Gör i sommar: Yllebrodera!

Gör som Elin Jantze i sommar – brodera en stol! Det kanske är ett projekt i största laget för vissa, men låt dig inspireras av möjligheten ATT göra det. Broderi går att tänka sig på de flesta ytor och i de flesta sammanhang tycker jag. Elins stol är ett så roligt och intressant exempel på det. Och visst är det ett strålande fint resultat? Modern och traditionell i en så himlans fin kombination tycker jag. Här har hon broderat på möbeltyg istället för kläde, men själva yllebroderitekniken är densamma med garn och stygn.

Kolla in Elin Jantzes yllebroderade stol! En del fingermuskelkraft och en hel del tålamod, men med finfint resultat! (Foto Elin Jantze)
Kolla in Elin Jantzes yllebroderade stol! En del fingermuskelkraft och en hel del tålamod, men med finfint resultat! (Foto Elin Jantze)

Elin Jantze är yllebrodösen bakom den eminenta bloggen Med nål och tråd, där hon berättar om vad hon gör, visar upp och diskuterar just det skånska yllebroderiets möjligheter och uttryck. Kolla in bloggen för inspiration i stort vad gäller just yllebroderi.

Den yllebroderade stolen är ett projekt hon hållit på med under våren. Hon berättar för mig att själva teakstolen är köpt på second handbutik för fem år sedan, då med annat tyg. Drömmen om att brodera en stol har dock hängt med Elin längre, närmre tio år, hon berättar att hon inspirerades av sin syster Moa Jantzes möbeldesignutbildning på Carl Malmsten, där det också finns en tapetserarutbildning.
– Jag minns att jag en gång såg en av studenterna som jobbade med en stoppad karmstol med en stor broderad drake. Då väcktes första idén om en broderad stol. Under Moas år på Malmsten gjorde hon en svart gungstol och en röd stol med skånska yllebroderier. De bidrog också till att bygga på idén.

Elin ritade upp hela mönstret på det gröna möbeltyget innan hon satte igång. En utmaning och ett roligt projekt som kräver en del av sin brodös kan man nog sammanfatta det hela.  (Foto Elin Jantze)
Elin ritade upp hela mönstret på det gröna möbeltyget innan hon satte igång. En utmaning och ett roligt projekt som kräver en del av sin brodös kan man nog sammanfatta det hela. (Foto Elin Jantze)

Elin inspireras av gamla broderier och tipsar om sin egen inspirationskälla, den mycket fina boken Yllebroderier. Där hittade hon bland annat de fantastiska enhörningarna på stolens rygg, det är en prickig dansk enhörning från Själland daterad 1786.
– De broderade knutarna är ju inte så hållbara för slitage, därför placerade jag de små underverken på ryggdynan. Jag har lärt mig att broderiet har högre hållbarhet om man täcker stora ytor, därför valde jag att placera en stor, massiv blomma mitt på sittdynan, där stygnen ligger tätt tätt.

De prickiga enhörningarna är danska, daterade till 1786. Här en detalj från den broderade stolen av Elin Jantze. (Foto Elin Jantze)
De prickiga enhörningarna är danska, daterade till 1786. Här en detalj från den broderade stolen av Elin Jantze. (Foto Elin Jantze)

Stolens gröna möbeltyg kommer från Gärsnärs möbler, och är ett fynd från Elins mamma. Dock är möbeltyg tjockare än kläde så här krävdes det tålamod och fingermuskler vad jag förstår. Elin kategoriserar projektet som något för den som yllebroderat tidigare och är ute efter nya utmaningar, snarare än för dig som är nybörjare.  Efter att själva broderiet var klart återstod att klä om stolen:

Detalj med omklädningen i fokus. Stolen fick ny stoppning och kunde kläs om med hjälp av googling och elektrisk häftpistol. (Foto Elin Jantze)
Detalj med omklädningen i fokus. Stolen fick ny stoppning och kunde kläs om med hjälp av googling och elektrisk häftpistol. (Foto Elin Jantze)
– Jag hade aldrig klätt om en stol förut så inför omklädingen av stolen kollade jag runt på nätet och hittade några tips om hur man klär om stolar. Principen verkade inte så svår, men det var pilligt att få till den böjda ryggdynan med fästet mot armstödet. En elektrisk häftpistol var det jag använde att fästa tyget mot träet och nytt skumgummi fick ersätta det gamla nersuttna.

 Läs mer om Elins stol på hennes blogg, där finns också fler bilder. En mycket inspirerande berättelse i ord och bild.

Detalj från stolens sits. Av Elin Jantze. Läs mer om hennes arbete på bloggen Med nål och tråd. (Foto Elin Jantze)
Detalj från stolens sits. Av Elin Jantze. Läs mer om hennes arbete på bloggen Med nål och tråd. (Foto Elin Jantze)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *