Den nya kartan: Kajsa Willner och AC Snickerier

Häromdagen skrev jag om den pågående utställningen Den nya kartan på Form/Design Center (här) – där undersökningarna för nya samarbetsmodeller, bland de 24 formgivarna och 24 producenterna stått i första rummet. De medverkande har alla blivit matchade med varandra utifrån kriterier av samhörighet, samverkan, materialval eller kanske också med hjälp av inspiration och lust. När jag tidigare i höst var i Malmö fick jag veta att det är curatorn Jenny Nordberg som i mycket stått för matchningen av de lokala aktörerna – alla deltagare är verksamma i regionen. 

Fyrkantsask med inspiration från kolen, av Kajsa Willner, tillverkad av AC Snickerier.  (Foto Den nya kartan)
Fyrkantsask med inspiration från kolen, av Kajsa Willner, tillverkad av AC Snickerier. (Foto Den nya kartan)

För en tid sedan hörde en av deltagarna av sig, Kajsa Willner, som tidigare bland annat gjort den fina Snickerboa chair, och berättade om sitt projekt och sitt samarbete  i Den nya kartan. Hon kallar arbetet Kol, och den motsägelse som finns i ett material som har så mycket svärta, smuts och skitighet och att det samtidigt, som hon skriver, kan upplevas så fantastiskt vackert. Tillverkare av Kajsa Willners produkter är AC Snickeri, som arbetat med svart mdf och tillsammans har de skapat Kajsas askar och ett sidobord. Så här berättar Kajsa om sin ingång i materialet:

Förbränning av kol är en betydande orsak till koldioxidutsläpp. Trots det ökar användningen av kol och ökningen väntas fortsätta. Mitt projekt är inspirerat av kol med dess vackra skimrande yta som står i kontrast till materialets förödande konsekvenser för både människa och jord. När jag utvecklade det här konceptet blev jag fascinerad av de många historier som materialet bär med sig. 
Det hårda livet i kolgruvorna (som här i Skåne i Höganäs), innovation, utveckling, bränsle eller bara det faktum att en diamant består av kolatomer som är ordnade i ett visst mönster.

AC Snickeri; Marcus Brunström och Christer Alfredsson, och Kajsa Willner, till Den nya kartan. (Foto Den nya kartan)
AC Snickeri; Marcus Brunström och Christer Alfredsson, och Kajsa Willner, till Den nya kartan. (Foto Den nya kartan)

AC Snickeri har arbetat med en CNC-fräs (okej, jag var tvungen att googla) och tagit fram runda och fyrkantiga askar, samt ett sidobord. Ett av de krav som fanns från Form/Design Center var att produkterna skulle finnas i deras shop och webbshop till försäljning, det skulle bli säljbara produkter. Här finns alla produkter listade. 

Tankarna kring nya sätt att producera och färdigställa produkter kommer att visas vidare i utställningsform framöver, fram till 12 november finns det möjlighet att se utställningen i Malmö, efter det vandrar den vidare till Nationalmuseum i Stockholm samt i Vandalorum i Värnamo.

Runtask, Kajsa Willner. (Foto Den nya kartan)
Runtask, Kajsa Willner. (Foto Den nya kartan)

Här är alla 24 par deltagare nedan, i Den nya kartan; håll utkik inte bara efter denna utställning, utan också de resultat som jag tänker att den förhoppningsvis för med sig. Att tänka i nya banor kring möjligheterna till lokala samarbeten. Det kallas också en nulägesbeskrivning och det tycker jag är en vettig ingång, att stanna upp och se vad som är aktuellt eller vad som gäller just nu.

Idag lever svensk produktion farligt – är det möjligt att vända den trenden, att istället för att låta produktionen ske långt borta, tillverka lokalt? Initiativ som dessa pekar på möjligheter och vägar framåt. Här följer alla samarbeten som varit aktuella i Den nya kartan – har du möjlighet att se denna utställning, gör det!

Alla Kajsa Willners produkter, askar och sidobord i mdf-board med inspriation från materialet kol. (Foto Den nya kartan)
Alla Kajsa Willners produkter, askar och sidobord i mdf-board med inspriation från materialet kol. (Foto Den nya kartan)

Liv Andersson – Blommiga Gredelina
Glen Baghurst – M & E Ohlssons Klockgjuteri
Patrik Bengtsson – Genarps Lådfabrik
Stefan Borselius – R1 Svarvare
Mats Karlsson – Lasertech Haker & Co
Jon Ek – Jakob Eklund
Lovisa Hansson – Njudung Snickerier
Maria E Harrysson – Skillinge Emalj
Louise Hederström – Studio Carina Grefmar
Lisa Hilland – Kullaro
Swedish Ninja – Carsten Nilsson
Olof Kolte – Play Them Drums
Milan Kosovic – Thomas Alexandersson
Andréason och Leibel – Humi-Glas
Petra Lilja – Wallåkra Stenkärlsfabrik
Jonas Lindvall – Tylena
Sophia Lithell – Herman Andersson Plåt
Sara Robertsson – Rosengrens Gjuteri
Lycke von Schantz – Elobina
Stoft – Zol Art
Studiotrojka – Jonas Larsen
Mats Theselius – Pearl Microphones
Lena Willhammar – Minas Chokladstudio
Kajsa Willner – AC Snickeri 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *