Tradition och känsla för folkdräkten i ny bok

Detalj av bruddräkt från norska Hardanger. Ur boken Scandinavian Folklore II av Laila Durán. (Foto Laila Durán)
Medverkande i Laila Duráns bok Scandinavian Folklore bar som sig bör folkdräkt vid bokens lansering igår. (Foto Kurbits)
Medverkande i Laila Duráns bok Scandinavian Folklore bar som sig bör folkdräkt vid bokens lansering igår. (Foto Kurbits)

Igår var det lansering av boken Scandinavian Folklore, boken med de fantastiska folkdräkterna ni vet, som jag skrivit om tidigare. Det var en upplevelse att vara där då inte endast boken i sig var huvudperson, till lanseringen hade också många av de medverkande kommit – iförda sina olika folkdräkter. Ni fattar, mycket fint att titta på alltså.

Medverkade gjorde förstås också Laila Durán, som gjort boken. Och då menar jag verkligen bokstavligt, hon är initiativtagare, har tagit alla bilder och står också för många av texterna. Det är ett lustprojekt berättar hon för mig, med en drivkraft att se och uppleva det vackra. Och hon vill med boken inspirera och sprida information om det kulturarv som folkdräkterna ju är.

Detalj av bruddräkt från norska Hardanger. (Foto Laila Durán)
Detalj av bruddräkt från norska Hardanger. (Foto Laila Durán)

Det är lätt att säga att det är ett praktverk för den som vill ha en upplevelse av folkdräktens enorma detaljrikedom och variation. Bilderna är intagande och många. Samtidigt är det ett givande bläddrande för att se och förstå också dräktens roll i historiska miljöer. Boken innehåller raka presentationer av olika dräkter, i Sverige och i Norge, på svenska, norska och engelska.

Här finns beskrivningar dels av själva dräkterna, dels av i vilka sammanhang de användes. Dräktkunniga från både Norge och Sverige är dessutom med som både författare och modeller, så Laila Durán har omgivit sig av många experter på området.

Miljöerna är ofta iscensatta med humor och känsla och visar främst upp naturen och den traditionella miljön för dräkten. Här en vallkulla från Boda. (Foto Laila Durán)
Miljöerna är ofta iscensatta med humor och känsla och visar främst upp naturen och den traditionella miljön för dräkten. Här en vallkulla från Boda. (Foto Laila Durán)

Bilderna är som sagt centrala i boken, över 700 stycken finns med i den gedigna volymen. Det känns som att ytterligare en tanke har varit att ge folkdräktsbärarna ett ansikte, att fylla dräkterna med människor och utsnitt av deras person och närvaro är ett synnerligen lyckat drag. Det blir små scener som visas upp, en del på gränsen till komiska eller fåniga, men anslaget funkar överlag.

Det gör att Scandinavian Folklore, trots sitt fokus på tradition i dräkt och miljö, ändå känns levande och mycket samtida även om tanken svindlar över att se några av modellerna i riktigt urbana miljöer. Att folkdräkten funkar på fäbodvallen är härmed bevisat, men hur står den sig på Waynes Coffee?

Författaren och fotografen Laila Durán och bokens omslag. (Foto Kurbits)
Författaren och fotografen Laila Durán och bokens omslag. (Foto Kurbits)

Det är som sagt ett omfattande projekt det här, drivet av en entusiasmerande Laila Durán. Boken finns ute till försäljning nu, kolla också in bloggen och sajten för mer information. Dessutom, avslöjade författaren, är hon redan i planeringsstadiet för nästa bok. Det blir spännande att följa det också.

5 comments

  1. Tittat på bloggen och sajten. Så många små detaljer som triggar ens skaparlust! Folkdräkt borde användas oftare, i fler sammanhang!

  2. Den måste jag kika i! Redan reserverat det ännu ej inkomna exemplaret på biblioteket.
    Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *