Mobergs Utvandrarna tolkad i stygn

Ni har säkert redan sett Karin Holmbergs fantastiska broderade omslag till Vilhelm Mobergs Utvandrarna-serie? Jag vet, denna nyhet kom ju för ett tag sedan nu. Men jag kan förstås ändå inte låta bli, jag är oerhört glad över att få skriva om detta oavsett.

De fyra böckerna, Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige har givits ut på Bonniers förlag, och de har såklart hämtat god inspiration från amerikanska Penguin, som jobbat med broderade omslag i sin serie klassiker under en tid, Penguin Threads, jag skrev om det bland annat här.

Vilhelm Mobergs bok Utvandrarna har fått broderad tolkning i nytt omslag. På uppdrag av Bonnier pocket har brodösen Karin Holmberg broderat omslagen till serien. (Foto Bonnier pocket)
Vilhelm Mobergs bok Utvandrarna har fått broderad tolkning i nytt omslag. På uppdrag av Bonnier pocket har brodösen Karin Holmberg broderat omslagen till serien. (Foto Bonnier pocket)

Jag tycker det är briljant av Bonnier pocket att satsa på en liknande utgivning här, speciellt då det kulturhistoriska värdet i böckerna möter det kulturhistoriska värdet i hantverket på ett så fint sätt. Och så är det ju så roligt att det är Karin som gör dem, eftersom hon är så skicklig. Jag mejlade Karin för att få veta lite mer om projektet;

Hon berättar att det varit något av en utmaning att göra berättande broderier, att förmedla en bild och en historia kan ju vara både knepigt och roligt. Att få fram själva textilkänslan i omslagen tog också ett tag, ”att hitta prägligen av omslagen och att hitta vilket tyg som var bäst – så många prover det blev innan jag kunde sätta igång!” Och visst fick man ju till själva stygnen också i produktionen av omslagen, Karins arbete är fint återgivet tycker jag.

Invandrarna, av Moberg, tolkad i tråd av Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)
Invandrarna, av Moberg, tolkad i tråd av Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)

Bonnier gav henne en lista på ord som de associerade med serien – amerikakoffert, guldgrävare, astrakan, och så vidare. Utifrån dessa ord funderade hon på vad som var mest centralt i varje del. Det är Karin som har formgivit och broderat alla de delar som nu givits ut. Utvandrarseriens fyra böcker gavs ut mellan 1949 och 1959 för första gången och blev storsäljare redan då. Att ge dem nytt liv med en annan ingång i omslagens motiv är ett roligt grepp. Kolla in Karins blogg där hon lagt upp bilder på hur broderierna växt fram, hon berättar också mer om hur hon jobbat.

Nybyggarna av Vilhelm Moberg, broderi Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)
Nybyggarna av Vilhelm Moberg, broderi Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)

– Jag ville att man skulle komma närmare och närmare för varje del, liksom sugas in i berättelsen, och jobbade mycket med perspektivet och hur mycket detaljer som är broderade. På det viset hade jag en klar tanke att hålla mig till. Jag ville också verkligen få fram rätt känsla, inte för snyggt och tillrättalagt, utan mer hemsytt, lappat och lagat. På baksidan av alla böckerna är det linnéor, som symboliserar Sverige och hemlängtan.

Sista brevet till Sverige, i broderi av Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)
Sista brevet till Sverige, i broderi av Karin Holmberg. (Foto Bonnier pocket)

Se filmen nedan där Karin berättar lite mer om sitt yrke och hur hon jobbade med serien. En rolig detalj som hon nämner är att broderiet till Sista brevet till Sverige har såklart baksidans trådar och stygn fullt synliga på omslagets baksida – för alla som är lite extra intresserade av det här med brodyrkonst, men, ja se själv!

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *