Allt fler väver – gå en kurs du med!

Intresset för vävning ökar!  För att möta upp en ökad efterfrågan i Stockholmsregionen startar nu Studieförbundet Vuxenskolan en vävlokal i centrala Stockholm. Jag vet inte hur det ser ut på andra platser i landet, men det känns genuint roligt och bra att veta att intresset har skjutit i höjden.

Att det finns ett sug efter kunskap, möjlighet att lära sig, eller vidareutveckla sig i tekniker som är så tidlösa och eviga på något vis. Något som mänskligheten nästan alltid gjort och nästan alltid kunnat. Utan kunskap om hur man väver står vi ju oss liksom slätt. Jag liksom så många andra därute är i behov av att det finns en kunskap om detta.

Hopsydda blir mattorna bredare och får förmodligen ett annat användningsområde än vad som ursprungligen är tänkt. (Foto Daniel Griffel)
Trasmattor från Rugcycle. Handvävda mattor lagas och återanvänds genom att sättas ihop till större storlekar. Mycket smart. (Foto Daniel Griffel)

Jag överdriver kanske en smula, lite väl stora växlar och allt det där – men faktiskt tycker jag att just vävningen och kunskapen om densamma verkligen är anmärkningsvärd. Stickningen, ja, vi klarar oss kanske inte så bra utan stickade plagg heller, speciellt inte under våra vintrar, men att väva är ändå liksom basen för allt vi bär, allt vi hanterar i textilväg. Klart att det finns maskiner och nej, vi kommer kanske inte att gå under för att jag och en hel del med mig inte kan tillverka tyg för att tillverka kläder och andra förnödenheter i textil. Men ändå.

Jag tror kanske inte att SV låter det skena iväg så mycket som jag gör här, de är nog mer förankrade i praktiskt görande och folkbildning och vill säkert främst ge fler möjlighet att väva och utvecklas inom vävning. Därför erbjuder de nu under våren och också i höst kortkurser för att få kunskap om teknik och material.

Här finns möjlighet att lära sig planera en väv, väva en trasmatta eller lär sig väva rya, flossa och röllakan.

"Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!" Briljant väv av Maria Kamfjord, HV Skola. Här har hon förstås låtit sig inspireras av äldre mönster, men ändå gjort något eget. (Foto Kurbits)
”Förr fanns det en gräns här, men den har jag tagit bort!” Briljant matta av Maria Kamfjord, HV Skola som ingick i Nordiska museets utställning Väv i höstas. Flossateknik, i lin och ull. (Foto Kurbits)

Startskottet har gått nu i februari, och jag mejlade SV och fick veta att man nu lagt upp elva kursstarter för vårterminen, då ligger fyra av dem under sommarmånaderna. Två fulla grupper är igång hittills och tre starter är alltså att vänta. Golvvävstolar står alltså uppställda redo att nyttjas och de redan anmälda är både unga nybörjare liksom deltagare som vävt tidigare.

Kolla in utbudet här – och från SV hälsar man att det finns platser kvar från och med maj, liksom att man kör kurserna också i höst. Datum och tider för hösten är snart färdiga för bokning, håll koll du som är sugen!

Och för dig som nu undrar vad och varför man ska väva  – förutom att bidra till textilförsörjningen så att vi klarar oss att tillverka kläder – kolla in lite tidigare inlägg jag gjort. Bland annat om trasmattans dag (infaller i slutet av juli för den som vill fira) och andra typer av vävda mattor. Dessutom är en del av de bilder som är publicerade här i inlägget från den eminenta utställningen Väv på Nordiska museet förra året, ni var kanske där och såg? Se mitt inlägg här.

 

2 comments

  1. Men vad roligt! Det kändes som om vävningen nästan höll på att dö ut. Äntligen ökar intresset för hantverk igen. Jag ser ljust på framtiden.

  2. Kikade en liten snutt på Farmen igår kväll, där skulle det vävas! Dom var ena riktiga noviser, stackarna. Sånt som är vardagsmat för en annan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *