Project

Grundarna bakom Pussyhat-rörelsen, amerikanska Krista Suh och Jayna Zweiman, är igång med en ny utmaning för den globala garnscenen. Nu satsar de påvad de kallar The Welcome Blanket Project. Även om det förstås är fritt för alla i hela världen att delta – och det kanske vi borde? – handlar projektet återigen (precis som Pussy Hat-project) om landets inrikes och utrikespolitik, samt dess ledare, Donald Trump. (I will build a great wall— and nobody builds walls better than me, believe me— and I’ll build them very inexpensively. I will build a great, great wall on our southern border, and I will make Mexico pay for that wall. Mark my words.” – Donald Trump, Candidacy Speech (June 2015)

För att markera det absurda och vansinniga och framförallt inhumana i Trumps politik gentemot andra länder vill man med detta projekt istället göra filtar som välkomnar – projektet syftar till att föra ihop redan boende i USA med nyanlända för att på så vis hitta sätt att dela gemensamma erfarenheter och öka förståelsen för immigration.

Fram till augusti samlas filtar in för att protestera mot Trumps mur mot Mexiko. 320 mil ska täckas med beräknat 3200 filtar. (Illustration Welcome Project)
Fram till augusti samlas filtar in för att protestera mot Trumps mur mot Mexiko. 320 mil ska täckas med beräknat 3200 filtar. (Illustration Welcome Blanket Project)

Så här skriver avsändarna av The Welcome Blanket Project:

The proposed border wall between the United States and Mexico is almost 2 000 miles long. Imagine if the massive distance of this wall was re-conceptualized and re-contextualized not to divide, but to include. Instead of wall, a concrete line, to keep people out, what if lines of yarn became 3,500,640 yards of blankets to welcome people in? A welcome blanket is traditionally created to lovingly mark the arrival of a new person into the world. In the Welcome Blanket project, each handmade blanket is a physical manifestation of this celebration of new refugees and other immigrants: “Welcome to the United States and your new life here! We are so glad you have arrived.”

320 mil (2000 miles) är avståndet som ska uppnås, mönstret på de filtar som projektet efterlyser mäter ca 1 x 1 meter och det ger alltså att det är  3 200 filtar som  man räknar med ska täcka hela den sträcka som muren planeras vara. Precis som med tidigare projekt är dessa projektledare duktiga med uppladdat material: här är den flyer som förklarar hela projektet, med de mönster och den information som behövs om du vill vara med, eller veta mer.  Även forumet Ravelry är involverat, du hittar mönster och information här.

Läs mer om själva idén bakom projektet här.

Vill du verka i gemensamhetsverk på närmre håll vill jag förstås tipsa om Gerillaslöjdsfestivalens pågående insamling av rutor till No Limit, där vi ska klä in en bro med stickade, virkade eller broderade rutor. Varmt välkommen att delta!

Ytterligare exempel på - mer närliggande - projekt där vi gemensamt gör bättre. Delta i Gerillaslöjdsfestivalens manifestation på No Limit!
Ytterligare exempel på – mer närliggande – projekt där vi gemensamt gör bättre. Delta i Gerillaslöjdsfestivalens manifestation på No Limit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *