En Glimpt av Peru

Kollektionen Prehistoric Aliens med små bord och träprodukter, nyhet från duon Glimpt. (Foto Glimpt)

Nu har designduon Glimpt varit ute och rest och arbetat igen. Denna gång i Peru, med en ny kollektion bord och träprodukter som de nu lanserar. Det funkar ju så för Mattias Rask och Tor Palm som utgör Glimpt, de tar med sig designlusten, kontoret, ja hela sin verksamhet, och så reser de ut i världen och söker samarbeten för att få till nya produkter i samklang med andra kulturer. Peru som nu, eller som i tidigare kollektioner, Sydafrika och Vietnam. Jag har skrivit en hel del om den här duon med stort etiskt designpatos, jag gillar dels hur de arbetar, dels deras resultat.

Duon Glimpt söker upp samarbeten med lokala hantverkare, denna produktion i Peru. (Foto Glimpt)
Duon Glimpt söker upp samarbeten med lokala hantverkare, denna produktion i Peru. (Foto Glimpt)

Det kräver förstås en hel del mod och för den delen också – tålamod – för att flytta ut kontoret och börja jobba med hantverkare, lokala distributörer, försäljare och leverantörer. Glimpt var i Peru under förra hösten och samarbetade med hantverkskollektivet Artesanos Don Bosco, med hantverkare från olika länder. Kollektivet förstår jag är en del av en stor italiensk volontärorganisation med rötter från 60-talet. Idag finns det kring 2 000 italienska volontärer och dubbelt så många peruaner som arbetar med att utbilda människor i byar i Anderna. Man arbetar för att få dessa människor att stanna och vidareutveckla verksamheter i sina byar snarare än att massflytta till exempelvis Lima.

Kollektionen Prehistoric Aliens med små bord och träprodukter, nyhet från duon Glimpt. (Foto Glimpt)
Kollektionen Prehistoric Aliens med små bord och träprodukter, nyhet från duon Glimpt. (Foto Glimpt)

Som en del av denna verksamhet finns alltså Artesanos Don Bosco med fokus på hantverk, allt detta får jag veta genom Glimpts sajt. Och självklart har de alltså varit på plats och varit med i detta samarbete. Duon hamnade tillslut i byn Yungay, där de sammanstrålade med en rad hantverksskickliga yrkesmän med träkarvning som specialitet. Efter en hel del kommunikationssvårigheter hamnade man tillslut rätt i samarbete och produktion, serien småbord heter Prehistoric Aliens. Namnet är inspirerat av Perus kulturella arv, som enligt Glimpt ofta ser mystiskt och främmande ut för oss.

Det är en fröjd att ta del av Glimpts olika projekt, ofta med civilkurage och etiskt problematiserande i fokus. En av beståndsdelarna i deras verksamhet är också att kunna ge tillbaka något i produktionsväg, så också i Peru. Deras förhoppning här, liksom på de övriga ställena, är att de kan bidra till att ge fortsätta ge de lokala hantverkarna jobb genom att producera deras produkter. Jag vet inte hur det går för de olika kollektionerna, men nu liksom tidigare visar de att en annan arbetsprocess är möjlig.

Prehistoric Aliens, med produktion i byn Yungay, där Glimpt bestämde sig för att hjälpa till med en mer modern variant av produkter. Samma traditionella hantverk, nya idéer och gemensamt utförande. (Foto Glimpt)
Prehistoric Aliens, med produktion i byn Yungay, där Glimpt bestämde sig för att hjälpa till med en mer modern variant av produkter. Samma traditionella hantverk, nya idéer och gemensamt utförande. (Foto Glimpt)

Jag gjorde en intervju med duon för två år sedan, läs den här! Läs också mer om Glimpt och deras sätt att arbeta på den nya sajten, se här. Jag har också skrivit en hel del om deras olika kollektioner, mer info finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *