Idag är det Fashion Revolution Day!

Idag är det Fashion Revolution Day, 24 april är en dag som uppmärksammas på olika sätt över hela världen. Den 24 april 2013 dog nämligen 1153 människor när en fabrik rasade ihop vid Rana Plaza i Dhaka Bangladesh. Fabriksarbetarna tillverkade kläder för en mängd kända klädmärken, över tusen personer miste alltså livet och nära 2500 personer till blev skadade. Läs mer om olyckan här. Fashion Revolution Day kom till för att hedra offren för katastrofen och för att gemensamt sätta press på klädtillverkarna för att förbättra arbetsvillkoren i fabrikerna, samt för att ta hand om arbetarna och om de anhöriga till offren. Fashion Revolution Day fokuserar bland annat på frågan ”Who made your clothes?”  och så här formuleras syftet och tanken bakom dagen från de personer som startat Fashion Revolution Day:

We believe in a fashion industry that values people, the environment, creativity and profit in equal measure. Our mission is to bring everyone together to make that happen.

Varför behövs då en moderevolution?  Jo, menar den stora globala rörelse av designers, akademiker, affärsledare och skribenter, det är dags att reformera tillverkningskedjan inom modeindustrin. Nuvarande produktionssystem kommer att bidra till fler fabriksolyckor och att fler liv spills för att du och jag ska kunna bära våra kläder. En moderevolution kan bryta denna kedja, få tillverkare och konsumenter att börja ifrågasätta och börja tänka om både i produktionsled och konsumentled. Genom att allt fler ställer sig frågan om vem som tillverkat de kläder vi bär kan vi få till ett annat perspektiv och en djupare förståelse. Läs mer om moderevolutionen och bakgrunden här.

Idag är det Fashion Revolution Day. Människor runt om i världen ställer frågor om  etik och arbetsförhållanden i sweatshops apropå den katastrof i Rana Plaza som tog över tusen liv denna dag för två år sedan. Här är en bild från en av Craftivist Collectives stitch-ins i veckan för att uppmärksamma dagen. (Foto Craftivist Collective)
Idag är det Fashion Revolution Day. Människor runt om i världen ställer frågor om etik och arbetsförhållanden i sweatshops apropå den katastrof i Rana Plaza som tog över tusen liv denna dag för två år sedan. Här är en bild från en av Craftivist Collectives stitch-ins i veckan för att uppmärksamma dagen. (Foto Craftivist Collective)

Människor i 71 länder är enligt sajten engagerade idag, bli det du med! I Sverige finns den här uppmaningen: ”Vi ber alla som deltar i Fashion Revolution Day att hjälpa till genom att bära ett plagg ut och in, ta en bild, och dela denna med hashtag #insideout. På så sätt kan alla visa sitt stöd för en mer transparent logistikkedja inom modeindustrin.” Läs mer på den här facebooksidan, eller på Fashion Revolution Days svenska sida.

Från Borås hälsar Runa Juhanisdotter som håller på att starta upp det spännande REfashionRefood att det kommer att sättas upp en #Fashrev info/selfie-kiosk på Textilmuseet i eftermiddag innan premiären av Vävoperan, missa inte den om ni är på plats. Där går det att ta ett foto av sig själv och skriva en hälsning till klädarbetarna i områdena kring Rana Plaza. Runa nämner att många känner till Rana Plaza, men inte alla känner till Fashion Revolution Day, det ligger nog en del i det. Att sprida information om den här dagen och sättet att belysa arbetsförhållanden i fabrikerna som gör våra kläder är ett bra första steg tycker jag.

I över 71 länder uppmärksammas Fashion Revolution Day idag, 24 april. För att arbeta för ett bättre produktionssätt och för att hedra de offer som miste livet i Rana Plaza i Bangladesh 2013. (Foto Fashion Revolution Day)
I över 71 länder uppmärksammas Fashion Revolution Day idag, 24 april. För att arbeta för ett bättre produktionssätt och för att hedra de offer som miste livet i Rana Plaza i Bangladesh 2013. (Foto Fashion Revolution Day)

I Finland händer det också spännande saker idag, jag har varit i kontakt med Elisa Kärki, som är engagerad bland annat i finska delen av Fashion Revolution Day. Elisa kontaktade mig apropå craftivismens sätt att protestera, att använda handarbetet och slöjden som ett sätt att sprida budskap. Hon berättar att det idag kommer att finnas en lagningsstation, en Clothes Service Station  eller Mending Station som hon beskriver det, utanför universitetet i Helsingfors där de lär ut olika sätt att lappa och laga kläder, samtidigt som de pratar om klädproduktionens etik och klädarbetarnas säkerhet. Precis som i Borås kommer det att gå att ta selfies för att skicka hälsningar.

Själva lagningsstationen är Elsa Kärkis projekt, baserat på hållbarhet, mode och klädhistoria, och det passar utmärkt att realisera just en dag som denna. Hennes arbete är spännande och jag återkommer till fler av hennes projekt längre fram, de innehåller bland annat en broderitaggningskväll i craftivismens tecken som kommer att arbeta med tankar från Fashion Revolution Day i reflekterande broderi kring temat vem har gjort dina kläder. Läs mer om Elisa Kärkis projekt för dagen här, det funkar att google-översätta om du inte kan finska.

"Since 2000 more than 300 garment workers has been burnt alive in Factory Fires. #lovefashionhatesweatshops, står det på den mini protest banner som jag satte upp på Sergels Torg i oktober 2013, ett halvår efter olyckan. (Foto Kurbits)
”Since 2000 more than 300 garment workers has been burnt alive in Factory Fires. #lovefashionhatesweatshops”  står det på den mini protest banner som jag satte upp på Sergels Torg i oktober 2013, ett halvår efter olyckan. (Foto Kurbits)

Idag är också dagen då många craftivister broderar budskap eller sätter ut redan broderade budskap som uppmärksammar Rana Plaza. Bilden längre upp i inlägget är tagen från brittsika hantverksaktivistkollektivet Craftivist Collectives twitterflöde tidigare i veckan, där de höll en så kallad stitch-in, där de broderade apropå den generella frågan Who made your clothes? Vill du vara med? Använd exempelvis dessa taggar på det du gör eller sätter upp idag:  #rememberranaplaza @fash_rev #whomademyclothes #lovefashionhatesweatshops och #craftivism.

Bilden ovan och i inläggets topp är från ett inlägg jag tidigare gjorde, apropå denna samma katastrof. En utmaning från Craftivist Collective att protestera offentligt mot arbetsförhållandena, då under kampanjflaggen #lovefashionhatesweatshops. Craftivist Collective har arbetat mycket med just etiskt producerat mode genom åren, läs mer om deras arbete på deras sajt. 

Så – ha en fantastisk bra Fashion Revolution Day! Ut och sprid ordet på det sätt du kan. Och tänk ett varv till på vem som gör dina kläder, en dag som denna och alla dagar framöver förstås.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *