Kristine Thenman på Kaleido – gå och se!

Fram till söndag denna vecka finns möjlighet att se utställningen Bårder, av Kristine Thenman, på Kaleido Konsthantverk i Uppsala. Jag tar sportlov så jag har tyvärr inte möjlighet att se Kristines verk, vilket jag tycker är synd då jag verkligen gillar hennes formspråk och arbeten. Hon beskriver själv sin formvärld som ”en slags kurbits möter bamse”, vilket både är roligt och sant, hon har experimenterat i den riktningen en tid och det är intressant att hon finlirar och förfinar.

På Kaleido visar hon arbeten i brun lergodslera – som hon effektivt blandar med guld, masonit, rep, tapet och dekorplast – hennes kollage växer ut över väggarna föreställer jag mig. Inte minst för att hon så effektfullt använder sig av schablonmålade mönster direkt på väggarna i utställningen.

Detalj från arbetet Droppar av guld av Kristine Thenman, just nu aktuell p Kaleido i Uppsala. Här syns lergodslera, loppisköpt äggkopp i trä och schablonmålning. (Foto Kristine Thenman)
Detalj från arbetet Droppar av guld av Kristine Thenman, just nu aktuell p Kaleido i Uppsala. Här syns lergodslera, loppisköpt äggkopp i trä och schablonmålning. (Foto Kristine Thenman)

Kristine Thenman arbetar mycket med två- och tredimensionella former, hon blandar modigt material och uttryck, och landar även i olika format/föremål: väggdekorer, skulpturer, gökur (helt fantastiska! åh vad jag har önskat mig ett sådant! se själv, här!) och inte minst bruksföremål. Hennes kombinationer är ljuvliga och underfundiga tycker jag.

En så fin bild som lite beskriver materialen som jag föreställer mig det, bilden är lånad från Kristine Thenmans hemsida, där hon även presenterar en mängd övrigt arbete. Just nu är hon aktuell med utställningen Bårder. (Foto Kristine Thenman)
En så fin bild som lite beskriver materialen som jag föreställer mig det, bilden är lånad från Kristine Thenmans hemsida, där hon även presenterar en mängd övrigt arbete. Just nu är hon aktuell med utställningen Bårder. (Foto Kristine Thenman)
Lite svag för dessa arbetsbilder - här också på temat bårder, just nu det som Kristine Thenman undersöker i pågående utställning. (Foto Kristine Thenman)
Lite svag för dessa arbetsbilder – här också på temat bårder, just nu det som Kristine Thenman undersöker i pågående utställning. (Foto Kristine Thenman)

På Kaleido är det bården som står i fokus, där den bruna leran samsas med loppisköpta träföremål men ändå tvingas in i en ram i form av bården – denna lilla detalj som finns men som man kanske ändå inte tänker sig gör varken av eller till, tänker jag lite förhastat;

Till skillnad från mönstret, som kan repeteras och breda ut sig åt alla håll i oändlighet, har bården en riktning och fungerar som en gräns som ramar in, definierar slut och döljer skarvar. Bården finns också där för att smycka och förgylla vår omgivning. Jag vill testa bårdens olika funktioner. En del av mina bårder är stora, en del är små. De är långtifrån oändliga, men de skulle kunna bli det …

Bård i lergodslera, av Kristine Thenman på Kaleido just nu. (Foto Kristine Thenman)
Bård i lergodslera, av Kristine Thenman på Kaleido just nu. (Foto Kristine Thenman)

Kristine Thenman bor och verkar i Arvika, hon har även haft haft utställningar runt om i landet, och finns alltså att se fram till söndag i Uppsala, ta chansen! Läs mer om hennes arbete här. 

Avslutande, samma bild som i toppen (den beskuren) - tema bårder hos Kaleido i Uppsala just nu alltså. (Foto Kristine Thenman)
Avslutande, samma bild som i toppen (den beskuren) – tema bårder hos Kaleido i Uppsala just nu alltså. (Foto Kristine Thenman)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *