Britta Marakatt-Labba på Konstfack

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Här är ett supertips till alla som befinner sig i Stockholm och på Konstfack på imorgon onsdag – ta chansen att lyssna på Britta Marakatt-Labba! En av våra stora samtida konstnärer med både textil och broderi som uttryck och tekniker. Britta Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge, doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå Universitet och – det är tycker jag är så oerhört spännande! – i år även Sápmis och Sveriges representant på konstbiennalen Documenta 2017.

Hon ställer ut både i Kassel och Aten under de hundra dagarna som den internationella konsthändelsen äger rum.

Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)
Hör Britta Marakatt-Labba prata på Konstfack imorgon! Hon är bla aktuell som Sápmis och Sveriges representant på Documenta 2017 och en mycket intressant konstnär med bla broderiet som uttryck. (Foto Konstfack)

Onsdag 22 mars finns hon på Konstfack, så här skriver man från skolans håll om föreläsningen – och här finns mer information.

Trådarna som flätas samman i Britta Marakatt-Labbas konst är många – samisk kosmologi, skapelseberättelser och religionshistoria; myter, sägner och föreställningar ur samisk kultur; politiska samtidsallegorier; ekologi, miljö, klimatfrågan och konflikter mellan natur och kultur; scener ur samisk och nordkalottsk vardag där rendrift och årstidernas rytmer är självklara grundackord; självbiografiska och personliga händelser och hågkomster; reflektioner kring skandinavisk kolonialism och urfolks öden och identiteter; basala mänskliga relationer; glimrande betraktelser över livets förgänglighet och en storartad självlysande förundran inför tillvaron och människans plats i universum, och, inte minst, naturen, storslagen, gränslös, överväldigande; fjällvidderna, skogarna, tundran, den väldiga gnistrande stjärnklara intensiva arktiska vinternatthimlen.” (Ur Jan-Erik Lundströms bok Broderade Berättelser om Britta Marakatt-Labbas konst.

Bilden i inläggets topp är hämtad härifrån>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *