Sy din egen Jenny Hellström!

Förra veckan var jag och träffade designern Jenny Hellström Ruas. Visst är ni många som precis som jag minns det eminenta klädmärket? Jag var stor fan när det begav sig, och blev ganska ledsen när Jenny lade ner sitt märke 2008. Hon började som 19-åring och höll på i 12 år lärde jag mig förra veckan. Hennes skjortklänningar, skjortor och veckade kjolar har varit en fröjd för mångas garderober.

Men – nu behöver man inte deppa längre, för nu har Jenny i bokform haft den fantastiskt goda smaken att generöst bjuda på sina egna modeller – du kan sy själv! Joho, det är sant!  Boken heter Sy! Från hood till skjortklänning och den innehåller några av de mest efterfrågade modellerna från Jenny Hellströms kollektioner. Med tydliga beskrivningar och mönsterark – det är bara att sätta igång!  Jenny ledsagar med tips för nybörjare och mer avancerade. Boken har basmönster i olika svårighetsgrader med varianter av Jennys kjolar, klänningar, skjortor, jackor och kappor bland annat.

Sy! Från hood till skjortklänning. Boken där Jenny Hellström Ruas lär dig sy dina egna kläder. (Foto Natur&Kultur)
Sy! Från hood till skjortklänning. Boken där Jenny Hellström Ruas lär dig sy dina egna kläder. (Foto Natur&Kultur)

Det är en så briljant idé, så vettig och så modig. Både från designerns och från förlagets sida tycker jag. Är vi redo för detta? Vågar vi oss på att sy våra egna kläder så pass att vi köper en bok för att göra det? Ja, jag tror det, jag tror att det iallafall är hög tid att börja leda väg till att i högre utsträckning göra själva. Att modeskapare går i bräschen för detta är vad jag kallar generöst och nytänkande.

Speciellt eftersom modebranschen i stort gärna berättar för oss hur komplicerat det är med sömmar, passform, ideal, vad som är trendigt och hopplöst ute. Att då istället konstruera sitt eget mode, sin egen stil går ju stick i stäv mot kollektionstänkandet, och med det konsumtionstänkandet. Jag kan inte annat än citera Jennys förord eftersom jag håller med henne fullständigt – hon skriver så här:

Jag tror verkligen att det är framtiden. Här kan du möta alla dina behov i design, funktion och passform, eftersom det är du själv som sätter villkoren för hur plagget ska se ut och kännas.  —  Jag skulle säga att sy något till sig själv är en enorm lyx. Det symboliserar målmedvetenhet, självkänsla och personlighet.

Modedesignern Jenny Hellström Ruas är aktuell med boken som lär dig sy hennes egna kläder. (Foto Alexander Ruas)
Modedesignern Jenny Hellström Ruas är aktuell med boken som lär dig sy hennes egna kläder. (Foto Alexander Ruas)

När vi sågs på pressvisningen av boken berättade hon att hon under åren fått så oerhört många förfrågningar på modellerna som inte längre tillverkas, och att idén till en gör det själv-bok med mönster växt fram under åren efter att hon lagt ner sitt märke. Jag frågade henne hur hon skulle reagera nu om hon såg någon på stan med en egensydd – kanske med kärleksfullt men skeva sömmar – klänning, och hon svarade att hon skulle bli vansinnigt stolt över att personen sytt själv.”Att personen sen väljer att gå ut i klänningen på stan är ungefär det häftigaste man kan tänka sig”, menade Jenny.

Jag förstår vad hon menar, och jag skulle säga att vi delar gemensam grund här, Jenny och jag. Att det någonstans bara handlar om att våga prova. Nu är jag ju så långt en skicklig modedesigner man kan komma, men genom åren med Kurbits har jag ändå alltid hävdat att det faktiskt inte kan vara så svårt att prova. Våga göra och se vad som händer! Det är min filosofi vad gäller mycket, liksom att någonstans ställa sig frågan ”hur svårt kan det vara?”. Man gör och gör fel, kanske låter man det vara fel, eller så gör man om igen på lite annat sätt.

Jag kommer med största sannolikhet vara den där med skeva sömmar på stan, men oj vad jag ska kasta mig över boken och våga sy. För visst är det väl som hon skriver – ”Det är väl klart att du kan sy! Det gör väl inget om det inte blir perfekt.” Precis! Hur svårt kan det vara?

Collage ur boken - som innehåller tydliga skisser och beskrivningar, samt inspirerande modebilder på de plagg som du syr själv. Alla mönster är märkta med svårighetsgrad. (Foto ur boken/Natur och Kultur)
Collage ur boken – som innehåller tydliga skisser och beskrivningar, samt inspirerande modebilder på de plagg som du syr själv. Alla mönster är märkta med svårighetsgrad. (Foto ur boken/Natur och Kultur)

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *