Besök Historiska och History Unfolds

Här kommer ett tips för alla sportlovslediga och andra på besök i Stockholm framöver – se den pågående utställningen History Unfolds, på Historiska museet! Det är en utställning med stort omfång både till yta och till innehåll, här finns viktiga och spännande samtida tankar kring vad och vem som får skriva historia, vilka historier vi väljer att se och visa och inte minst – vilka tolkningar vi gör. Utställningen är en av museets storsatsningar i år och kommer att finnas på plats fram till november, så det finns gott om tid.

600 virkade rutor krävdes för att klä in Historiska museets Piruslejon i garn. Verket är gjort av Elisabeth Bucht. (Foto Kurbits)
600 virkade rutor krävdes för att klä in Historiska museets Piruslejon i garn. Verket är gjort av Elisabeth Bucht. (Foto Kurbits)

Jag var där på öppningen för ett par månader sedan, och som museibesökare möts man av det här verket som ingår i utställningen. Piruslejonet inklätt av ingen mindre än Elisabeth Bucht, som ni ju känner till som aliaset Garnapa. Piruslejonet är ju ett verk som står i entrén permanent, men till History Unfolds fick den nya kläder. Och med det också en ny innerbörd i ord, eftersom Elisabeth ofta arbetar lika mycket med text och innehåll i sina verk. Samtidigt som Elisabet Buchts virkade mormorsrutor (närmare bestämt ett 600-tal om jag minns rätt!) fysiskt klär på lejonet en ny kostym innebär den textila kroppsstrumpan också att verket kläs av och ges en ny innernbörd. Gerillaslöjd i offentlig miljö har ofta den effekten – plötsligt börjar det inklädda synas på ett nytt sätt. Texten på lejonets bringa lyder:

Min identitet ligger i
din blick
förändras
varje gång du blinkar

Historiska museet har bjudit in konstnärer och låtit dem inspireras av samlingen och utifrån detta skapat nya verk, här finns svenska och internationella konstnärer; Esther Shalev-Gerz, Dušica Dražić, James Webb, Minna L Henriksson, Elisabeth Bucht, Artur Żmijewski, Jananne Al-Ani, Hiwa K, Susan Meiselas och Meriç Algün Ringborg.

Elisabeth Buchs imponerande Piruslejon är det första man möts av som besökare på Historiska museet i år. Verket ingår i pågående utställningen History Unfolds. (Foto Kurbits)
Elisabeth Buchs imponerande Piruslejon är det första man möts av som besökare på Historiska museet i år. Verket ingår i pågående utställningen History Unfolds. (Foto Kurbits)

Och som extra bonus för just sportlovsfirare ser jag att museet har konst och origami med specialvisningar för barn i utställningen, se mer här! 

1 comment

  1. Hej,
    Som handarbetsfreak drogs jag till Historiska tack vare invirkat träd och lejonet. Vi var tre väninnor som glupsk följde den gula golvmarkeringen och letade mer handarbete av textil…vi letade och letade och fattade inte riktigt hur vi skulle tolka anslaget med invirkade träd och lejon…vi bromsade upp och provade peruker och sa att jahaaaa, det är nog det här det är…Min poäng är att som de barn vi är fast vuxna kvinnor så gick vi på marknadsföringen med handarbete som sen slutade i en utställning där vi fortsatte att leta och inte blev riktigt kloka. Någon mer som tänkt som vi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *