I helgen är det À la London-dags!

Missa inte den superspännande designmarknaden À la London, ni som befinner er i Göteborg nu på lördag och söndag! Jag träffade Therese Aronsson, kreativt ansvarig för marknaden, förra veckan. Cool det stora arrangemanget till trots. Samtidigt är det hennes och projektledare Mattias Rasks tionde (!)  marknad.

À la London har funnits i fem år som en kreativ kraft i Göteborg och marknaderna sker under våren och inför julen. Upprinnelsen berättade Therese var att de själva gjorde saker som de var intresserade av att sälja på en marknad men upptäckte att Göteborg inte hade någon för entusiastiska och nystartade formgivare.

Designmarknaden À la London äger rum för femte året nu i helgen. Ny plats för denna marknad, det är på Auktionsverket i Göteborg som det finns 80-talet kreatörer redo att visa upp sina föremål. (Foto À la London)
Designmarknaden À la London äger rum för femte året nu i helgen. Ny plats för denna marknad, det är på Auktionsverket i Göteborg som det finns 80-talet kreatörer redo att visa upp sina föremål. (Foto À la London)

Och så som det ju ofta är bestämde de sig för att starta den marknad de själva hade behov av, de ville själva ha en marknad likt Portobello eller Spitafields, ja en marknad à la London helt enkelt. Ett antal olika platser har de hunnit med, vi träffades i bottenvåningen av Auktionsverket  den lokal där nu marknaden äger rum i helgen och det kommer med all säkerhet att bli strålande!

Här är Therese Aronsson till höger från vår träff förra veckan. Till vänster sitter Katarina Karlsson från Konsthantverkscentrum, hon basar för konsthantverksmarknaden Upmarket som äger rum i augusti varje år. (Foto Kurbits)
Här är Therese Aronsson från À la London till höger i bild, när vi sågs förra veckan. Till vänster sitter Katarina Karlsson från Konsthantverkscentrum, hon basar för konsthantverksmarknaden Upmarket som äger rum i augusti i Göteborg varje år. (Foto Kurbits)
Tina Hultsborn träffade jag i ateljén Sockerbruket 33, där dessa fantastiskt fina flaskor bland annat stod och väntade; På skattjakt i den småländska skogen inspireras Tina Hultsborn av naturens former, från det skapar hon unika objekt i porslin och stengodslera, berättar À la London om Tinas föremål. (Foto À la London)
Tina Hultsborn träffade jag i ateljén Sockerbruket 33 (se tidigare inlägg), där dessa fantastiskt fina flaskor bland annat stod och väntade; På skattjakt i den småländska skogen inspireras Tina Hultsborn av naturens former, från det skapar hon unika objekt i porslin och stengodslera, berättar À la London på sin sajt, om Tinas föremål. (Foto À la London)

Som försäljare får du ansöka om att vara med i mixen, i år är det 80-talet kreatörer som medverkar, det är Therese och Mattias som gör urvalet och sätter ihop mixen. Och de söker efter samtida design från framtidens formgivare, det är alltså inte nödvändigt med en färdig utbildning i bagaget, eller en etablerad verksamhet.

De är intresserade av allt det driv som finns där ute i stugorna, de kreatörer som brinner för sina uttryck och sin design. Therese berättade att hon i och med arbetet med marknaden också inspirerats att själv byta bana och är numera tapetserare tillika arrangör av den här marknaden.

Henry Rude; streetwear av Västfrikanska tyger. Alla tyger är köpta på lokala marknader i Ghana och plaggen är uppsydda av skräddare från utkanten av Accra. (Foto À la London)
Henry Rude; Streetwear av Västfrikanska tyger. Alla tyger är köpta på lokala marknader i Ghana och plaggen är uppsydda av skräddare från utkanten av Accra. (Foto À la London)
Smycken från Kalejdoskåpet; ett kabinett fyllt av magiska artefakter, sagoväsen och förunderliga ting med anknytning till populärkultur – allt skapat av Helene ”hille” Rydén som en titt in i hennes värld. (Foto À la London)
Smycken från Kalejdoskåpet; Ett kabinett fyllt av magiska artefakter, sagoväsen och förunderliga ting med anknytning till populärkultur – allt skapat av Helene ”hille” Rydén som en titt in i hennes värld. (Foto À la London)

Mycket verkar hända inom ramen för À la London alltså, här är ett urval av de formgivare som finns på plats på lördag och söndag. Jag har lånat bilderna från den mycket informativa sajten, där också formgivarna och deras produkter är presenterade, jag lånade också beskrivningarna till bilderna därifrån – kolla in hela utbudet på sajten här finns mycket att inspireras av!

Också Maria Bergström träffade jag under mitt besök i Göteborg, hon jobbar i Koja och finns med på marknaden under namnet The Hidden Adventure; hämtar inspiration från en resa som började i Portland och fortsatte genom Oregons skiftande natur. I kollektionen ser man starka influenser av växter, DIY-anda och skaparglädje. (Foto À la London)
Också Maria Bergström träffade jag under mitt besök i Göteborg, hon jobbar i Koja och finns med på marknaden under namnet The Hidden Adventure; Hämtar inspiration från en resa som började i Portland och fortsatte genom Oregons skiftande natur. I kollektionen ser man starka influenser av växter, DIY-anda och skaparglädje. (Foto À la London)
Desert Dino;  Gamla leksaksdinosaurier får ett nytt liv genom att omvandlas till en kruka för kaktusar! Dinosaurierna kommer från diverse marknader och hem runt om i Sverige som sedan görs om för hand till att bli unika ”conversation pieces”.  (Foto À la London)
Desert Dino; Gamla leksaksdinosaurier får ett nytt liv genom att omvandlas till en kruka för kaktusar! Dinosaurierna kommer från diverse marknader och hem runt om i Sverige som sedan görs om för hand till att bli unika ”conversation pieces”. (Foto À la London)
Också Kombino Amöbel jobbar med plastdjur i sina återburkar; ger nytt liv åt det som annars skulle gå om intet. Gamla plåtburkar, leksaker och trasiga möbler ges en ny chans.  (Foto À la London)
Också Kombino Amöbel jobbar med plastdjur i sina återburkar; Ger nytt liv åt det som annars skulle gå om intet. Gamla plåtburkar, leksaker och trasiga möbler ges en ny chans. (Foto À la London)
Vi besökte också Lindome Spinneri under dagarna i Göteborg, där Camilla Brøyn ingår i en av ateljéerna;  I en skandinavisk anda skapar hon keramisk konst där det enkla och sobra möter det eleganta och attitydfulla.  (Foto À la London)
Vi besökte också Lindome Spinneri under dagarna i Göteborg, där Camilla Brøyn ingår i en av ateljéerna; I en skandinavisk anda skapar hon keramisk konst där det enkla och sobra möter det eleganta och attitydfulla. (Foto À la London)
Cecilia Eduards väskor är en stor favorit sedan tidigare; Eduards accessories designar läderväskor och -accessoarer med inspiration från svensk hantverks- och byggnadstradition. Eduards accessories första kollektion, Näver, är en nutida tolkning av traditionell nordisk näverflätning. Också armbanden i inläggets topp är gjorda av Eduards. (Foto À la London)
Cecilia Eduards väskor är en stor favorit sedan tidigare; Eduards accessories designar läderväskor och -accessoarer med inspiration från svensk hantverks- och byggnadstradition. Eduards accessories första kollektion, Näver, är en nutida tolkning av traditionell nordisk näverflätning. Också armbanden i inläggets topp är gjorda av Eduards. (Foto À la London/Emelie Asplund)
Skin&bones accessoarer;  Startades av Malin och Marie 2010. Fokus ligger främst på smycken men även väskor och inredningsdetajer tillverkas för hand i ateljén på Koopmansgatan i Majorna. (Foto À la London)
Skin&bones accessoarer;
Startades av Malin och Marie 2010. Fokus ligger främst på smycken men även väskor och inredningsdetajer tillverkas för hand i ateljén på Koopmansgatan i Majorna. (Foto À la London)
Så här ser själva affischen ut, ta er till À la London i helgen ni som kan - mycket fint att titta på!
Så här ser själva affischen ut, ta er till À la London i helgen ni som kan – mycket fint att titta på!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *