Julklappstips: Från ateljén – en bok om att göra

Det här mina vänner, har varit en av höstens  kreativa inspirationskällor. Möt boken Från ateljén – en bok om att göra, av Cilla Ramnek. Den har varit ute ett tag och jag har gottat mig av och till en tid nu. Det är en stor bok till storleken och den är bläddervänlig, inte bara i sitt format förstås (35 cm hög! Och med härligt tunt blädderpapper) utan i sin förmedling av en kreativ process som är spännande och rolig att ta få ta del av. Författaren, tillika konstnären Cilla Ramnek bjuder på hela spannet av kreativitet – från själva frågasättandet av görandet i sig, till sina egna alster och hur det går till när det blir vad det blir.

Det är inte helt sanningsenligt att planer saknas, men jag försöker vara kvar i det som är pågående, i själva processen, så länge jag kan. Och jag har en förkärlek till det ofullgångna, fascineras av halvfärdiga arbeten. I andrahandsaffärer kan man ofta hitta till exempel broderier eller virkningar som inte fullbordats, projekt som av en eller annan anledning stannat av. Det händer att jag fortsätter på någon annans arbete, och kanske inte heller blir färdig, jag ser det som en slags stafett av bästa slag. Att göra är inte samma sak som att få gjort, det gäller att se skillnaden här …

Pardörrar från sluteta av 1800-talet som målats gula. Röd ram av blombladsliknande former utmed dörrlisten. Färgrester fanns inom räckhåll och målningen var ett infall som blev långlivat. Cilla Ramnek berättar om sitt görande i boken Från ateljén - en bok om att göra. (Foto uppslag ur boken, alla bilder är tagna av Patric Johansson, avfotograferade på taffligt vis av Kurbits)
Pardörrar från sluteta av 1800-talet som målats gula. Röd ram av blombladsliknande former utmed dörrlisten. Färgrester fanns inom räckhåll och målningen var ett infall som blev långlivat. Cilla Ramnek berättar om sitt görande i boken Från ateljén – en bok om att göra. (Foto uppslag ur boken, alla bilder är tagna av Patric Johansson, avfotograferade på taffligt vis av Kurbits)

Cilla Ramnek beskriver sig som konstnär och kreatör, hon former, undervisar, inreder, stylar och har haft utställningar i Stockholm, Paris och Moskva.  Hon också gjort flera offentliga gestaltningar, och så var hon en av dem som låg bakom utställningen Home Sweet Home på Liljevalchs för ett par år sedan. Tilläggas ska också att hon har varit adjungerad professor i textil på Konstfack och kreatör på Svenskt Tenn. Hon har ett kreativt formspråk med smittande användning av mönster och färger. Hon använder också en spännande mix av material – textil, pärlor, tusch, applikationer, quiltning, mosaik – allt ryms i hennes mönstervärld.

Cilla Ramnek, som ligger bakom boken Från ateljén - en bok om att göra. (Foto Patric Johansson)
Cilla Ramnek, som ligger bakom boken Från ateljén – en bok om att göra. Verket bakom Cilla är gjort i pärlor, jomenvisst så stiligt! (Foto Patric Johansson)

Det kanske också är just därför som det är så inspirerande att ta del av hennes bok om görande. Att det i detta finns en kompetent och erfaren konstnär, som ju åstadkommit mycket uppmärksammat och uppskattat i sitt uttryck och i konstnärliga gestaltning, som samtidigt har en så driven process av att prova, låta avgränsningar styra, ge styrfart åt olika strategier för att så att säga konsultera sin kreativa process om framsteg och framåtskridande.

Objekt/fåtölj Lennart Jönsson från Sjöbo brukade sitta här, 2006. Verk av Cilla Ramnek, bemålat med akrylfärg. (Foto Patric Johansson/Kurbits)
Objekt/fåtölj Lennart Jönsson från Sjöbo brukade sitta här, 2006. Verk av Cilla Ramnek, bemålat med akrylfärg. (Foto Patric Johansson/Kurbits)

Vanligen tänker vi oss kanske just den kreativa processen som något från ovan, något i inspirationsväg som liksom kommer till och som underförstått finns hos en utvald skara. Så är det kanske förvisso, men att som läsare och som betraktare av Cillas bok och konst få följa med så att säga bakom kulisserna är en ren fröjd och kanske bonus då. Få veta mer om hur det går till och vad som händer kring själva görandet liksom. ”Där bestämde jag mig för att min konstnärliga uppgift är att Göra, inte egentligen att göra Bra. Om det jag gör är bra, mindre bra eller dåligt är underordnat själva görandet” – berättar hon om en punkt i sitt konstnärskap när görandet så att säga kom till henne.

Och i samma anda beskriver hon det så här i boken, jag älskar det här förhållningssättet:

Jag gör upp spelregler och de kan se ut på många olika sätt, ”jag får bara använda mig av de pennor som ligger i den här förpackningen”, ”jag får bara utgå från material jag hittar i den här mataffären”, ”bara det som ligger på den här hyllan”  och så vidare och så vidare. Under arbetets gång kan jag vila i de uppställda villkoren och slipper ägna onödig energi åt att fundera över om det blir ”bra eller dåligt”

Pågående arbete, tuschteckning på tuskaftvävt oblekt bomull. Knappar och vävda band, helheten till höger, av Cilla Ramnek. (Foto Patric Johansson/Kurbits)
Pågående arbete, tuschteckning på tuskaftvävt oblekt bomull. Knappar och vävda band, helheten till höger, av Cilla Ramnek. (Foto Patric Johansson/Kurbits)

Det här är en bok som tål att användas, läsas och bläddras i, den går att citera i en rad olika sammanhang – jag rekommenderar er helt enkelt att läsa den, önska er den i julklapp eller ge bort den till någon skapande människa. Boken bjuder på vackra bilder, inspirerande ingångar till material och tekniker – men läs den också! Bilderna får fokus i bläddringen i bokens formgivning, själva berättelserna finns i bildernas texter och de är roliga, matnyttiga, informativa och inspirerande också dem. Jag tänker mig att det också är en trösterik bok, en kompis att hålla i handen om själva den kreativa processen gått i stå eller hamnat på avvägar:

Konstnärlig frihet kan verka enbart som en tillgång: ”Att få göra vad man vill” är inte bara enkelt. För egen del söker jag alltid något att förhålla mig till, förutsättningar att relatera till, ha en dialog med. Jag börjar sällan med ett vitt papper. Den totala friheten kan också vara den totala tomheten och det skrämmer snarare än inspirerar mig

Från ateljén - en bok om att göra, av Cilla Ramnek. (foto Patric Johansson)
Från ateljén – en bok om att göra, av Cilla Ramnek. (foto Patric Johansson)

Alltså. Från ateljén – en bok om att göra av Cilla Ramnek, utgiven på Natur och Kultur,  låna den på biblioteket, bläddra i den, läs hos en vän eller köp – ta iallafall del av den, du som är intresserad av kreativa skapandeprocesser och hur det kan vara att göra med större fokus på mer än att göra just bra.

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *