Julklappstips: Tryckt till jul

Ännu en hård klapp till julafton. Eller, kanske är det nästan bättre att tipsa julnörden att läsa den här boken innan jul. Jag gör så och har faktiskt inte hunnit igenom den än, men väljer ändå att skriva om den. För att den är så rolig, informativ, matnyttig och nostalgisk precis just nu så här i juletid.

Julmönster på metervara av Gitt Lindberg (Largerson); Juliana från 1960. (Avfotograferat av Kurbits)
Julmönster på metervara av Gitt Lindberg (Largerson); Juliana från 1960. (Avfotograferat av Kurbits)

Tryckt till jul är en bok av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark och den behandlar den enorma uppsjö jultextilier vi är begåvade med i detta land. Det är i förstone svårt att tro att detta är ett bokämne, men efter att ha läst, bläddrat och tittat på alla välkända namn och textilier håller jag verkligen med. Här finns en massa historier att berätta, och vilka mönsterskatter!

Anna Lindqvist är intendent vid Länsmuseet i Linköping, och Marie Odenbring Widmark arbetar i västra Götalands museiorganisation. Författarna har samlats i ett gemensamt intresse för tryckta svenska jultextilier, främst från 50- och 60-talen tryckta på fint linne eller kraftig bomull. De har samlat, gjort studiebesök, forskat och sammanställt sedan 2008. Det har blivit en utställning och i år kom boken  Tryckt till jul, utgiven på Carlssons förlag.

Handtryck av Lisbet Jobs från 50-talet. (Avfotograferat av Kurbits ur boken Tryckt till jul)
Handtryck av Lisbet Jobs från 50-talet. (Avfotograferat av Kurbits ur boken Tryckt till jul)

Jultextilierna som ämne är förbisett och outforskat, författarna vill med boken uppmärksamma några av alla de välutbildade konstnärer och illustratörer, ofta kvinnor, som ligger bakom många av trycken. Här finns 27 av dem presenterade lite närmre, och många av mönstren känns verkligen igen:  Wanja Djanaieff, Issa Feuk, Gocken och Lisbet Jobs, Ylva Källström Eklund, Dagmar Lodén.

Deras julmotiv visar sig verkligen ingå i en julnörds referensramar. Men inte nog med det, författarnas ambition har varit att kartlägga området, och de gör det med råge – boken avslutas med en katalog med ytterligare 66 formgivare som bidragit till julens tryckta mönster.

Julbord av Inga-Lill Westman och Marianne Westman. (Avfotograferat av Kurbits ur boken Tryck till jul)
Julbord av Inga-Lill Westman och Marianne Westman. (Avfotograferat av Kurbits ur boken Tryck till jul)

Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmarks bok är också fantastiskt fin till form och utseende. Den är rikt bildsatt, vilket verkligen gör att det går att få en känsla för materialet, här finns ingen tvekan om att textilierna kring julen tas och bör tas på allvar.

Jag är som sagt mitt inne i läsningen, men blir så till mig i stundande julstök att jag alltså vill dela med mig om detta julstämningshöjande tips. På ett mycket initierat sätt berättas här om julens mönster (första dukarna dök upp på 1920-talet) och material, storleken på dem och dess mönstervärld. Extra spännande är det att läsa om färgval och motiv, som ju blir så tydliga när författarna visar upp sina fynd (kristna motiv, julmarknader, lucia, julstök, julmat och julpynt, pepparkakor (!) tomtar och julens rim och ramsor).

Och så här ser den ut, Tryckt till jul, av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. (Avfotograferat av Kurbits)
Och så här ser den ut, Tryckt till jul, av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. (Avfotograferat av Kurbits)

Så, till alla textil- och julnördar därute, önska er den här boken i förskott! Den maxar julstämningen, jag lovar. Nu läser jag vidare, och låter mig förföras av alla juliga skatter som finns därute.

Bilderna är dåligt återgivna av mig i detta inlägg (förlåt!), fotot i boken är främst av Jan Berg på Textilmuseet i Borås. Trycket i boken är kraftfullt och färgstarkt, så som ju en äkta julduk ska vara förstås.

 

3 comments

  1. Kan tipsa om utställningen på textilmuseet i Borås (om den fortfarande går?) som är på temat tryckta jultextilier.

  2. Jag är i full färd att intervjua designern Inga Håde som nästa år fyller 90 och som kommer att vara med i nästa upplaga, då hon träffade Marie Odenbring Widmark som mer eller mindre blev förskräckt över den fatala missen att inte ha med Inga Håde i boken. Så en upprättelse är på väg, troligtvis nästa år, och då ska Inga vara med. Rätt ska vara rätt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *