Twisted Family – med mönsterprakt från Ghana

Mönsterprakt från Ghana - i en tunnelbanevagn nära dig för en stund. Twisted Family är en klädkollektion och ett taggningsprojekt i tunnelbanan för att sprida mönsterglädje. (Foto Twisted Family)

För en tid sedan skrev jag om Nicolas Waltons och Gustav Schöns tilltag i tunnelbanan, där de under examensveckan från Forsbergs taggade säten längs med tunnelbanelinjerna i Stockholm. Jag har fått veta mer om taggningen och om deras gemensamma arbete.  De tyger som gjorde våra tunnelbanefärder gladare förrförra veckan är inköpta på marknader i Acca i Ghana, där Nicolas och Gustav var på besök i slutet av mars. Vill ni veta hur själva taggningen gick till? Se här:

Kontrast genomsyrar filmen, Nicolas Walton och Gustav Schön ville att den skulle ge ett intryck av att allt snart ska förstöras, men sedan vänds till att det är två maskerade grabbar med färgglada tyger ackompanjerade av en hardcore dubstep-låt. Strykjärnet kom lade de till för att det dels gör lite samma ljud som en sprayburk och dels för att det avdramatiserar allt något.

Och anledningen till att själva tygerna är här och används berättar Nicolas kommer från själva uppelvelsen i Ghana;
– Det som slog oss direkt när vi kom dit var hur alla människor verkligen sken, både till utseende och personlighet, och trots en väldigt sliten stad fylld av skjul och korruption gjorde befolkningen och deras kläder den till det vackraste jag upplevt. Verkligen rosor vuxna ur betong.

Kollektionen kläder från Acca heter Twisted Family och det är Nicolas Walton och  Gustav Schön, studenter från Forsbergs skola, som ligger bakom. (Foto Twisted Family)
Kollektionen kläder från Acca heter Twisted Family och det är Nicolas Walton och Gustav Schön, studenter från Forsbergs skola, som ligger bakom. (Foto Twisted Family)
Han berättar vidare att det var själva kontrasten som blev grunden i deras examensarbete – att se på olika sätt att bryta mönster i en måhända grå och framförallt ensidig vardag. Hur för man in variation i tillvaron och hur gör man det på daglig basis?

– För oss symboliserar inget en repetitiv vardag så mycket som tunnelbanan. En transportsträcka där man aldrig förväntar sig något nytt.

Och de mönster de nu tagit hit hoppas de ska kunna bryta lite av den monotona upplevelsen. Responsen har varit otroligt bra, säger Nicolas;
– Att en så liten sak som att klä om några säten kan väcka sådan glädje hos folk har varit fantastiskt att se, det var precis det som var förhoppningen.

I slutet av juni väntas skjortorna och klänningarna som duon låtit sy upp finnas till försäljning. Och endera dagen framöver går det att vänta sig fler färgglada säten i tunnelbanan, iallafall om duon bakom Twisted Family får önska. (Foto Twisted Family)
I slutet av juni väntas skjortorna och klänningarna som duon låtit sy upp finnas till försäljning. Och endera dagen framöver går det att vänta sig fler färgglada säten i tunnelbanan, iallafall om duon bakom Twisted Family får önska. (Foto Twisted Family)

Tygerna träddes på sätena och togs bort så fort tågen nådde SL:s depåer, duon var noga med att inte förstöra något på riktigt – strykjärnet vi ser i videon är alltså mest för effektens skull – det hade förstås varit fint om de fick stanna lite längre säger de dock.

Nu lanseras alltså snart deras kollektion på riktigt, Twisted Family består av skjortor, klänningar och linnen.  Kläderna som de låtit sy upp kommer de att turnera med på marknader och återförsäljarställen under sommaren. Förhoppningen är att kunna åka tillbaka till Ghana och förkovra sig i tillverkningsprocessen, samt att låta sy upp en vinterkollektion. I dagsläget kommer tygerna från många olika händer, köpta på deras rundresa;
– Våra batiktryckta tyger, de är mina favoriter, hittade vi  en man som själv färgade, knöt och lät torka på gatan utanför sitt lilla skjul till butik! Riktigt häftigt hantverk. Vi har även en del traditionella kentemönster och vliscotyger med oss hem.
Mönsterprakt från Ghana - i en tunnelbanevagn nära dig för en stund. Twisted Family är en klädkollektion och ett taggningsprojekt i tunnelbanan för att sprida mönsterglädje. (Foto Twisted Family)
Mönsterprakt från Ghana – i en tunnelbanevagn nära dig för en stund. Twisted Family är en klädkollektion och ett taggningsprojekt i tunnelbanan för att sprida mönsterglädje. (Foto Twisted Family)

Och hur blir det då med sätena i tunnelbanan framöver?

–  Det har varit ett riktigt glädjeprojekt och något som kommer fortsätta, jag har kvar en del säten som jag kommer ta fram när jag känner att vi behöver de som mest. Winter is coming. Jag hejar dessutom på en värld där vi ser världen som vårt gemensamma vardagsrum där alla kan ha möjlighet att tycka till lite ibland. Det är en viktig ståndpunkt som jag vill stå bakom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *