Ny mönstervärld från Lisa Bengtsson

Lisa Bengtsson tillsammans med sina tvillingar Jack och Elliot. (Foto Lisa Bengtsson)
Medaljongmönstret Tillsammans med en rad karaktäristiska taxar är nytt från formgivaren Lisa Bengtsson. Finns ute nu. (Foto Lisa Bengtsson)
Medaljongmönstret Tillsammans med en rad karaktäristiska taxar är nytt från formgivaren Lisa Bengtsson. Finns ute nu. (Foto Lisa Bengtsson)

Igår var jag och träffade formgivaren Lisa Bengtsson, jag gillar verkligen hennes grejor. Hon kommer nu med vårnyheter i sitt nya motiv Tillsammans – här är det taxar på tapeter och tyg för hela slanten. Samarbetet med Mairo fortsätter och Lisa Bengtsson, som är i slutet av sin mammaledighet, har med detta mönster mjukstartat berättade hon.

Lisa Bengtsson tillsammans med sina tvillingar Jack och Elliot. (Foto Lisa Bengtsson)
Mönstret Tillsammans och Lisa Bengtsson tillsammans med sina tvillingar Jack och Elliot. (Foto Lisa Bengtsson)

Upprinnelsen till mönstret var att hon ville göra en tapet till sina tvillingpojkar, och började i och med det fundera på släktdrag, likheter och olikheter utifrån barnen. Resultatet blev det här roliga medaljongmönstret, som på nära håll innehåller dussinet olika personligheter gestaltade av taxar.

Färgskalan är sobrare än vi är vana att se från Lisa Bengtsson, tapeten finns i blått, guld och rödrosa. Men känslan för personliga mönster och historier är densamma. Det var något vi pratade om idag, hennes sätt att ge varje motiv eller motivvärld en egen berättelse.

Min favorittax. Fluga och glasögon, fin kombo! (Foto Lisa Bengtsson)
Min favorittax. Fluga och glasögon, fin kombo! För den som inte får nog av taxar finns de också med i sex illustrationer som Lisa Bengtsson gjort för Rädda Barnen, kolla in deras webbshop.(Foto Lisa Bengtsson)

”Hugo är lik sin mamma, Sixten är lik sin bror. Kanske nästan samma men med lite olika skor. Samma nos, samma tår, bara lite olika hår. Visst är vi väl ganska lika, kanske vi ska ta en fika? ” är några av de roliga rader som följer med denna nya mönstervärld.

Lisa Bengtsson berättade för mig att varje kollektion tidigt kantas av något hon vill berätta, egenskaper eller situationer som hennes figurer har eller befinner sig i.  Själva historien menade hon kommer gärna parallellt med själva motivet, men formen och uttrycket tar över och tar fart i det hon vill säga. Roligt att höra, och något som absolut är en röd tråd i hennes produktion tycker jag.

Företaget Mairo trycker tyget i blått och guld, mönstret finns som löpmeter och i kuddar. Mairo har hamnat i mitt fokus på sistone, jag tycker att de lanserar bra mönster från duktiga designers på löpande band. Företaget trycker i Blekinge fick jag veta – alltid på råvara av naturmaterial som hellinne, halvlinne eller bomull.

...som en svans slingrar sig våra rötter, djupt långt ner från våra fötter. Tillsammans jag och du. Då, för alltid, här och nu. (Foto Lisa Bengtsson)
"...som en svans slingrar sig våra rötter, djupt långt ner från våra fötter. Tillsammans jag och du. Då, för alltid, här och nu".(Foto Lisa Bengtsson)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *