Kurbits önskar glad sommar!

Det är dags att ta ledigt från bloggandet under semestern och det gör jag med en rad nya och vackra bilder från butiken Svensk Slöjd i Stockholm. Jag får ofta frågan när trenden med slöjd och hantverk kommer att gå över, och jag brukar alltid svara att jag inte alls tror att det är en trend, inte heller att det kommer att försvinna.

Vi har tack och lov hamnat i ett läge där vi än mer värdesätter dels sätt att göra själva, dels sätt hur andra gör. Dessa fantastiskt välgjorda och hantverksskickliga föremål visar på det.

Snedflätade näverkorgar av norrländsk glasbjörk av Ulla Neogard. (Foto Klara G)
Snedflätade näverkorgar av norrländsk glasbjörk av Ulla Neogard. Finns på Svensk Slöjd i Stockholm. (Foto Klara G)

Dessutom visar också en hel del samtida slöjd på det faktum att estetiken och experimentslustan är något som följer med sin samtid. För utvecklingen inom det handgjorda går verkligen framåt, nyfikenheten och sättet att prova materialet är mycket påtaglig. Här är en hel del både traditionella och nya tolkningar av slöjd, alltså som ett gott bevis på det.

Barbro Grytnäs rosenbroscher i ylle, från Svensk Slöjd. (Foto Klara G)
Barbro Grytnäs rosenbroscher i ylle, från Svensk Slöjd. (Foto Klara G)

Och med det önskar jag er alla en glad sommar! En och annan uppdatering kan komma, men jag brukar tycka att det är skönt att ta lite sommarledigt, också från bloggandet. Vi kommer att vara fyra veckor i Hälsingland i sommar  – har du tips på saker vi ska se? Grejor vi inte bör missa?  Evenemang och sevärdheter som vi ska kolla upp? Mejla mig gärna – frida@kurbits.nu.

Med en hälsingesommar i bagaget kommer vi sedan hem stärkta – och jag är med all sannolikhet påfylld med lust och inspiration för ytterligare Kurbitshöst.På återhörande!

Gunnel Eriksson, från Ytterstmark, Botsmark i Västerbotten, är en av få rotslöjdare som behärskar konsten att binda korgar av björkrot. Hon har bundit rotkorgar sedan 1966. Produkterna finns på Svensk Slöjd. (Foto Klara G)
Gunnel Eriksson, från Ytterstmark, Botsmark i Västerbotten, är en av få rotslöjdare som behärskar konsten att binda korgar av björkrot. Hon har bundit rotkorgar sedan 1966. Produkterna finns på Svensk Slöjd. (Foto Klara G)
Tennarmband av Svea Länta, i renskinn. (Foto Klara G)
Tennarmband av Svea Länta, i renskinn. (Foto Klara G)
Bioskinn är ett företag som handlar med gotländska får- och lammskinn från den gråulliga rasen Gotlandsfår.
Bioskinn är ett företag som handlar med gotländska får- och lammskinn från den gråulliga rasen Gotlandsfår.

2 comments

 1. Hej !
  Jag undrar vad Gunnel Erikssons brudkrona kostar ? Finns på Er bild med flera slöjdare !
  Vet att hon gjort en krona för Strindbergs pjäs – film ”Kronbruden”.
  Jag vill veta priset.
  mvh
  IH

  1. Visst är hon skicklig Gunnel? Jag har inga prisuppgifter på hennes arbeten tyvärr, men ett tips är att du vänder dig till din närmsta hemslöjdsbutik, eventuellt kan Hemslöjden i Umeå och Svensk Hemslöjd i Stockholm hjälpa dig vidare till exempel. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *