Monthly Makers 2016 – var med du med!

Har du som nyårslöfte att vara mer kreativ under det här året? Då kanske Monthly Makers projekt blir en god hjälp på traven att komma igång. Jag skrev om detta bloggnätverk innan jul, då de gemensamt drev en adventskalender med julpyssel och julklappstips, se här.

Jag fick kontakt med nätverket via Alicia och jag bad henne berätta mer om Monthly Makers, det nätverk av bloggare vars utgångspunkt är att vara kreativa tillsammans med fokus på att ”med blandade kreativa uttryck finna gemenskap och kunna utvecklas”, beskriver Alicia. Nätverket av tolv bloggare (se listan längre ner) lanserar tolv gemensamma månadsteman och turas alla om att vara värdar för varsin månad. Sedan är det upp till alla  i nätverket – och alla ni kreativa därute förstås! – att haka på. Varför? Därför att det kan underlätta med ett inspirationsord att utgå ifrån, det är roligare att skapa i grupp och det är utvecklande att visa upp och ta del av andras alster och tankar, beskriver gruppen sin ambition.

Årets första tema är Avtryck, se gruppens facebookflöde, där temat just nu visas och kommer att sammanställas.

Årets första tema hos Monthly Makers är avtryck - här tolkat av bloggaren Beatrice som driver Herbariumet. (Foto Beatrice / Herbariumet)
Årets första tema hos Monthly Makers är avtryck – här tolkat av bloggaren Beatrice som driver Herbariumet. (Foto Beatrice / Herbariumet)

Rent praktiskt släpper nätverket ett nytt tema den 10:e i varje månad. Du som vill vara med bloggar eller instagrammar (#MonthlyMakers) ditt bidrag och i slutet av månaden sammanställs alla bidrag hos den bloggare som är värd för temat. Du kan välja vilka teman och vad du vill göra – och får tolka temat helt utifrån dina egna kreativa preferenser. Efter att ha surfat runt på deras olika sajter och sammanställningar är det tydligt och spännande att se hur ett övergripande tema kan få så många olika tolkningar och resultat!

Mer avtryck - här från Anna-Maria Larsson, i januaritemat från Monthly Makers. (Foto Anna-Maria Larsson)
Mer avtryck – här i form av en egentryckt och egenvikt plånbok, från Anna-Maria Larsson, i januaritemat från Monthly Makers. (Foto Anna-Maria Larsson)

Det här är andra året för Monthly Makers, förra året räknade de in över 400 bidrag till sina kreativa utmaningar. De vittnar själva i sina inlägg om att de ökat sitt eget skapande, och de skapar alla av olika anledningar säger Alicia:

– För flera handlade det nog först om att utvecklas i sin egen kreativitet, men allteftersom projektet vuxit och fått fler deltagare har vi insett att det är roligt och värdefullt att inspirera och se andra utvecklas. För mig som är utbildad Levande Verkstadspedagog var ingången i huvudsak att skapa ett öppet och inbjudande klimat för andra att våga prova på något de kanske tyckt om som barn men inte vågat eller tagit sig tid att prioritera på sistone, men allteftersom månaderna gått har jag också hittat en stor glädje i att utmana mig själv och prova på nya eller ovana tekniker och material.

Decembers tema glas, tolkat av Alicia Sivertsson med bloggen Alicia Sivert, engagerad i nätverket Monthly Makers. (Foto Alicia Sivertsson)
Decembers tema glas, tolkat av Alicia Sivertsson med bloggen Alicia Sivert, engagerad i nätverket Monthly Makers. (Foto Alicia Sivertsson)

Inspiration har nätverket hittat i liknande satsningar från Torsdagstemat från ett antal illustrationsbloggare som ritat på samma tema, och från en av medlemmarnas egna bloggutmaning för ett par år sedan, att skapa utifrån vissa material eller inspirationsord. Två av gruppens medlemmar, Mikaela och Sandra började prata om behovet av ett forum för bloggare med blandade kreativa uttryck att hitta gemenskap. De hörde av sig till bloggare de själva följde i december 2014 och diskussioner om upplägg följde:

– Vi diskuterade olika uppläggsformer under några intensiva veckor, kom på att det vore fenomenalt att inte bara ha tolv teman, utan också tolv värdar och därför stannade siffran där.

Förra årets tema återbruk i en rad olika tolkningar av nätverket - här är det bloggaren Stina som gjort en egen version av Klongs ängsblommevas. Smart! (Foto Stina / Tillvaron)
Förra årets tema återbruk i en rad olika tolkningar av nätverket – här är det bloggaren Stina som gjort en egen version av Klongs ängsblommevas. Smart! (Foto Stina / Tillvaron)

Framöver då? Nu stundar ett år till av kreativt skapande och responsen har varit stor kring nätverket. Alicia hoppas kunna nå ut till fler deltagare (var med du med!) men hoppas också att utmaningen ska ge ringar på vattnet och leda till att folk vågar skapa mer i allmänhet.

– Det är en seger varje gång en person bloggar att de egentligen inte tänkt vara med ett visst tema med anledning av prestationsångest eller brist på tid eller inspiration, men ändå väljer att vara det och lär sig någonting under tiden (och kanske till och med har roligt). Jag tror särskilt fjolårets augustitema ”textil” dödade många gamla hjärnspöken om raka sömmar och prydliga baksidor. Det är viktigt med ett forum för kravlöst alstrande, särskilt i de tidiga stadierna av kreativ utveckling, och det ibland ensamma jobbet bakom en datorskärm får ökat värde i gemenskap och sammanhang, berättar Alicia.

Beata med bloggen Radar har gjort dessa fina anteckningsböcker med tema avtryck. (Foto Beata / Radar)
Beata med bloggen Radar har gjort dessa fina anteckningsböcker med tema avtryck. (Foto Beata / Radar)

Du kreativa kreatör – var med i 2016 års olika teman! Snart släpps februaris utmaning, håll koll på Monthly Makers, via deras facebooksida, sajt, eller via instagram under #MonthlyMakers. Bor du i Stockholmstrakten kan du också passa på att vara med på en kurs som delar av nätverket håller på Folkuniversitetet i vår, läs mer här!

Och här är alla som ingår i arrangörsgruppen kring Monthly Makers: AliciaAnnaMaría , AnnicaBeataBeatrice,  Elsa, Jessica,  Mikaela, Ruth,  Sandra,  Stina och Wilda.

http://annamarialarsson.se/
Sandra från Atilio gjorde pappersfat under förra årets tema med just papper, i Monthly Makers. (Foto Sandra Hjort / Atilio)

Avslutningsvis låter jag Alicia få sista ordet i form av tankar kring DIY som jag till fullo delar. Ett intressant konstaterande också, att görandet ofta hamnar i återbruksmaterial och att variationerna är så stora:

Vi ser på kreativitet och DIY som något kroppen mår bra av och som får själen att växa – att jobba med händerna är både utvecklande för färg- och formseendet, det tekniska och motoriska görandet och för problemlösningsförmågan. Dessutom är DIY politik: Det är konsumtionskritiskt, miljövänligt och står utanför systemet. Det faktum att månadstemat lanserats med ganska kort varsel och lämnar lite tid för förberedelser och materialinköp har även lett till att många använt sig av återbruksmaterial. Det är en mäktig känsla att själv kunna göra något en önskar sig eller saknar, i synnerhet av material en redan har hemma. Likaså att finna ett forum för att släppa ut någon idé eller känsla som behöver gestaltas. Varje månad hittar vi både DIY och konst bland tematolkningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *