Elin Jantze får broderistipendium

Jag sitter med i Föreningen för Svensk Hemslöjds styrelse och ett av många roliga uppdrag där är att utse årets broderistipendiat.

Föreningen förvaltar en fond i brodösen Mimmi Börjessons namn, och delar varje år ut ära och en slant till någon som fört vidare och förnyat broderiet. Årets stipendiat heter Elin Jantze, det är ett riktigt fint val tycker jag.

Yllebrodösen Elin Jantze tar emot broderistipendium på Svensk Hemslöjd ikväll. (Foto Jenny Berge)
Yllebrodösen Elin Jantze tar emot broderistipendium på Svensk Hemslöjd ikväll. (Foto Jenny Berge)

Elin är skicklig yllebrodös och driver sedan många år bloggen Med nål och tråd som ni säkert känner till. Hon är också initiativtagare till ett öppet broderikafé som vid det här laget nog träffats varannan torsdag i en handfull år om jag inte tar miste. Vi har formulerat motiveringen till stipendievalet så här:

Elin Jantze är en skicklig yllebrodös som genom sitt intresse och sitt utövande kommit att bli en tydlig röst för samtida yllebroderi. Dels genom det egna broderiet, dels genom sin uppskattade blogg Med nål och tråd, som hon drivit sedan 2008. Elin är också initiativtagare till Broderikaféet, en oas för stockholmsbaserade brodöser som vill träffas och brodera tillsammans med andra. För sina engagerande broderigärningar tilldelas Elin Jantze Mimmi Börjessons broderistipendium 2014.

Och nu till det nästan allra viktigaste – stipendieutdelningen med påföljande broderikväll äger rum ikväll! Kom till Svensk Hemslöjd om du kan, träffa Elin och lyssna på ett broderisamtal mellan Elin och Anna Lisa Persson, också brodös och hemslöjdskonsulent bland annat. Här finns det mer information om kvällen! Och du, ta med dig ditt broderi om du vill!

Är du mer nyfiken på Elins arbete, kolla in det här inlägget som jag skrev apropå den fantastiska stolen som hon gjorde under våren, här är en detalj från den.

De prickiga enhörningarna är danska, daterade till 1786. Här en detalj från den broderade stolen av Elin Jantze. (Foto Elin Jantze)
De prickiga enhörningarna är danska, daterade till 1786. Här en detalj från den broderade stolen av Elin Jantze. (Foto Elin Jantze)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *