Nordiska museet efterlyser slöjd

Slöjdlektion i Kristinehamn, årtal okänt. (Foto Wiborg, Nordiska museet)

Lektion i textilslöjd, Löddby folkskola i Uppland, okänt årtal. Var med i Nordiska museets utställning om skolslöjd, skicka in dina slöjdade saker eller berättelser. (Foto Karl Heinz Hernried, Nordiska museet)
Lektion i textilslöjd, Löddby folkskola i Uppland, okänt årtal. Var med i Nordiska museets utställning om skolslöjd, skicka in dina slöjdade saker eller berättelser. (Foto Karl Heinz Hernried, Nordiska museet)

Nordiska museet i Stockholm planerar en utställning om skolslöjden nästa år. Därför efterlyser man nu diverse alster tillverkade i slöjden. Kanske det inte riktigt såg ut så här på skolslöjden för dig heller, men eventuellt har du månne något kvar som du med svett och möda tillverkade under slöjdtimmarna? Skicka in det till Nordiska så kanske det visas upp för omvärlden i utställningen. Så här lyder museets efterlysning;

Vad gjorde du i slöjden? Berätta ditt slöjdminne! Alla som har en grytlapp eller smörkniv från skolslöjden får gärna skicka in den till Nordiska museets utställning! Museet vill även ha berättelser om det som blev fel eller fult, det man avskydde att göra eller det som var roligt och som man blev nöjd med i sy- och träslöjden. Den som har andra slöjdalster kvar, såväl avslutade som oavslutade och misslyckade, är välkommen att skicka in en bild eller beskriva dem i texten. Då kan de eventuellt också visas i utställningen.

Senast 30 september vill de ha dina grejor. Här kan du läsa mer om uppropet och utställningen, samt hur du gör om du vill delta.

Slöjdlektion i Kristinehamn, årtal okänt. (Foto Wiborg, Nordiska museet)
Slöjdlektion i Kristinehamn, årtal okänt. (Foto Wiborg, Nordiska museet)
Lektion i träslöjd. Tillverkning av björn i trä enligt ritning. (Foto Karl Heinz Hernried, Nordiska museet)
Lektion i träslöjd. Tillverkning av björn i trä enligt ritning. (Foto Karl Heinz Hernried, Nordiska museet)

1 comment

  1. Vilken bra efterlysning! Tack för att du informerade om detta. Jag har många funderingar runt skolslöjden efter att ha läst slöjd på distans i två år på ”gamla” dar. Som en slags revanch. Har egna negativa upplevelser av slöjden med en läraren som tog bort all slöjdglädje istället för att uppmuntra den. Trots det så arbetar jag deltid med textilt konsthantverk idag (handmaskinstickat). Skolslöjd är ett jättespännande område att fundera omkring med många infallsvinklar. Jag ser fram emot detta och ska självklart bidra med något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *