Lästid och med täljkli i händerna

Sommarledighet innebär en hel del av det mer avkopplande slaget, och gärna också att få läsa ikapp en smula. Det senare gäller iallafall för mig, det är en hel bunt med böcker som jag dragit runt på semesterresa genom Sverige vid det här  laget.

Inte allt blir läst, men tanken på att när som helst kunna bläddra, läsa, njuta av och förkovra mig är ljuv. I början av sommaren tipsade jag bland annat om det här.

Tälj för kök och trädgård, ny bok av slöjdaren Jögge Sundqvist. Från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Tälj för kök och trädgård, ny bok av slöjdaren Jögge Sundqvist. Från Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

Och nu har jag också betat mig igenom högen till en av våra folkkäraste slöjdare, Jögge Sundqvist, alias Surolle. Han gav ut boken Tälj för kök och trädgård på Hemslöjdens förlag i början av juni. Först nu känner jag mig redo att greppa täljkniven. För det är lite där, i det känsloläget man hamnar.

Otaliga gånger kommer jag på mig själv att tänka ”hej, jag kan göra det där!” Och det är ju så vansinnigt upplyftande, för ärligt talat – jag kan då inte på rak arm minnas när jag höll i en täljkniv senast, inbiten scout som jag ändå var i min uppväxt.

Smörkniven Smärt. Jögge Sundqvist lär ut hur du täljer en smörkniv därhemma. Ur boken Tälj för kök och trädgård. (Foto Thomas Harrysson)
Smörkniven Smärt. Jögge Sundqvist lär ut hur du täljer en smörkniv därhemma. Ur boken Tälj för kök och trädgård. (Foto Thomas Harrysson)

Och det är väl det jag gillar med Jögges bok. Att det är fullt möjligt att skrida till verket! Nå, kanske är jag inte helt kunskapsmässigt rustad för alla beskrivningar, kanske har jag inte all utrustning hemma, men det är lätt att påbörja tankar om att göra. Det kan ibland räcka för mig.

20 projekt väntar dig i den här boken, och alla har med köket, matlagningen och trädgården att göra. Alla uppmärkta med svårighetsgrad och material och tillbehör som behövs.Ståtligt! här finns också en superfin genomgång av såväl material, tekniker och sätt att dekorera sina täljda alster. Så – jag tänker inte orda mer, jag citerar Jögge i sitt förord:

Intentionen med boken är att du ska bli inspirerad och kunna hitta enkla och förståeliga metoder för att slöjda med en liten produktionsapparat som inte kostar så mycket. … En skön frihet som ihop med en av slöjdens grundvalar – att få vara med i processen från början till slut – gör slöjdandet till en livslång njutning.

Okej, en bänk är kanske lite överkurs...har med rätta svårighetsgrad Svår. Men ändå. Gjord av Jögge Sundqvist, ur boken Tälj för kök och trädgård. (Foto Thomas Harrysson)
Okej, en bänk är kanske lite överkurs…har med rätta svårighetsgrad Svår. Men ändå. Gjord av Jögge Sundqvist, ur boken Tälj för kök och trädgård. (Foto Thomas Harrysson)

Visst vill man liksom bara på det? Så sätt igång därute ni sommarbruna semesterlata, ni som liksom jag tappat bort vilken dag det är och kanske inte heller är så nogräknad om det samma. Täljkli i händerna någon?

Bokens omslag. Finns på Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)
Bokens omslag. Finns på Hemslöjdens förlag. (Foto Thomas Harrysson)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *