Miljöentreprenörer som brinner för färg

Det här med giftiga färger mina vänner. Vad är det vi målar med, och vad är det vi får i oss? Hur har vi koll och hur ska vi välja? För ett par år sedan kom jag i kontakt med äggoljetemperafärg från företaget Av Jord, som tillverkar färg som är ekologisk och innehåller jordpigment, vatten, ägg och rå linolja.

Själva färgen är en torr pigmentmix och du tillsätter vätskan. Och den finns idag i 300 kulörer! Jag skrev bland annat om färgen och företaget här. Vilken spännande idé! Färg i påse, briljant! Och vettig. Av jord drivs av miljöentreprenören och färgexperten Milis Ivarsson, tillsammans med sin dotter Frida  Hafvenstein Lenzer.

Färg i påse från Av Jord är en torr färgmix som du enkelt blandar till en ekologisk äggoljetempera själv. (Foto Färgapoteket)
Färg i påse från Av Jord är en torr färgmix som du enkelt blandar till en ekologisk äggoljetempera själv. (Foto Färgapoteket)

Nyligen blev jag kontaktad av en annan miljöentreprenör, Tintin Löfdahl,  som verkligen brinner för ekologisk färg, en mycket intressant och rolig kontakt. Hon berättar om sin verksamhet Färgapoteket, i stationsbyggnaden i Tällberg, där hon bland annat säljer just dessa färger tillsammans med andra produkter med ekologiskt kvalitetstänkande inom byggnation och inredning.

Hennes största engagemang finns just i färgen och miljön. Hon ifrågasätter de vattenbaserade latexfärger som ju är det vi har runtomkring oss i vanliga färgaffärer.

”När vi målar med vattenbaserade latexfärger binder vi en gladpack-liknande plasthinna på våra väggar som hindrar husen från att andas och dessutom emitterar gaser i cirka en månad. När färgerna tidigare gjordes vattenbaserade och vattenlösliga med nya kemikalier innebar det att de nu  sköljs ut i avloppen istället för att hamna på avfallshanteringen”, skriver hon till mig.

Färgkarta med en bråkdel av de 300 nyanserna. (Foto Av Jord)
Färgkarta med en del av de 300 nyanserna. (Foto Av Jord)

Hon förespråkar alltså linoljefärg och äggoljetempera ur ett miljöperspektiv, men också utifrån dess estetiska värden, vilket ju inte heller är att bortse ifrån förstås.

”Jag tycker att linoljefärgen och äggoljetemperan är magiska, eftersom de rent faktisk innehåller olika jordpigment och utvalda mineralpigment som man blandar för att skapa kulörerna. Den skiftar i olika nyanser beroende på ljusets färg och intensitet, de reflekterar de olika pigmenten på olika sätt. De är diffusionsöppna, de andas vilket gör att fukt kan passera in och ut och man slipper riskera att fukt stängs in och färgen faller av”, berättar hon.

Bild från en av Tintin Löfdahls färgrenoveringar, där de olika nyanserna syns i rummen. (Foto Färgapoteket)
Bild från en av Tintin Löfdahls färgrenoveringar, där de olika nyanserna syns i rummen. (Foto Färgapoteket)

Tintin Löfdahl rustar också upp gamla hus med hjälp av färg och renovering, hon har sadlat om från fastighetsjurist och satsar numera heltid på sitt tidigare fritidsintresse. Hon är alltså verksam i Tällberg med omnejd, och färgsätter och hjälper kunder att få ordning på sina äggoljetemperanyanser.

Engagemang och kunskap är två starka drivkrafter. Att rusta traditionellt och använda sig av långsiktiga material och tekniker gör gott och det glädjer mig att få berätta om dessa engagemang och eldsjälar. Har ni vägarna förbi Tällberg tänker jag att det nog är en fröjd att besöka Färgapoteket. Och så blir jag väldigt glad över att upptäcka att Milis Ivarssons åratal av experimenterande lett till en produkt som tål att blandas, brukas och jobbas vidare med så har en rad år senare. Info om kurser från Av Jord finns här för dig som vill få egen kunskap. Också i Tällberg finns det planerad kursverksamhet.

Kolla in Av Jords sajt och också Färgapoteket, idag vill jag hylla dessa färgälskande miljöentreprenörer som gör det möjligt för oss att ta ansvar inte bara för oss själva när vi målar, utan också för vår miljö. Att det dessutom blir vackert är ju en fantastisk effekt på köpet.

Det är något visst med den här mängden av vackra nyanser, tycker ni inte?! Det är dessutom möjligt att blanda till sina egna nyanser. (Foto Av Jord)
Det är något visst med den här mängden av vackra nyanser, tycker ni inte?! Det är dessutom möjligt att blanda till sina egna nyanser. (Foto Av Jord)

2 comments

  1. Ett inlägg som man blir riktigt glad av att läsa. Skapande i harmoni med miljön. Fin renovering, trevligt att få ta del av denna bild.

  2. Vi bygger nytt hus i Sälen. Fasaden handmålas med Linoljefärg från Allbäcks och invändigt målar vi allt med äggoljetempera. Det kommer bli sååå fint. Ser fram emot att besöka er i Tällberg innan vi målar interiört.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *