Julklappstips: Pyssla med mig!

Den som följt Pysselbolaget vet hur mycket mamma Karin och dotter Freja gillar att pyssla tillsammans. Duon har gott om idéer och de är också  goda inspiratörer när de genomför dem. Deras ambition att pyssla tillsammans med det som finns hemma och när inspirationen kommer till dem, gör läsningen och projekten roliga och medryckande.

Nu har bloggen blivit till bok, eller, kanske snarare utökats med en bok, för bloggen rullar på som vanligt. Men precis som tidigare finns deras gemensamma projekt mycket engagerat och pedagogiskt förklarade.

Godaste godis-sushin ser förstås ut så här! Projektbeskrivning finns i boken Pyssla med mig! Av Karin Schaefer och Freja, som pysslar ihop, nu också i bokform. (Foto   Karin Schaefer)
Godaste godis-sushin ser förstås ut så här! Projektbeskrivning finns i boken Pyssla med mig! Av Karin Schaefer och Freja, som pysslar ihop, nu också i bokform. (Foto Karin Schaefer)

Boken heter Pyssla med mig! 50 projekt för stora och små kreatörer. Den är uppdelad i olika kapitel löst baserade på pysselteman; Husbus, Partaj, Återfunnet, Buskul och Högtidsfix heter de bland annat, här finns allt från tips på Hålla-ordning-på-smått-hinkar, Godaste godis-sushin, Ägstra fin belysning (en av mina favoriter! Ljusslinga med pynt av äggkartong) och pyssel till jul. Karin och Frejas tanke är att inspirera föräldrar och barn att pyssla tillsammans, och boken är upplagd på ett receptliknande sätt (Karin gör också den jämförelsen, att det är ungefär som att baka) med tydliga steg för steg-anvisningar.

Tanken är att du ska kunna sätta igång med saker som du har hemma, eller har samlat på dig hemma; toarullar, äggkartonger, pappersåtervinningen, återbrukade kläder eller accessoarer. Varje pyssel inleds med uppskattad tidsåtgång, hur svårt pysslet är, vad en beräknad kostnad kan vara, samt om projektet har material som är återvunnet. Längst fram i boken finns dessutom både instruktioner om hur du pysslar smart, samt lite bra att tänka på kring material.

Freja och Karin Shaefer har pysslat och drivit bloggen Pysselbolaget i tre år tillsammans. Nu har de gjort en bok. (Foto ur boken Pyssla med mig!)
Freja och Karin Shaefer har pysslat och drivit bloggen Pysselbolaget i tre år tillsammans. Nu har de gjort en bok. (Foto ur boken Pyssla med mig!)

Precis som bloggen är fotad och skriven av Karin Schaefer så ligger hon också bakom text och foto – och form! Karin är grafisk formgivare till vardags, här är det hennes och Frejas gemensamma hobby som blivit hennes arbetsredskap. Freja och hennes kompisar skymtar också förbi på bilderna, det är ett fint samspel mellan mamma och dotter.

Ett av mina favoritpyssel som tidigare är testat här hemma med stor framgång, krukor av mjölkpaket. Rekommenderas! Ur boken Pyssla med mig! (Foto Karin Schaefer)
Ett av mina favoritpyssel som tidigare är testat här hemma med stor framgång, krukor av mjölkpaket. Rekommenderas! Ur boken Pyssla med mig! (Foto Karin Schaefer)

Om du tidigare upplevt att det är svårt att komma igång att pyssla med dina barn är det här en utmärkt start – låt Karin och Freja inspirera och visa vägen. Deras uppfinningsrikedom och mycket glada attityd till sina gemensamma projekt smittar av sig! Ta hjälp av deras tips och anvisningar, om du är osäker på tålamodskvoten hos din fyraåring, börja med något snabbt. Men med råd från dessa pysslare är det aldrig för tidigt att börja! Vänta inte ut ditt barn, sätt bara igång.

Karin och Freja pysslar vid köksbordet därhemma, och det mesta de gör menar de att det finns en funktion kring. Det är också något jag tycker är sympatiskt med den här boken. Att det görs grejor som används – topshållare till toaletten, som Karin exemplifierar med, blomkrukor för vårens frösådd, lampor och dekorationer. Leksakerna fyller ju också en funktion, förstås, men inte alla vuxna tror jag tänker på att pysslet också kan flytta in i hemmet och ingå i inredningen. Gör man något tillsammans blir stoltheten därefter – från båda parter, det är iallafall min erfarenhet.

En partypiratpiñata! (Foto Karin Schaefer)
En partypiratpiñata! (Foto Karin Schaefer)

Så – det här är ett fint och gott julklappstips till dig själv och dina barn, eller till morfar med barnbarn, eller varför inte till kompisen och sin mamma. Här finns också pyssel som passar alla, både tjejer och killar. Inget överdrivet tjejigt eller killigt, det är liksom saker gjorda av och för barn och vuxna utan konstigheter. Fantasin sätter inga gränser och pysselduon förmedlar  hur äkta gemensam pysselglädje ser ut.

Kolla också in bloggen så får du en uppfattning om hur Karin och Freja jobbar.

Ja, och så här ser boken ut, utgiven på Fill&Tell. (Foto Karin Shaefer)
Ja, och så här ser boken ut, utgiven på Fill&Tell. (Foto Karin Shaefer)

4 comments

  1. Lovely post for a great book! We met at Karin’s press release and I’ve been so happy to put your face with the great site! (… I really really love the photo you used for the intro.. of the familiar little boys! My kids were lucky enough to be involved with the making of the book!) Warmest/g

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *