”Jag målar nytt så att det ser gammalt ut”

Jag fick möjlighet att träffa självaste Slottsbarbro förra veckan, det var inte dåligt!  Kurbitsmålaren från Stora Tuna i Dalarna, med ateljé och verksamhet i Fjäkelmyra sedan 70-talet, en legend! Slottsbarbro är en av inte alltför många som idag kan och mästerligt hanterar det klassiska kurbitsmåleriet.

En av handdukarna som Slottsbarbro gjort för Almedahls. Äkta kurbitsmåleri vill jag lova! (Foto Kurbits)
En av handdukarna som Slottsbarbro gjort för Almedahls. Äkta kurbitsmåleri vill jag lova! (Foto Kurbits)

Jag träffade henne i samband med att Almedahls presenterar deras gemensamma samarbete. Hon berättar att hon gått i lära i tolv (!) år hos målarmästare och bygdemålare och att hon alltså varit verksam inom sitt gebit kring äldre måleritekniker, restaurationer och dekorationsmåleri i  nästan 40 år. Tillsammans med textilproducenten Almedahls lanserar hon nu kökshanddukar och metervara med klassiskt kurbitsmåleri.

Precis som tidigare mönster i liknande satsningar på tidlösa designklassiker vill producenten Almedahls att Slottsbarbros textilier ska spridas som en del av ett svenskt kulturarv, något som jag tänker mig också lär finnas med i en internationell portfolio för företaget.

För ni är väl en del som precis som jag minns det fantasifulla och fantastiskt fint genomförda samarbetet mellan Slottsbarbro och modehuset Rochas för ett par år sedan? Se här och här. Svensk kurbits på catwalken, och jösses vilken succé!

Slottsbarbro själv, här med en svartvit kurbitsmålning på duk som hon gjort åt sin dotter "som tycker det är för färgglatt det jag gör. Kan du inte måla en svartvit kurbits, frågade hon. Och då gjorde jag det." (Foto Kurbits)
Slottsbarbro själv, här med en svartvit kurbitsmålning på duk som hon gjort åt sin dotter ”som tycker det är för färgglatt det jag gör. Kan du inte måla en svartvit kurbits, frågade hon. Och då gjorde jag det.” (Foto Kurbits)

Slottsbarbro tillvaratar alltså den gamla 1700-talstekniken och gör det med den äran, översatt på nya produkter. Jag gillar också Barbros egna beskrivning av sitt arbete – att måla nytt så att det ser gammalt ut. Det är inte alltför sällan som vi faktiskt behöver den kunskapen. Go Slottsbarbro!

Ytterligare en handduk för Almedahls. Kurbitsmåleri av Slottsbarbro. (Foto Kurbits)
Ytterligare en handduk för Almedahls. Kurbitsmåleri av Slottsbarbro. (Foto Kurbits)

 

Också textil metervara med klassiskt kurbitsmotiv är på gång. Från Almedahls det också. (Foto Kurbits)
Också textil metervara med klassiskt kurbitsmotiv är på gång, här hänger dock originalmålningarna i montern. Almedahls förvandlar kurbitsmålningarna till textil. (Foto Kurbits)

 

 

6 comments

  1. Så fantastiskt vackert! Jag fantiserar nu om vad jag ska sy av metervaran.
    Slotts Barbro handmålade kurbits på min hopfällbara julbock Bocken Bo förra julen. De julbockarna är som ljuvliga små konstverk, där det gamla möter det nya.

  2. Jag älskar kurbits målning, och just denna av slottsbarbo. Jätte synd att detta är 2013 för jag hade velat köpa så mycket av denna kollektion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *