Pälsgraffiti ifrågasätter vår syn på djur

Det är tvära kast på Kurbits må jag säga. Igår hantverksskickliga textilier, idag begagnade pälsar på gatan…i form av något så galet som pälsgraffiti.

Det här är verk av det kreativa kollektivet Neozoon som håller till i Paris och Berlin. De väcker frågor kring vår syn på djur och sättet vi behandlar dem. Dels utifrån vår köttkonsumtion, dels utifrån hur vi använder oss av djuren för att komma åt deras päls.

Gruppen Neozoons ifrågasättande om hur vi behandlar djur får uttryck i gatumiljö som pälsgraffiti. (Foto Neozoon)
Gruppen Neozoons ifrågasättande om hur vi behandlar djur får uttryck i gatumiljö som pälsgraffiti. (Foto Neozoon)

Neozoon återvinner gamla pälsar och pälskläder för att manifestera och levandegöra det djur som vi kanske inte tänker på har satt livhanken till, och placerar det alltså i gatumiljö.  Själva säger de så här om vad som driver dem:

”Vår utgångspunkt är djuret och dess omgivning. Vi ifrågasätter förhållandet mellan västerlandets förhållande mellan djur och människa, det är verkligen dubbelt – å ena sidan har vi ton av kött, tusentals djur som är slaktade utanför vår kontroll,  som säljs i sterila plastförpackningar med bäst före-datum. Å andra sidan djuret som sällskap  – vansinnigt övergödd och överöst med känslor. Det är intressant att se hur vi uppfattar djur och hur vår uppskattning varierar i värde utifrån hur det passar oss.”

Pälsgraffiti av gruppen Neozoon, med säte i Berlin och Paris.  (Foto Neozoon)
Pälsgraffiti av gruppen Neozoon, med säte i Berlin och Paris. (Foto Neozoon)

Och djuren i stadsmiljön blir också ett udda inslag, nästintill som ett hot tänker jag. Den urbana miljön har för länge sedan gjort slut med allt vad vilt liv heter. När såg man en björn i en stadskärna senast? Neozoon plockar in också det elementet och ger oss alla lite hicka, känner jag. Se fler bilder här.

Pälsgraffiti av gruppen Neozoon, med säte i Berlin och Paris.  (Foto Neozoon)
Pälsgraffiti av gruppen Neozoon, med säte i Berlin och Paris. (Foto Neozoon)
Pälsgraffiti av Neozoon. (Foto Neozoon)
Pälsgraffiti av Neozoon. (Foto Neozoon)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *