Roeraade Bryggare: Kurbitsfrön och Rosengångar

Just nu pågår ett intressant konstprojekt från duon RoeraadeBryggare. Det är konstnärerna Nina Roeraade och Katarina Bryggare som arbetar tillsammans med en utställning och en bok – och just nu finns utställningen som består av kollage och textilier samt medföljande bok i Tokyo där dessa visas på  Gallery Mimosa. Om ett par veckor, 17 maj, är det dags för svenskt vernissage på Galleri Yamanashi i Stockholm för samma utställning, se här.

Ur boken med samma namn som utställningen; Kurbitsfrön och Rosengång, av konstnärsduon Roeraade Bryggare. Utställningen finns snart att se på Galleri Yamanashi i Stockholm, just nu befinner sig deras arbeten i Tokyo. (Foto RoeraadeBryggare)
Ur boken med samma namn som utställningen; Kurbitsfrön och Rosengångar, av konstnärsduon Roeraade Bryggare. Utställningen finns snart att se på Galleri Yamanashi i Stockholm, just nu befinner sig deras arbeten i Tokyo. (Foto RoeraadeBryggare)

Projektet kallar duon för Kurbitsfrön och Rosengångar och de berättar att de däri har tolkat sju olika växter och skapat nya uttryck och berättelser. Till utställningen släpps också en bok med samma namn och tema – slöjd och natur. Så här beskriver konstnärerna själva sitt arbete:

Utställningen och boken är inspirerad av naturen men också av hur naturen genomsyrar slöjden, såväl i material som i motiv och mönster. Traditionella textilier och natur är de två viktigaste inspirationskällorna för det konstnärliga arbetet och dessa delar växer samman i nya kombinationer och uttryck. Bygdebroderier, rossjalar, trasmattor och traditionella lapptäcken är grunden för de textila växtprocesserna. Genom färgning, pappersklipp, broderi och måleri växer våra textilier och kollage fram. Det personliga och samtida blandas med inspiration från traditionell textilslöjd.

Förkläde, nässla. Utställningen och boken Kurbitsfrön och Rosengångar handlar om slöjd och natur, med tolkningar och inspiration - och även i bokformen, DIY-beskrivningar. (Foto RoeraadeBryggare)
Förkläde, nässla. Utställningen och boken Kurbitsfrön och Rosengångar handlar om slöjd och natur, med tolkningar och inspiration – och även i bokformen, DIY-beskrivningar. (Foto RoeraadeBryggare)

Så skriv in och boka upp, har du möjlighet att ta dig till Gamla stan mellan 17 och 24 maj finns detta spännande att ta del av. Jag besökte Galleri Yamanashi för första gången ganska nyligen, superspännande att se och också väldigt intressant hur mycket gemensamt och samtidigt nyfiket olika det finns mellan japansk och svensk hantverk. Intresset för handarbetet är dock mycket gemensamt, vilket ju gör att Mikiko Yamanashi, som rest mellan Sverige och Japan sedan 60-talet (!) och under många år haft galleriet i Gamla stan, kan visa utställningar både i Stockholm och Tokyo, där hon också är verksam med ett galleri, parallellt.

Beskrivning ur boken Kurbitsfrön och Rosengångar, av Katarina Bryggare och Nina Roeraade. (Foto RoeraadeBryggare)
Beskrivning ur boken Kurbitsfrön och Rosengångar, av Katarina Bryggare och Nina Roeraade. Boken är både skriven på svenska och japanska. (Foto RoeraadeBryggare)
Vantar, blåklint. Ur Roeraade Bryggares senaste konstprojekt, på svenska och japanska. (Foto RoeraadeBryggare)
Vantar, blåklint. Ur Roeraade Bryggares senaste konstprojekt, på svenska och japanska. (Foto RoeraadeBryggare)

Tycker du att Roeraade Bryggare låter som en bekant duo? Jamenvisst! De har under en rad år hållit mycket uppskattade kurser och utställningar, de arbetar i en gemensam ateljé i Stockholm och har gemensam textil bakgrund från HV och Textilhögskolan i Borås.

Renfana, mönster till textil, i det pågående projektet Kurbitsfrön och Rosengångar. (Foto RoeraadeBryggare)
Renfana, mönster till textil, i det pågående projektet Kurbitsfrön och Rosengångar. (Foto RoeraadeBryggare)
Boken som också är en del av konstprojektet och heter samma sak - Kurbitsfrön och Rosengångar. På svenska och japanska. (Foto RoeraadeBryggare)
Boken som också är en del av konstprojektet och heter samma sak – Kurbitsfrön och Rosengångar. På svenska och japanska. (Foto RoeraadeBryggare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *