Gå & Se: Carina Marklund Stora Blå

Kolla in det här, roliga nyheter! Den spännande textilkonstnären Carina Marklund är aktuell med en separatutställning på Härnösands konsthall i sommar – en utställning som rör sig bland hav, land och himmel. Carina Marklund, som bland annat är med i Fiber Art Sweden, arbetar med broderi, objekt och screentryck, hennes uttryck blir ofta kombinationer av tekniker och material.

Carina Marklund visar bland annat verket Hög tid på Härnösands konsthall just nu. Handbroderi, applikation och screentryck på kläde. Verket mäter hela 200 x 150 cm. Utställningen kallar hon Stora Blå. (Foto Carina Marklund)
Carina Marklund visar bland annat verket Hög tid på Härnösands konsthall just nu. Handbroderi, applikation och screentryck på kläde. Verket mäter hela 200 x 150 cm. Utställningen kallar hon Stora Blå. (Foto Carina Marklund)

Jag är svag för den här typen av, ska man kalla det, lager-på-lagerestetik, där känslan blir maxad, innehållet och idén blir extra närvarande med just blandningen av tryck och stygn tycker jag. Ja, hon beskriver det lite tydligare själv;

Jag arbetar för hand. Mina bilder och objekt byggs upp i lager med olika komponenter som ger collageliknande berättelser. Ofta när jag tecknar tänker jag ”stygn”. Dessa bilder omvandlar jag sedan till screentryck. Själv tänker jag trycket som platt och att det skapas spänning när man tillsätter broderiet som ger struktur, taktilitet, känslighet, närhet – det blir fysiskt.

Livsformer, av Carina Marklund;  "Frilagda figurer, där jag även tog in symaskinsbroderi. Det ger en tecknad och nervig känsla". Ingår i Stora Blå på Härnösands konsthall just nu. (Foto Carina Marklund)
Livsformer, av Carina Marklund; ”Frilagda figurer, där jag även tog in symaskinsbroderi. Det ger en tecknad och nervig känsla”. Ingår i Stora Blå på Härnösands konsthall just nu. (Foto Carina Marklund)

Här är några av de verk som Carina visar upp just nu i Härnösand, alla tillkomna det senaste året och många inte visade tidigare. Jag har tyvärr inte sett utställningen men tycker att det verkar så spännande det hon ställer ut. Temat är havslandskap alltså, och hon berättar att hon tycker om att vända på perspektiven, lyfta naturens ekosystem där allt hänger samman.

Min bildvärld har ofta en drömsk känsla men i botten finns ett djupt allvar. Havet fascinerar mig, då det är en plats som människan ännu inte riktigt har kunnat kartlägga, precis som rymden. Det känns otroligt befriande att vi inte har svar på allt.

Verket Allt är i rörelse, handbroderi och screentryck på kläde. "Den rörelse som uppstår när stora stim fiskar eller fåglar rör sig, har nu även visat sig kunna uppstå i stora grupper av människor. Det kan alltså uppstå mönster och rörelser som uppkommer på samma sätt hos olika levande varelser" berättar Carina apropå sitt arbete. (Foto Carina Marklund)
Verket Allt är i rörelse, handbroderi och screentryck på kläde. ”Den rörelse som uppstår när stora stim fiskar eller fåglar rör sig, har nu även visat sig kunna uppstå i stora grupper av människor. Det kan alltså uppstå mönster och rörelser som uppkommer på samma sätt hos olika levande varelser” berättar Carina apropå sitt arbete. (Foto Carina Marklund)

Verket i inläggets topp kallar Carina Det simmande huvudet, det är gjort i screentryck och applikation på kläde, monterat på en träskiva. Hon berättar att det är klumpfiskar som hon velat visa upp och att det är något av hennes favoriter; ”klumpfisk heter på många språk just Det simmande huvudet, vilket jag tycker är fantastiskt! De är så stora och ser så snälla och lite hjälplösa ut”. Drömmen är att göra en riktigt stor klumpfisk någongång, jag får veta att de kan bli upp till 2 meter stora.

Ja ni hör ju, det finns hur mycket spännande som helst i utställningen Stora Blå. Gå och se!  Finns på plats fram till 27 augusti, passa på att se den om du är i trakten. Mer information om Carina hittar du här.

 

 

t. Det är svindlande och en kraftkälla att tänka på att vi lever på denna lilla blå planet med hjälp av månen och solen i den Havet är dessutom fyllt av de mest fantastiska varelser och färger. Som människor underskattar vi också den intelligens som finns bland växter och djur.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *