Färg i påse snäll mot miljön

Lerfärg snäll mot miljön, säljs av Ekologiska Byggvaruhuset.
Lerfärg snäll mot miljön, säljs av Ekologiska Byggvaruhuset.(Foto Ekologiska Byggvaruhuset)

Nu har jag på ganska kort tid hört talas om två svenska företag som tagit sig an problematiken kring miljöskadlig färg. I allt högre grad målar vi och fixar därhemma, men hur ser det egentligen ut på miljöfronten när vi slafsar runt i färgburkar och lösningsmedel? Smart och bra då av Ekologiska Byggvaruhuset och Av Jord att presentera lösningar – med lera, jord och ägg ska vi få till oss bättre – och vackrare –  färger på väggarna därhemma.

Ekologiska Byggvaruhuset presenterar idag sin färg av lera. Deras lerfärg innehåller jordpigment utan plaster, konserveringsmedel eller syntetiska tillsatser; den andas och avger inte heller ohälsosamma ämnen som vattenbaserade färger enligt dem gör. Färgen säljs i pulverform och man rör ut den till lagom konsistens med hjälp av vatten. Lerfärgen fäster enligt Ekologiska Byggvaruhuset på alla sugande underlag och målas bäst med pensel för att få fram den typiska putsliknande strukturen. Det verkar enkelt och klimatsmart, och visst ser det väl fint ut? Elva kulörer säljer byggvaruhuset, dels på plats i sin butik i Trosa, men den finns också att köpa i deras webbshop.

Ekologiska Byggvaruhusets lerfärg till vänster och Av Jords färg i påse till höger. (Foto Av Jord, Frida Hafvenstein)
Ekologiska Byggvaruhusets lerfärg till vänster och Av Jords färg i påse till höger. (Foto Ekologiska Bygvaruhuset och Av Jord, Frida Hafvenstein)

Ytterligare ett företag jag kommit i kontakt med är Av Jord, som säljer en torr färgmix som man blandar med ägg och linolja. Transporterna av allt vatten i den vattenbaserade färgen ser de – helt korrekt – som ett miljömässigt problem, deras färger köper man istället i påse. Av Jord har tagit fram recept till 242 kulörer och en grundfärg, för att få fram bra kombinationer av jordpigmentens goda egenskaper. Dessa 242 kulörer består av 22 basnyanser och tio ljusare nyanser av varje basnyans. Deras recept menar de sträcker sig över hela färgskalan och har därför fått namn efter årets månader utifrån nyans. Fiffigt det också.

Av Jords färger fungerar till målning både inomhus och utomhus och kan utifrån recept få olika sorters ytor, blanka och matta. Ekologiska Byggvaruhusets påsmix är en matt inomhusfärg som blir finast om den borstas eller penslas upp med kalk- eller limborste.

1 comment

  1. Jag vill tipsa om Kulturhantverkarna(www.kulturhantverkarna.se).
    När vi byggde vårt hus målade vi med färg från dem och vi är jättenöjda med den färgen. Kul att det kommer mer och mer miljövänliga alternativ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *