Edna Martins mönster i ny materialsats

 Jag var rödhårig, fräknig och vänsterhänt och hade underbetyg i alla ämnen, även teckning och slöjd. På fotografierna från min barndom ser jag nästan alltid arg ut!

Det är ord från Edna Martin, en av våra spännande textilkonstnärer, formgivare och visionärer inom handarbete och slöjd. Hon var konstnärlig ledare för Svensk Hemslöjd och det inte alltför smickrande citatet som anspelar på hur Edna såg sig själv som barn, har jag fått från hennes dotter Barbara Martin Korpi, apropå det evenemang som Svensk Hemslöjd har imorgon onsdag.

Då kommer nämligen Barbara dit och berättar om Edna Martin som människa och som yrkesperson. Edna var konstnärlig ledare på Svensk Hemslöjd (1946-1951) innan hon senare kom att bli chef på Handarbetets Vänner.  Jag har skrivit en del om Edna Martin tidigare, bland annat om hennes fantastiskt fina kuddar från 50- och 60-talet, se mer här. 

Edna Martin (1908-2003) vid arbetsbordet. Hon var konstnärlig ledare för Svensk Hemslöjd, och kom senare att vara chef för Handarbetets Vänner samt att undervisa på Konstfack. (Foto från Barbara Martin Korpi)
Edna Martin (1908-2003) vid arbetsbordet. Hon var konstnärlig ledare för Svensk Hemslöjd, och kom senare att vara chef för Handarbetets Vänner samt att undervisa på Konstfack. (Foto från Barbara Martin Korpi)

Edna Martin hade sin första utställning 1923 på Röhsska, hon kom också att utbilda sig i staden, på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Under sin yrkesbana kom Edna att både ha en mängd utställningar och att formge mycket, mattor, möbeltyger, dukar och broderier.

Och nu till en spännande nyhet! I Svensk Hemslöjds arkiv har det  hittats ett mönster till hennes verk Korsstygnsmatta i rya, och i morgon presenteras verket i form av en materialsats. Skissen som butikens personal utgått från är från 1949.

Korsstygnsmatta av Edna Martin, skiss från 1949. Nyfiken på materialsatsen? Finns på Svensk Hemslöjd från och med imorgon onsdag. (Foto Svensk Hemslöjd)
Korsstygnsmatta av Edna Martin, skiss från 1949. Nyfiken på materialsatsen? Finns på Svensk Hemslöjd från och med imorgon onsdag. (Foto Svensk Hemslöjd)

Är du i krokarna imorgon? Gå till Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan och lyssna på berättelsen om Edna Martins liv och gärning! Mer information finns i butiken, anmäl dig gärna, se mer här. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *