Broderier och band i ny textil tappning

De intensiva Formexdagarna är alltså över, och nu återstår att sortera inte bara i huvudet, utan också i allt material och alla bilder. Vad var det nu som etsade sig fast? Vad utmärke sig och vad ville man veta mer om? Jag ramlade över ett par riktiga favoriter, bland annat Lina Holms och Oscar Lind Modins tryckta textilmönster.

Två textilier med inspiration från yllebroderi och vävda brickband. Lina Holm har broderat och vävt förlagorna, tillsammans med Oscar Lind Modin har hon gjort dem till strålande fina mönster i metervara eller kuddar. (Foto Kurbits)
Två textilier med inspiration från yllebroderi och vävda dräktband. Lina Holm har broderat och vävt förlagorna, tillsammans med Oscar Lind Modin har hon gjort dem till strålande fina mönster i metervara eller kuddar i halvlinne. (Foto Kurbits)

Jag hade viss förhandsinfo, men visste inte exakt vad som skulle dyka upp i Formex Young Designers-avdelning. Jag har skrivit en del om Lina Holm tidigare, hon är en begåvad nytänkare inom den samtida slöjden, och har under senaste åren etablerat sig bland annat som duktig brodös av armband som jag visat, se här.

Nu har hon tillsammans med Oscar Lind Modin, designer och mönsterformgivare tagit fram ett tryckt mönster som baserar sig på yllebroderi och handvävda dräktband. De båda delar frilanslokal i Uppsala och började prata samarbete utifrån sina olika nischer. Detta blev resultatet – just nu finns metervara och kuddar i halvlinne. Men deras ambitioner är också att få till tapeter eller affischer. Yllebroderimönstret är tillkommet utifrån Linas komposition med inspiration från gamla yllebroderier i fri tolkning.

Dräktbandens färgställningar finns i rött och svart, samt en ytterligare fantastiskt fin mångfärgad och vit som är på gång, se här. Tillsammans har de omsatt broderierna och banden till ett upprepat mönster som alltså i dagsläget är tänkta att passa både på väggen och som kudde. Mycket fint!

Oscar Lind Modin och Lina Holm. (Foto Kurbits)
Oscar Lind Modin och Lina Holm. (Foto Kurbits)
Handvävda dräktband har blivit  vacker rapporterad textil. Av Lina Holm och Oscar Lind Modin. (Foto Kurbits)
Handvävda dräktband har blivit vacker rapporterad textil. Av Lina Holm och Oscar Lind Modin. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *