Femte Örnsbergsauktionen är öppnad!

Igårkväll öppnade den femte upplagan av Örnsbergsauktionen, det konstnärsdrivna auktionshuset som under åren växt och blivit en viktig instans för samtida konsthantverk och design. I år auktioneras 50-talet föremål ut av 30 utvalda formgivare. Visningen sker under veckan och avslutas med auktion på fredag kväll.

Bakom Örnsbergsautionen ligger formgivarna Fredrik Paulsen, Kristoffer Sundin och Simon Klenell, som 2011 när de drog igång saknade ett sätt att lyfta fram studioproducerat konsthantverk. De bjöd in ett antal kollegor i branschen i första vändan och skapade en auktion i ett ateljékollektiv i Örnsberg. Målet då som nu är att bredda designscenen i Stockholm, och som de säger – att få ett mer inkluderande sätt att se på vad form är och kan vara.

Örnsbergsauktionen öppnade dörrarna till visning igår och själva auktionen hålls på fredag. Ny plats i år! Kägelbanan, Mosebacke. (Foto Örnsbergsauktionen)
Örnsbergsauktionen öppnade dörrarna till visning igår och själva auktionen hålls på fredag. Ny plats i år! Kägelbanan, Mosebacke. (Foto Örnsbergsauktionen)

Den diskussionen har varit aktuell länge, jag tänker på den seglivade hemvistfrågan inte minst; hur ska scenen se ut och var ska designen bo, men på sistone har jag kommit i kontakt med allt fler frågeställningar som för vem och varför, något  vi också pratade en hel del om med våra gäster under höstens Formfrukostar. Och alldeles nyligt fick jag boken Omforma, ett resultat av den undersökning av designbranschen som pågått i ett år, (missa inte samtalet vid boklanseringen imorgon – spännande!) Så jag gillar branschbreddningen och sättet att värdera, tänka om och tänka nytt.

En ytterligare viktig diskussion som Örnsbergsauktionen sätter fingret på är just gränsdragningen mellan småskalig produktion, handgjort och massproduktion – vad är det vi vill ha och hur får vi fältet kring främst det handgjorda och småskaliga att utvecklas?

Per B Sundberg deltar på Örnsbergsauktionen. Alla verk finns i den digitala katalogen, www.ornsbergsauktionen.se (Foto Örnsbergsauktionen)
Per B Sundberg deltar på Örnsbergsauktionen. Alla verk finns i den digitala katalogen, www.ornsbergsauktionen.se (Foto Örnsbergsauktionen)

Som fenomen har ändå Örnsbergsauktionen fem år på nacken och jag frågade Fredrik Paulson hur utvecklingen av auktionen sett ut, vilket gensvaret varit och vad han tycker att de har åstadkommit;

Första året vi arrangerade auktionen visste vi inte riktigt hur alla formgivare som vi ville ha med skulle ställa sig till frågan. Men alla var väldigt positiva till att någon tog initiativet. Alla vi frågade svarade ja på stående fot. Vi tittar på formgivare som arbetar med egenproduktion. Vi vill visa på en bredd inom området och tycker det är intressant att blanda utövare från olika generationer. Nu hör konstnärer, formgivare och konsthantverkare av sig och vill vara med. Man kan inte söka till auktionen, men vi är nyfikna och har ständigt ögonen öppna för nya medverkade. Vi tittar på på utövare som har ett eget formspråk och som arbetar konsekvent och pushar sitt område framåt.
Jenny Nordbergs skåp ingår i auktionen. (Foto Örnsbergsauktionen)
Jenny Nordbergs skåp ingår i auktionen. (Foto Örnsbergsauktionen)

Dörrarna öppnades alltså till visningen igår och fram till fredag, klockan 19.00 den 12:e äger själva auktionen rum. Ny plats är Kägelbanan, Mosebacke torg . I år samsas både visningen och auktionen på samma ställe, tidigare har utställningen av auktionens verk hållits på annan adress.

Auktion eller inte, gå och se de 30-talet formgivare och konsthantverkare som finns med i utställningen – det är spännande och intressanta namn och verk! Här har jag samlat några av mina favoriter – mycket med fokus på keramik och möbler upptäckte jag. Och vill du inte vara på plats finns allt att se på nätet förstås, katalogen med alla utställda verk hittar du här. 

Keramik av Hillda Hellström... (Foto Örnsbergsauktionen)
Keramik av Hilda Hellström… (Foto Örnsbergsauktionen)
...och Frida Fjellman. Två samtida begåvade keramiker som det händer mycket kring just nu - superkul! (Foto Örnsbergsauktionen)
…och Frida Fjellman. Två samtida begåvade keramiker som det händer mycket kring just nu – superkul! (Foto Örnsbergsauktionen)
Thomas Lissert som varit aktuell med både utställningar och egen studio under hösten. (Foto Örnsbergsauktionen)
Thomas Lissert som varit aktuell med både utställningar och egen studio under hösten. (Foto Örnsbergsauktionen)
Åsa Jungnelius. (Foto Örnsbergsauktionen)
Åsa Jungnelius. (Foto Örnsbergsauktionen)
Anton Alvarez. (Foto Örnsbergsauktionen)
Anton Alvarez. (Foto Örnsbergsauktionen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *